În Norvegia, cel puțin 50 de persoane au fost infectate cu Omicron după ce au participat la petrecerea de Crăciun a unei companii, într-un restaurant din Oslo. Și Grecia a anunțat prima infectare cu Omicron. Este vorba despre un bărbat din insula Creta care s-a întors din Africa de Sud luna trecită, după cum relatează Reuters.
Viteza cu care se răspândește noua tulpină de coronavirus duce la măsuri categorice din partea statelor lumii.
Imediat ce varianta Omicron a fost detectată în Europa, autoritățile elvețiene au anunțat că restricțiile de intrare vor fi înăsprite pentru călătorii care sosesc din zonele afectate de noua tulpină.
Elveția a interzis deja toate zborurile din Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Zimbabwe, Hong Kong și Israel. Doar cetățenii elvețieni se pot întoarce în prezent în țară din aceste zone.
Reguli stricte se vor aplica acum și sosirilor din mai multe țări printre care Belgia, Cehia, Danemarca, Olanda sau Olanda sau Regatul Unit, unde au fost depistate cazuri de infectare cu Omicron. Cei care vin din aceste zone vor intra obligatoriu în carantină, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu.
În SUA, președintele Joe Biden a impus reguli de călătorie mai stricte, după ce au fost confirmate o serie de cazuri de infectare cu Omicron.
Celor care călătoresc în SUA li se va cere să facă un test în cele 24 de ore înainte de plecare, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. Măsurile vor intra în vigoare de săptămâna viitoare.
Obligația ca oamenii să poarte măști în avioane, trenuri și autobuze va fi extinsă până la jumătatea lunii martie.
Bulgaria a trecut pe lista roșie toate statele europene cu excepția Vaticanului, Spaniei, Maltei și Suediei. Aceasta înseamnă că, la intrarea în Bulgaria, cei care vin din aceste state trebuie să prezinte un test PCR valabil efectuat cu 72 de ore înainte de sosire, un certificat de recuperare sau un certificat complet de vaccinare.
Nicio persoană care vine din Mozambic, Botswana, Africa de Sud, Lesotho, Eswatini, Namibia și Zimbabwe nu are voie să intre pe teritoriul bulgar, cu excepția cetățenilor bulgari sau a celor care au rezidența permanentă în țară. Aceștia trebuie însă să stea în carantină zece zile și să facă un test PCR în ziua zece sau doisprezece după sosire.
În Germania, nevaccinații nu vor mai avea voie să intre în restaurante, cinematografe și unele magazine. De asemenea, vor fi limitați în se mai întâlni în grupuri mari. Carantinarea vaccinaților vine în momentul în care Germania este puternic lovită de valul 5 Covid și pe fondul apariției tulpinii Omicron în unele state vecine.
Călătorii vaccinați din țări „sigure” din UE nu trebuie să prezinte dovada vaccinării sau un test negativ pentru a intra în Olanda.
Cei care provin din țări cu „risc foarte mare” trebuie să prezinte rezultatele unui test PCR sau antigen negativ (luat în 48, respectiv 24 de ore dacă sosesc cu avionul).
Din 6 noiembrie, măștile sunt din nou obligatorii în spațiile publice interioare. De asemenea, rezidenții sunt sfătuiți să lucreze de acasă cel puțin jumătate din săptămână, acolo unde este posibil.
Apariției noii tulpini Omicron la un grup de olandezi care s-au întors din Africa de Sud a adus noi restricții. Timp de cel puțin trei săptămâni, restaurantele, cafenelele, muzeele și cinematografele, dar și afacerile neesențiale cum sunt cafenelele se vor închide la ora 17:00. Locurile publice vor fi închise între ora 20:00 și 5:00 dimineața, iar vizitele la domiciliu sunt limitate la patru persoane.
Țara a introdus, de asemenea, certificatul verde disponibil pentru cei care sunt complet vaccinați sau care au o dovadă validă de recuperare sau un rezultat negativ la un test Covid-19 efectuat cu mai puțin de 24 de ore înainte. Ei pot intra în restaurante, muzee, cinematografe și săli de sport.
Târgurile de Crăciun
Cehia a decis, săptămâna trecută, să declare stare de urgență din cauza creșterii numărului de infecții cu Covid și a interzis deschiderea târgurilor de Crăciun cu doar o zi înainte de data programată pentru aceasta. La 26 noiembrie, orașul Praga condamna decizia guvernului și cerea compensații adecvate pentru târgurile anulate.
Și Germania a anulat majoritatea târgurilor de Crăciun, chiar și pe cel mai vechi, din Dresda. Excepția este târgul din Dortmund care s-a deschis pentru public, dar cu respectarea distanțării.