Linkuri accesibilitate

România | Noi măsuri împotriva răspândirii tulpinii Omicron


Cei care intră în România începând cu 20 decembrie vor trebui să prezinte formularul de localizare a pasagerului
Cei care intră în România începând cu 20 decembrie vor trebui să prezinte formularul de localizare a pasagerului

Din 20 decembrie, România introduce formularul de localizare a pasagerului, iar toate persoanele care intră în ţară trebuie să aibă formularul completat. De asemenea, persoanele din state terţe vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea în ţară. Cei nevaccinaţi vor sta 10 zile în carantină. Autoritățile au spus că vor impune carantină pentru cetăţenii UE care nu sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală.

Testarea obligatorie la intrarea în România va intra în vigoare într-un interval cuprins între 48 și 72 de ore care va fi stabilit luni de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Ministrul Sănătății a anunțat că în cazul copiilor, cel puțin pentru cei care vin din statele Uniunii Europene, nu va fi necesar testul PCR la intrarea în țară dacă au vârsta sub 12 ani.

Formularul de localizare a pasagerului va fi obligatoriu, trebuie completat de către toți cei care intră în țară.

Pentru persoanele vaccinate care vin din țări din afara Uniunii Europene va fi obligatorie prezentarea unui test PCR la intrarea în România.

„Măsurile care s-au discutat şi care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare se referă la limitarea răspândirii acestei noi tulpini şi de aceea, românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi, vor intra în carantină timp de 10 zile”, a anunţat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la finalul şedinţei de la Guvern de duminică.

Ministrul Sănătății a spus că dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă test PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile.

„Cei care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE, vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate care nu au trecut prin boală în ultimele 6 luni, care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile”, a mai afirmat Rafila.

Formularul de localizare al pasagerului e implementat în prezent în multe ţări europene. Cei care vor intra în România vor trebui să îl completeze înainte de intrarea în țară și să-l prezinte la graniţă.

„Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG