Într-o scrisoare deschisă, publicată de Politico pe 20 noiembrie, Saakașvili a deplâns „eroziunea îngrijorătoare a libertății și influența din ce în ce mai mare a Rusiei” în țara din Caucazul de Sud.
În aceeași zi, Saakașvili - aflat în arest de pe 1 octombrie, de când s-a întors în țară după opt ani de exil autoimpus - a încheiat greva foamei care a durat 50 de zile, timp în care a cerut în zadar eliberarea sa și transferarea la un spital civil.
Zece parlamentari ai Opoziției, care au făcut și ei greva foamei alături de Saakașvili, pentru a cere tratament adecvat pentru fostul președinte, i-au pus capăt în în aceeași zi.
Saakașvili a încheiat greva foamei după ce a fost mutat într-un spital militar.
El a fost mutat de la clinica închisorii la un spital militar din orașul Gori, oraș aflat în partea central-estică a Georgiei, la 76 de kilometri vest de capitala Tbilisi, în noaptea de 19 noiembrie, pe fondul îngrijorărilor crescânde privind sănătatea sa.
Anterior, avocatul Nika Gvaramia a spus că bărbatul de 53 de ani acceptă să iasă din greva foamei dacă va fi dus la un spital militar.
„Saakașvili a fost de acord să fie transferat la Spitalul Militar din Gori și va pune capăt grevei foamei de îndată ce va fi internat”, a spus Gvaramia.
Medicul său personal, Nikoloz Kipșidze, a spus că lui Saakașvili i s-au făcut o serie de analize atunci când a ajuns la unitatea de terapie intensivă a spitalului militar. El a mai spus că starea fostului președinte este stabilă, dar gravă.
Saakașvili a cerut să fie dus la un spital civil, ceea ce guvernul a refuzat, susținând că susținătorii săi ar asalta în acest caz unitatea medicală. În schimb, guvernul a propus ca Saakașvili să fie mutat la spitalul militar din Gori.
Cu o zi mai devreme, Saakașvili și-a pierdut cunoștința și a căzut în timpul unei vizite cu avocatul său la spitalul închisorii unde fusese transferat cu mai bine de 10 zile în urmă.
O comisie medicală înființată de Avocatul Poporului a declarat săptămâna aceasta că starea de sănătate a lui Saakașvili este „critică” și a recomandat ca acesta să fie transferat de la un spital din închisoare la o unitate civilă de terapie intensivă, unde ar putea fi tratat corespunzător.
„Saakașvili a fost de acord să fie transferat la Spitalul Militar din Gori și va pune capăt grevei foamei de îndată ce va fi internat”, a spus Gvaramia.
În ianuarie 2018, a fost condamnat în lipsă pentru abuz de putere și condamnat la trei ani de închisoare pentru că ar fi ascuns dovezi privind agresarea unui membru al opoziției în parlament. În iunie 2018, a fost din nou condamnat în lipsă pentru abuz în serviciu la șase ani de închisoare.
Saakașvili și susținătorii săi spun că toate dosarele împotriva sa au fost instrumentate politic.
Fondator al Mișcării pentru Unitate Națională, el a fost arestat pe 1 octombrie când s-a întors în țară după o absență de opt ani pentru a mobiliza opoziția înaintea alegerilor locale.
Imediat după arestarea sa, fostul președinte a intrat în greva foamei.
Mii de susținători ai săi au organizat proteste împotriva arestării sale.
În prezent, el se confruntă cu alte trei acuzații legate de dispersarea violentă a mitingurilor opoziției în 2007, de o presupusă deturnare de fonduri de stat și pentru că ar fi trecut ilegal granița atunci când s-a întors în Georgia.
Saakashvili spune că toate acuzațiile împotriva lui sunt motivate politic.
Într-un mesaj adresat protestatarilor prin intermediul avocatului său, Nika Gvaramia, Saakașvili a explicat că s-a întors în Georgia pentru a „contribui la lupta poporului georgian împotriva sărăciei, corupției, nedreptății și distrugerii”. El a cerut ca guvernul, aflat sub influența miliardarului Bidzina Ivanișvili, fost premier și fondator al partidului aflat la guvernare, Visul Georgian, să fie „învins”, pentru ca Georgia să revină pe calea sa pro-occidentală.
Visul Georgian - partid fondat de fostul prim-ministru și miliardar, Bidzina Ivanișvili - a câștigat alegerile parlamentare în urmă cu un an și, recent, și pe cele locale. În luna ianuarie a acestui an, miliardarul Ivanișvili a anunțat că pleacă de la conducerea partidului a cărui victorie la scor strâns la alegerile parlamentare de anul trecut a provocat proteste.
Considerat cel mai bogat om din Georgia, Ivanișvili a spus că și-a „îndeplinit misiunea” și a anunțat că se retrage atât de la conducerea partidului, cât și din politică.
Miza alegerilor locale, pentru care s-a întors Saakașvili în țară, este una uriașă, pentru că rezultatele sunt văzute ca un referendum asupra guvernării partidului Visul Georgian, în perspectiva organizării sau nu a alegerilor anticipate.
Or, Visul Georgian a trecut testul alegerilor locale, chiar dacă rezultatele sunt contestate.
Rezultatul oficial arată că ar depăși cu ușurință pragul unui eventual vot anticipat pentru parlamentare, evitând astfel un acord de guvernare între partidul de guvernământ și opoziție.
În primul tur, Visul Georgian a obținut 46,7%, potrivit rezultatelor Comisiei electorale centrale (CEC) din 4 octombrie. Principalul partid de opoziție, Mișcarea pentru Unitatea Națională (ENM), a obținut 30,7 la sută.
Restul voturilor a fost împărțit între cele 48 de partide rămase, partidul Pentru Georgia fiind clasat al treilea, cu 7,8%.
În cinci localități – Tbilisi (capitala statului și cel mai mare oraș), Batumi, Kutaisi, Poti și Rustavi – a fost nevoie să se organizeze și turul doi de scrutin, după ce niciun candidat nu a câștigat majoritatea absolută.
Conform unui acord intermediat de UE, încheiat în luna aprilie a acestui an, pentru a dezamorsa criza politică declanșată de conflictul dintre partidul aflat la guvernare, Visul Georgian, și partidele de opoziție, alegerile parlamentare anticipate urmau să fie convocate în 2022 în cazul în care Visul Georgian ar fi obținut mai puțin de 43% la locale în toată țara.