Linkuri accesibilitate

Cum și când va avea loc vaccinarea copiilor de 5-11 ani


Copiii cu vârstă de 5-11 ani vor putea fi vaccinați înclusiv în cabinetele medicilor de familie
Copiii cu vârstă de 5-11 ani vor putea fi vaccinați înclusiv în cabinetele medicilor de familie

Copiii cu vârstă de vârstă 5-11 ani vor fi vaccinați, cel mai probabil, de la finalul lunii noiembrie. Agenția Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare a vaccinului Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani pe 25 noiembrie.

Vaccinarea copiilor va avea loc, într-o primă fază, în 45 de cabinete din spitale și în alte 135 de cabinete din centrele de vaccinare unde se folosește vaccin Pfizer.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a început optimizarea platformei de programare astfel încât părinții care vor să și poată vaccina copiii.

„Vor fi trei posibilități de vaccinare: atât în cabinete de vaccinare organizate în centrele actuale, în centre din unitățile sanitare și există posibilitatea de vaccinare inclusiv în cabinetele medicilor de familie”, spune Valeriu Gheorghiță.

Nu există o dată clară la care România va începe efectiv vaccinarea copiilor, dar aceasta va fi stabilită în funcție de când se primesc dozele de vaccin.

„Momentul în care va începe propriu zis vaccinarea ține de livrarea dozelor, de când România împreună cu celelalte țări europene va recepționa dozele care sunt special destinate pentru grupa de vârstă 5-11 ani. Vă spuneam că sunt flacoane diferite față de cele care sunt astăzi folosite”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Reacțiile adverse

Întrebat despre teama părinților pentru efectele adverse ale vaccinului pe care le pot resimți copiii lor, Gheorghiță a spus că le va explica mai mult părinților despre acestea și că unul dintre aceste efecte adverse este miocardita.

„Vom comunica mai mult cu părinții pentru a oferi informații despre profilul de siguranță al vaccinului, de eficacitate, de beneficiile directe și indirecte, dar și de riscul de miocardită. Miocardita este o inflamație a mușchiului cardiac, care nu este specifică vaccinării împotriva Covid 19, ea este regăsită și la alte tipuri de vaccinuri. Și este cauzată de mai mulți agenți infecțioși-virali, bacterieni, parazitari. Are o cauză multiplă”, arată Valeriu Gheorghiță.

Medicul arată că această inflamație a mușchiului cardiac s-a observat în special la băieți, la 2-3 zile de la administrarea vaccinului. „Cele mai multe cazuri au apărut în primele 7 zile după administrarea dozei II. Evoluția a fost ușoară în toate cazurile. Din toate studiile, a reieșit că evoluția din primele 5 zile după miocardita făcută după vaccinul anticovid a arătat că în toate cazurile pacientul s-a recuperat complet, spre deosebire de miocardita clasică unde la 3 săptămâni abia 70-75% dintre persoane recuperează această funcție cardiacă”, a explicat medicul.

Tratamentul în cazul celor la care apare miocardita constă în repaos la pat și supravegerea medicului.

Ce țări au aprobat până acum vaccinul anticovid la copii

Israelul e ultima țară care a aprobat adminstrarea vaccinului anti-covid la copii începând cu 22 noimebrie. dozele de vaccin vor fi administrate la trei săptămâni distanță. Israelul își propune să vaccineze 50% dintre cei aproape un milion de copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani până la sfârşitul lunii decembrie.

SUA au aprobat la finalul lui octombrie administrarea vaccinului de la Pfizer pentru copiii între 5 și 12 ani. Astfel, 28 de milioane de copii americani ar putea fi vaccinați după ce s-a luat această decizie.

Și alte țări precum China, Cuba și Emiratele Arabe Unite au aprobat până acum inocularea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru copiii cu vârste între 5 și 12 ani .

Situația vaccinării în România

Cea mai mare rată de vaccinare este, în prezent, la nivelul Municipiului Bucureşti, unde proporția celor vaccinați cu cu cel puțin o doză este de 65,2%. Judeţele Cluj, Constanţa şi Sibiu au peste 50% rată de acoperire vaccinală. Cele mai mici rate de vaccinare sunt în Covasna cu o rată de vaccinare de 29,15% și în judeţul Suceava cu 28,2%.

Pe grupe de vârstă, cea mai mare rată de acoperire vaccinală este înregistrată la persoanele cu vârste între 50 şi 60 de ani (54%), urmată de grupa de vârstă 60-70 de ani (51,2%). Aproape jumătate din populaţia între 20 şi 50 de ani este vaccinată, în timp ce doar un sfert din populaţia de 80 de ani s-a vaccinat.

În rândul copiilor şi adolescenţilor, 15% dintre cei 12-25 ani sunt vaccinaţi şi 36% dintre cei cu vârste între 16 şi 19 ani.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG