Linkuri accesibilitate

Covid-19 | Cum se pregătește România pentru valul V pandemic


Epidemiologii spun că, pentru evitarea unui nou val al pandemiei, vaccinarea trebuie să continue.
Epidemiologii spun că, pentru evitarea unui nou val al pandemiei, vaccinarea trebuie să continue.

Țările din Vestul Europei impun noi restricții din cauza creșterilor infectărilor cu coronavirus. În România, numărul de infectări a scăzut, dar zilnic mor peste o sută de persoane. Specialiștii vorbesc despre valul V al pandemiei care poate veni în lipsa unor măsuri.

Autoritățile din România vorbesc, pe de o parte, despre un val cinci al pandemiei și, pe de cealaltă parte, relaxează restricțiile.

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, vor fi organizate ceremonii cu participarea a 400 de persoane în București și cu 200 de persoane în celelalte orașe, cu purtarea măștii și cu măsurile de protecție. Potrivit unei hotărâri adoptate vineri, e voie să se organizeze spectacole și concerte în aer liber, cu un maximum 1.000 de persoane, în intervalul 5-21.

Asta, în timp ce ministrul Sănătății, Cseke Attila, anunță un iminent valul cinci, pentru că procentul celor vaccinați rămâne foarte mic. „Chiar dacă suntem pe un trend descendent astăzi în ce privește internările, noi trebuie să fim procedural pregătiți. Sistemul medical și societatea din România, la actuala rată de vaccinare, trebuie să se pregătească pentru alte valuri”, a spus duminică Cseke Attila.

Epidemiolog: Virusul infectează unde măsurile relaxate și oamenii nevaccinați

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, spune, pentru Europa Liberă, că se poate vorbi și de un val V al pandemiei, dar se poate spune și că este o revenire a valului IV, pentru că acolo unde măsurile de restricție sunt de relaxare crește numărul de infecții.

„Virusul infectează după ofertă: dacă îi face o ofertă mai mare scăzând măsurile, atunci el infectează mai mult. Când îi face o ofertă mai mică crescând măsurile, el infectează mai puțin. Noi acum nu avem o tulpină nouă, dominantă e tot varianta Delta și tot reglajul ăsta vine de la populația receptivă, care se caracterizează prin procentul de vaccinați, pe de o parte, și prin măsuri, pe de altă parte”, a spus Emilian Popovici.

Emilian Popovici susține că o măsură pentru a opri răspândirea virusului sunt anchetele epidemiologice făcute în fiecare județ
Emilian Popovici susține că o măsură pentru a opri răspândirea virusului sunt anchetele epidemiologice făcute în fiecare județ

Austria a intrat, de luni, într-un lockdown de trei săptămâni, măsură luată de guvern pentru a limita răspândirea coronavirusului în contextul creşterii masive a numărului de infecţii. Oamenii îşi vor putea părăsi locuinţele doar pentru a merge la locul de muncă, pentru cumpărarea bunurilor de strictă necesitate şi pentru a face activităţi sportive în spaţii deschise. Școlile rămân deschise.

În Germania, în special în regiuniledin sud şi est, a crescut numărul infectări pe care experţii şi responsabilii politici îl atribuie mai ales unei rate de vaccinare, de 68%, care este printre cele mai reduse din Europa de Vest. Autoritățile se pregătesc de restricții pentru cei nevaccinați, în sensul că numai cei vaccinați anti-Covid și cei care s-au recuperat după boală vor putea intra în spații publice.

„Dacă ne uităm la țările vest europene care au procente mari de vaccinare, ne întrebăm de ce au crescut infectările? Pentru că au scăzut măsurile restrictive. Numărul de infecții scade atâta timp cât este un echilibru între tendința virusului de a infecta și dorința noastră de a stăpâni răspândirea prin măsuri. Dacă uităm la țările vestice totul coincide cu scăderea nivelului de măsuri. Oamenii trebuie să înțeleagă că lucrurile astea vor continua”, spune epidemiologul Emilian Popovici.

România are, în prezent 39,43%, din populația eligibilă vaccinată cu cel puțin o doză și 37,23% din aceeași populație vaccinată complet. Procentele sunt foarte mici în comparație cu celelalte țări europene, unde numărul infectărilor a prins din nou avânt.

„Cei care nu se vaccinează în speranța că lucrurile se vor termina se înșală amarnic pentru că virusul ăsta va infecta până când va epuiza receptivii”
Emilian Popovici, epidemiolog

„Virusul nu se va opri din infectat cât timp există receptivi. Acum, în România, nu mai sunt atât de multe cazuri de infectare, pentru că este un echilibru între măsuri și ce avem noi – 40% populație vaccinată și populație care au dobândit imunitate postinfecțioasă, dar noi avem multe decese, pentru că nu sunt oamenii vaccinați și fac forme grave și mor. Asta e marea diferență pe care oamenii trebuie să o înțeleagă: că vaccinarea nu previne sută la sută infecția, dar previne într-o măsură sută la sută formele grave”, consideră Emilian Popovici.

Epidemiologul susține că măsurile de protecție nu trebuie relaxate, iar vaccinarea trebuie să continue pentru a preveni formele grave și implicit decesele, cel puțin până la finalizarea unei medicații pentru formele grave de Covid.

Emilian Popovici arată că două măsuri sunt foarte importante pentru evitarea unei recrudescențe a valului patru sau apariția unui nou va: vaccinarea și anchetele epidemiologice.

„Trebuie făcute anchete epidemiologice care să urmărescă trasabilitatea care ne ajută să depistăm contacții timpuriu – în primele zile de infecție și să-i putem dirija spre tratamente care sunt eficiente numai în primele zile și în acest fel să nu se ajungă la forme grave de boală”, arată Emilian Popovici.

Valeriu Gheorghiță: Asigurăm accesul universal cât mai simplu la vaccinare

Întrebat care este strategia pentru evitarea unui noi val al pandemiei, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că românii vor avea în continuare acces universal la vaccinare

„Concret, vom continua cu toate mijloacele avute la îndemână să promovăm beneficiile și importanța vaccinării! Să asigurăm capacitatea de vaccinare necesară și acces universal cât mai simplu!”, a răspuns Valeriu Gheorghiță.

Pe de altă parte, Raed Arafat, cel care coordonează CNSU, lasă o portiță deschisă pentru relaxarea restricțiilor în apropierea sărbătorilor. Deciziile vor fi luate la mijlocul lunii decembrie astfel încât populația să petreacă Crăciuniul și Revelionul cât „mai aproape de normal".

„Depinde cum evoluăm. Dacă continuă să scadă, dacă rămânem stabili, vor fi minime măsuri sanitare de sănătate publică care vor trebui să fie implementate. Nu pot să vă spun despre activităţi la acest moment, ce activităţi pot să fie restricţionate sau nu, dar clar totul depinde de modul în care evoluează. Încă este foarte devreme. Cred că va trebui să fie analizat cel puţin undeva prin 10-15 decembrie să vedem care este situaţia. Speranţa noastră este ca oamenii să poată să îşi petreacă în condiţii de respectare a unor măsuri de sănătate publică, să petreacă cât mai aproape de normal, dar acest lucru nu poate fi confirmat la acest moment”, a declarat Raed Arafat în conferința de presă de la finalul săptămânii trecute.

OMS avertizează că ar putea fi înregistrați încă 500 mii de morți

Europa se confruntă în prezent cu o creștere a infectărilor, iar Organizația Mondială a Sănătății este „foarte îngrijorată” de răspândirea Covidului.

Directorul regional Dr. Hans Kluge a avertizat, într-o intervenție la BBC, că până în martie anul viitor, ar putea fi înregistrate încă 500.000 de decese, dacă nu se iau măsuri urgente. Reprezentantul OMS a spus că Dr. Kluge a spus că în spatele răspândirii coronavisului sunt factori precum sezonul de iarnă, acoperirea vaccinală insuficientă și dominația regională a variantei Delta, mai transmisibile.

Valul IV al pandemiei a fost declanșat de tulpina Delta. Între timp a apărut și tulpina Delta-plus în Marea Britanie pentru care nu există suficiente date deocamdată, dar oamenii de știință o estimează a fi cu 10-15% mai transmisibilă.

Deocamdată, guvernul britanic a arătat că nu va lua măsuri restrictive în următoarea perioadă. Ministrul Sănătății britanic a spus că aceste măsuri vor fi luate numai dacă va fi nevoie, dar deocamdată britanicii primesc în număr mare a treia doză, ceea ce face diferența față de celelalte țări europene. Până acum, un sfert din populația britanică cu vârsta de peste 12 ani a primit a treia doză.

În privința dozei a treia de vaccin, un studiu realizat de MedLife arată că 99% din persoanele vaccinate cu doza a treia a vaccinului împotriva COVID-19 prezintă un titru de anticorpi anti-S protectivi împotriva formelor severe de boală. Conform datelor analizate, eficienţa celei de-a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă, fără diferenţe majore între segmente. După ce titrul de anticorpi scade, în medie cu 78%, în interval de 6 luni de la administrarea rapelului, doza a treia readuce titrul de anticorpi la cote înalte, depăşind de aproape trei ori valorile maxime înregistrate la 10 zile de la rapel. Specialiştii estimează, însă, că, dacă rata de vaccinare scade, valul al cincilea este posibil în februarie.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG