Anul trecut, până în 10 decembrie, Inspectoratul General al Poliției Române a efectuat peste patru sute de acțiuni în piețe și în zone comerciale, confiscând opt mii de kilograme de marfă, în valoare de 295.000 de lei.
De Revelion, 82 de români au fost vătămați din cauza petardelor și a artificiilor. În ciuda caracterului ilicit și periculos al folosirii acestora, an de an, în perioada sărbătorilor, în multe dintre orașele sau chiar satele României se aud frecvent zgomot de pocnitori.
Majoritatea petardelor ajung în România din China și se vând clandestin în zona piețelor.
Achiziționarea produselor, posibilă de la 18 ani
Pe teritoriul României, articolele pirotehnice se clasifică în mai multe categorii. În sfera celor destinate divertismentului, există atât materiale care pot fi folosite în interior, prezintă un risc scăzut și un zgomot aproape insesizabil (F1), cât și articole destinate folosirii de către profesioniști, numai în exterior (F4).
Între cele două tipuri de produse se situează articole cu un risc și zgomot scăzut, a căror utilizare este destinată exteriorului (F2) și articole care prezintă un risc mediu, acestea putând fi folosite în spații deschise.
Pe lângă materiale destinate divertismentului, sunt consemnate și materiale pirotehnice de scenă (T1 – risc scăzut, T2 – utilizare de către experți) sau care intră în alte categorii (P1 – risc scăzut, P2 – utilizare de către experți).
Începând cu vârsta de 16 ani, o persoană poate intra în posesia materialelor de tipul F1, urmând ca după împlinirea vârstei de 18 ani, să se poată procura și articole din categoriile T1 și P1. Este vorba de steluțe, lumânări scânteitoare, jerbe cu scântei, pocnitori destinate divertismentului sau inele de foc.
Controale sporite în vămi
Majoritatea materialelor pirotehnice intră în țară prin punctele de trecere a frontierei, cu ajutorul mașinilor sau a camioanelor. În săptămânile următoare, la Giurgiu, numărul de polițiști care vor efectua controale asupra mărfurilor ce intră în țară va fi sporit.
La acțiuni vor lua parte și forțele de ordine ale serviciului Arme, Exploziv și Substanțe periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).
„Poliția de Frontieră efectuează controlul fizic al mijloacelor de transport, precum și controlul documentelor pe care persoanele care tranzitează frontiera le prezintă polițiștilor. În cazul în care sunt constatate infracțiuni pe linia operațiunilor cu articole pirotehnice, cercetările se efectuează împreună cu polițiștii din cadrul IPJ Giurgiu, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale ce se impun”, declară Roxana Popazu, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră Giurgiu.
Pierderea vederii și fuga animalelor de companie
Medicul Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași, confirmă că cele mai multe incidente se produc în decembrie, cu precădere spre finalul lunii. În jur de zece pacienți ajung vătămați în Unitatea de Primire Urgențe – ceea ce înseamnă că o dată la trei zile, o persoană este afectată de articolele pirotehnice.
„Sunt leziuni la nivelul mâinilor, cu traumatisme deschise și uneori cu pierderea falangelor, a segmentelor de mână. Mai sunt și traumatisme la nivel facial, cu afectare oculară, cel mai frecvent. Uneori au fost și situații cu pierderea unui ochi sau a vederii la un ochi”, spune Diana Cimpoeșu.
Pe lângă oameni, și animalele au de suferit. Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt al Autorității pentru Protecția și Supravegherea Animalelor, recomandă ca proprietarii de câini și de pisici să fie vigilenți, având în vedere că patrupedele „percep zgomotele puternice mult mai intens decât noi.”
„Petardele, artificiile, deranjează animalele, motiv pentru care le recomandăm proprietarilor să aibă grijă în această perioadă, pentru că se pierd foarte mulți câini. Ei se sperie la auzul acestor sunete și găsesc soluții de a ieși din curte, fie sapă găuri, dacă există această posibilitate și ies pe sub gard, fie sar gardul, în încercarea lor de a se ascunde”.
Conform spuselor acesteia, în decembrie se înregistrează cel mai mare număr de animale pierdute.
„Inclusiv pisicile sunt tentate să iasă din case. Ele, în momentul în care aud acele zgomote puternice, vor căuta să se adăpostească, neștiind că ieșind afară, de fapt, pericolul este mult mai mare”, încheie Cătălina Trănescu.