La aproape două săptămâni de cursuri față în față, testele nu au ajuns încă în școli și scandalul legat de cine le face este în desfăsurare. Domnește incertitudinea, iar ministrul Sorin Cîmpeanu, cel care dădea asigurări că totul va fi bine, cere acum explicații de la Ministerul Sănătății despre cum se va face testarea și se ceartă cu sindicatele din Educație și cu părinții elevilor.
„În cel mult 2 săptămâni sunt convins că vom avea finalizată şi achiziţia testelor pe bază de salivă”, declara Sorin Cîmpeanu pe 21 octombrie. Însă, nu se știe nici acum data exactă când testele pe bază de salivă vor ajunge practic în școli.
UPDATE 17 noiembrie ora 13.00 Ministerul Sănătății susține că efectuarea testelor non invazive nu este un act medical și poate fi efectuat și de către părinți. Însă, cel care trebuie să decidă acest lucru este Ministerul Educației.
Cum au testat francezii
Francezii sunt primii care au introdus testele pe bază de salivă în școli. Elevii sunt testați de personalul medical și de către 1.700 de studenți la medicină care ajută la testare. Profesorii ajută și ei la testare, dar numai pe bază de voluntariat.
Ceea ce știm este ce a anunțat Sorin Cîmpeanu luni seară – anume că „din momentul în care furnizorii livrează testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19, acestea vor ajunge în şcoli în cel mult 24 de ore prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență”. Adică joia viitoare, pe 25 noiembrie, ar putea fi prima zi de testare.
Marea întrebare este cine și cum o face, așa încât cele 70 de milioane de teste pe bază de salivă să nu rămâne nefolosite așa cum s-a întâmplat cu cele 1,5 milioane de teste rapide antigen cumpărate de Ministerul Sănătății la începutul anului școlar. Există acest risc pentru că școlile nu au suficienți medici care să facă testarea, iar profesorii nu vor să se implice.
De la teorie la practică
Vinerea, 11 noiembrie, Ministerul Sănătății a trimis către Ministerul Educației și implicit către școli o instrucțiune în care sunt prevăzuți pașii pentru testarea pe bază de salivă.
Testele vor fi făcute, în fiecare luni şi joi, de către personal medical sau de cadrele didactice, special desemnate de școală.
Lucrurile s-au complicat după ce sindicatele din educație au cerut ministrului Educației și Guvernului să nu-i implice în testare pentru că nu au competențe medicale și nu sunt protejați în fața coronavirusului.
FSLI și Federația „Spiru Haret” susțin că profesorii nu au echipamente de protecție și se pot infecta atunci când fac testele, drept pentru care cer ca testarea să fie făcută de către personal calificat. Ei spun că niciun salariat din învățământul preuniversitar nu poate fi constrâns să realizeze testarea și probabil mulți profesori vor refuza.
„În plus, testările nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învățare”, arată sindicatele în scrisoarea către Cîmpeanu și către Guvern. Blocare în sensul în care orele de curs se vor transforma în ore de testare.
Testările vor afecta grav actul educațional deoarece, ținând cont de numărul mare de eleviFSLI și Federația „Spiru Haret”
Ministrul Educației a evitat să discute cu federațiile sindicale, cu asociațiile de părinți și cu cele ale elevilor pe această temă. Dar a solicitat Ministerului Sănătății să elaboreze o procedură pentru profesorii care vor administra testele.
Ministrul, pas cu pas spre haos
„Ministerul Educaţiei nu are competenţă pentru administrarea testelor. Am solicitat elaborarea acestei proceduri la nivelul Ministerului Sănătăţii. La timp înseamnă înainte de sosirea testelor în şcoli, pentru că ar fi un dezastru să avem testele în şcoli şi să nu ştim cum să le folosim”, a declarat Sorin Cîmpeanu pe 12 noiembrie.
Tot pe 12 noiembrie, Ministerul Sănătății a dat publicității instrucțiunea.
Pe 13 noiembrie, sindicatele au ieșit și au spus că profesorii vor refuza să-i testeze pe elevi.
Încercând să-i împace pe profesori, Sorin Cîmpeanu a cerut lămuriri după două zile privind instrucțiunea. Vrea să știe dacă pentru testarea pe bază de salivă e nevoie de acordul părinților și dacă aceste teste pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali.
Întrebat de Europa Liberă dacă dă înapoi în privința testării din școli a elevilor, Cîmpeanu a răspuns: „Nu am dat deloc înapoi! Dimpotrivă! Sunt doar trist să constat că în urma cu puțin timp, sindicatele, asociațiile de elevi și părinti cereau foarte vocal testarea în scoli, iar acum cer invers sau tac”.
Cert este că testarea pe bază de salivă din școli este neclară. Nu se știe cât timp va lua și dacă elevii vor mai face primele ore. O spune chiar ministrul Educației: „Depinde, dacă se prelevează simultan, sunt elevi mai mari, cu care te înţelegi, într-o oră ai rezolvat acest lucru. Dacă o iei să acorzi asistenţă elev cu elev deja s-a terminat programul, tot programul şcolar din ziua respectivă”.
Elevii, „prinși între orgolii și incompetență”
Faptul că autoritățile nu au o strategie privind testarea din școli l-au observat și elevii.
Consiliul Naţional al Elevilor critică lipsa de coerență a autorităților și cer ca „experţii în sănătate publică să emită o serie de recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din şcoli, în aşa fel încât actul educaţional să nu fie în niciun fel afectat”.
„La acest moment, nu cunoaştem aproape nimic despre testarea din şcoli. Profesorii şi sindicatele din învăţământ protestează şi condamnă posibilitatea ca ei să ajute la administrarea testelor, părinţii e posibil să nu îşi dea acordul cu privire la testare, iar noi, elevii, ca de obicei, suntem prinşi la mijloc - între orgoliile unora şi incompetenţa altora. Solicităm tratarea situaţiei cu celeritate şi reglementarea procedurii de testare în conformitate cu situaţia din teritoriu, nu după cum cred unii şi alţii că este la şcoală”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
Cearta politică pe testarea din școli
Testarea elevilor a fost de la început un prilej de dispute politice. Reamintim că în luna aprilie Sorin Cîmpeanu și fostul ministru USR Vlad Voiculescu s-au contrat în privința testelor rapide pentru elevi.
În timp ce ministrul Educației spunea că nu are bază legală să cumpere teste rapide antigen pentru școli, Vlad Voiculescu îi răspundea că nici Ministerul Sănătății nu poate cumpăra testele rapide pentru școli.
Cert este că în școli nu sunt nici acum teste rapide, pe bază de saliva sau nu.
Ce urmează după o testare pozitivă
În cazul în care testul iese pozitiv, profesorul sau medicul trebuie să urmeze trei pași: anunță imediat părinţii/reprezentantul legal al elevului, apoi îl izolează pe elevul respectiv într-un spațiu special amenajat și îl monitorizează. Ulterior, medicul sau persoana desemnată cu testarea va solicita Direcțiilor sanitare de sănătate publică efectuarea unui test RT-PCR. Pentru aceasta este nevoie de acordul scris al părintelui sau tutorelui legal, acord pe care l-au dat foarte puțini părinți.