Linkuri accesibilitate

Pfizer a cerut autorizare pentru pastila anti-Covid | Când va intra în uz


Gigantul farmaceutic american Pfizer a semnat un acord de licenţă voluntară care ar trebui să permită ca pastila sa anti-COVID-19 - odată autorizată - să fie distribuită şi în afara ţărilor bogate
Gigantul farmaceutic american Pfizer a semnat un acord de licenţă voluntară care ar trebui să permită ca pastila sa anti-COVID-19 - odată autorizată - să fie distribuită şi în afara ţărilor bogate

Pfizer a depus marți cerere la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru autorizarea de urgență a pilulei sale de tratament Covid-19, spunând că reduce spitalizarea și decesul cu 89% atunci când este administrată cu un medicament comun pentru HIV, scrie CNBC.

Dacă este autorizată de FDA, pilula ar putea ajuta la revoluționarea luptei împotriva Covid, permițând persoanelor cu risc ridicat infectare să ia un medicament antiviral oral acasă în loc să meargă la spital. Un astfel de tratament ar putea ajuta la decongestionarea sistemelor sanitare în timpul pandemiei.

Pilula, cunoscută sub numele de Paxlovid, blochează activitatea unei enzime de care virusul are nevoie pentru a se replica. Paxlovid este utilizat în combinație cu o doză mică de ritonavir, un medicament HIV, pentru a încetini metabolismul pacientului, permițând medicamentului să rămână activ în organism la o concentrație mai mare pentru o perioadă mai lungă pentru a combate virusul.

Pfizer a semnat un acord de licenţă voluntară care ar trebui să permită ca pastila sa anti-Covid - odată autorizată - să fie distribuită şi în afara ţărilor bogate şi să combată mai eficient o pandemie care continuă să facă ravagii, după cum relatează AFP. Anunţul a fost făcut în comun marţi de Pfizer şi Medicines Patent Pool (MPP), creat de iniţiativa internaţională medicală Unitaid, şi ar putea face posibilă adăugarea unui mijloc de combatere a COVID-19 la o paletă încă limitată.

Producătorii de medicamente generice „cărora li s-au acordat sublicenţe vor putea furniza noul medicament în combinaţie cu ritonavir (un medicament utilizat împotriva virusului SIDA) în 95 de ţări, acoperind până la circa 53% din populaţia lumii", a declarat un purtător de cuvânt al Unitaid, Hervé Verhoosen, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

La începutul lunii noiembrie, Pfizer, care comercializează deja împreună cu compania germană BioNTech unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva COVID-19, a dezvăluit că antiviralul său oral PF-07321332 a fost eficient în proporţie de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces la adulţii cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.

Prin acest acord, Pfizer calcă pe urmele concurentului său Merck, care a încheiat un acord similar cu MPP pentru pastila sa anti-COVID, Molnupiravir. Acesta din urmă prezintă, de asemenea, o rată de eficienţă ridicată.


Aceste rezultate promiţătoare nu au fost încă confirmate, a subliniat Esteban Burrone, şeful de dezvoltare a politicilor în cadrul MPP. Însă, dacă va fi cazul, disponibilitatea „va fi o chestiune de luni, nu de ani, însă nici de săptămâni", a mai spus el.

Acordul anunţat marţi include toate ţările cu venituri medii inferioare şi inferioare şi ţările cu venituri medii superioare din Africa subsahariană, precum şi ţările cu venituri medii superioare care au atins acest statut în ultimii cinci ani, a precizat Hervé Verhoosen.

Pfizer nu va primi redevenţe pentru vânzări în ţările cu venituri mici şi va renunţa în continuare la redevenţe pentru vânzări în toate ţările acoperite de acord, cât timp COVID-19 rămâne clasificat drept o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG