Linkuri accesibilitate

Polonia acuză Rusia că sprijină „atacul hibrid” de la granița cu Belarus


Sute de migranți aflați la granița dintre Belarus și Polonia speră să poată intra în Uniunea Europeană. Imagine furnizată de Ministerul Apărării din Polonia în 10 noiembrie 2021.
Sute de migranți aflați la granița dintre Belarus și Polonia speră să poată intra în Uniunea Europeană. Imagine furnizată de Ministerul Apărării din Polonia în 10 noiembrie 2021.

Polonia îl acuză pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, că orchestrează criza survenită la granița dintre Belarus și Uniunea Europeană cu scopul destabilizării Uniunii.

Autoritățile de la Varșovia au anunțat, miercuri, că au reținut zeci de persoane care reușiseră să intre ilegal în țară din Belarus. Mii de migranți sunt blocați pe partea din Belarus a graniței, într-o situație care se agravează pe zi ce trece și pe care Polonia o descrie drept un „atac”.

De luni întregi, statele UE care au graniță cu Belarus (Polonia, Lituania, Letonia) avertizează cu privire la valul de migranți din Orientul Apropiat, estul Asiei și Africa pe care autoritățile de la Minsk i-ar direcționa către granița externă a Uniunii Europene.

După tensiunile survenite la începutul săptămânii, la punctul de frontieră Kuznica-Bruzh dintre Belarus și Polonia, unde migranții au încercat să înlăture gardul de sârmă ghimpată, Polonia a trimis noi forțe militare la graniță și a închis acest punct de acces.

Tensiuni la granița Poloniei cu Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

„Acest atac desfășurat de Lukașenko își are originile la Moscova. Președintele Putin este creierul”, a spus, marți, premierul Mateusz Morawiecki în fața Parlamentului de la Varșovia, întrunit într-o ședință de urgență.

Anterior, președintele Andrzej Duda a declarat, într-o conferință de presă, că regimul Lukașenko atacă granița Poloniei și Uniunea Europeană într-o manieră fără precedent.

Mii de migranți au încercat, în ultimle luni, să intre ilegal în Polonia, Lituania și Letonia din Belarus. Încă din iunie, oficialii Lituaniei vorbeau de un atac hibrid, coordonat de Minsk ca reacție la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană.

Regimul Lukașenko este subiectul mai multor sancțiuni și restricții în urma reprimării violente a contestatarilor regimului său. Alexandr Lukașenko, care conduce țara din 1994, și-a adjudecat alegerile prezidențiale din august 2020, contestate de opoziție și de comunitatea internațională, care au semnalat fraude majore.

Protestele ample izbucnite după aceea au fost reprimate violent iar opozanții regimului au fost arestați, persecutați sau au fugit în exil.

În timpul nopții de marți spre miercuri, sute de migranți au aprins focuri pe partea din Belarus a graniței cu Polonia, încercând să se încălzească. Apropierea iernii amplifică riscul unei crize umanitare majore.

Polonia a declarat stare de urgență la graniță și a detașat forțe de ordine suplimentare iar Parlamentul a aprobat construirea unui zid care să limiteze riscul accesului ilegal.

Autoritățile poloneze au găsit un grup de migranți într-o pădure din Polonia, în apropierea graniței cu Belarus. Aceștia au fost duși la un centru de detenție. (9 noiembrie, 2021)
Autoritățile poloneze au găsit un grup de migranți într-o pădure din Polonia, în apropierea graniței cu Belarus. Aceștia au fost duși la un centru de detenție. (9 noiembrie, 2021)

Un reprezentant al forțelor de ordine a spus că autoritățile de frontieră belaruse au amplificat tensiunea cauzată de încercarea migranților de a tăia gardul de sârmă ghimpată trăgând cu gloanțe oarbe în aer și simulând evenimente periculoase. „Știm că autoritățile din Belarus îi ajută pe migranți să distrugă barierele de le graniță. Am văzut cum le-au adus ustensile ca să poată tăia gardurile de sârmă ghimpată”, a spus purtătorul de cuvânt Stanislaw Zaryn.

Potrivit autorităților poloneze securitatea și stabilitatea întregii Uniuni Europene sunt puse în pericol.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că a vorbit cu președintele Poloniei despre situație și a scris pe Twitter că „folosirea de Belarus a migranților ca tactică hibridă este inacceptabilă”. NATO e solidară cu aliații săi din regiune”, a adăugat acesta

Autoritățile de la Minsk neagă că ar avea vreo legătură cu tensiunile de la graniță și acuză Polonia și Uniunea Europeană că încalcă drepturile omului prin refuzul de a permite solicitarea de azil de către cei care încearcă să se refugieze în Europa.

Și Lituania a declarat, marți, stare de urgență la granița cu Belarus unde s-au format tabere cu migranți veniți din Belarus. Starea de urgență declarată de la miezul nopții va dura cel puțin o lună și va permite autorităților să folosească „constrângerea psihică” și „violența fizică proporțională” pentru a împiedica migranții să intre în Lituania.

5 lucruri despre tensiunile de la granița Uniunii Europene cu Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG