Linkuri accesibilitate

Omicron | OMS: Omenirea trebuie să se pregătească


Medicii din Africa de Sud, care au semnalat apariția noii tulpini, spun că cei infectați au simptome medii, tratabile la domiciliu. Prin simptomele documentate la prime cazuri de infectare cu Omicron se află oboseala extremă, dureri de cap și musculare.
Medicii din Africa de Sud, care au semnalat apariția noii tulpini, spun că cei infectați au simptome medii, tratabile la domiciliu. Prin simptomele documentate la prime cazuri de infectare cu Omicron se află oboseala extremă, dureri de cap și musculare.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis, luni, că există un „risc sporit” de răspândire la nivel mondial a tulpinii Omicron a coronavirusului, cu „urmări grave” în unele regiuni.

După cum relatează Reuters, OMS a cerut celor 194 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) să accelereze procesul de vaccinare anti-Covid și să pregătească strategii de atenuare a posibilelor efecte ale noii tulpini asupra sistemelor sanitare.

Riscul la nivel global este ridicat, iar tulpina Omicron are un număr fără precedent de mutații ale proteinei Spike, dintre care „unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potențial asupra traiectoriei pandemiei”, arată OMS.

Și experții UNU, ca și cei din SUA, Marea Britanie, Israel sau Africa de Sud spun că este nevoie de timp pentru cercetarea noii tulpini, dar directorul OMS Tedros Adhanom a dat asigurări că oamenii de știință din întreaga lume fac eforturi pentru a înțelege tulpina Omicron.

El a arătat că apariția noii tulpini reflectă inechitățile din distribuirea globală a vaccinului anti-Covid. În Africa, vaccinarea nu a fost accesibilă pe scară largă, iar inexistența unui nivel ridicat de vaccinare omogenă, la nivel global, permite virusului să circule, să sufere mutații și să devină mai periculos, avertizează acesta.

Până în acest moment nu au fost anunțate decese cauzate de noua tulpină, dar noutatea acesteia face să nu fie clare nici datele legate de măsura în care vaccinarea cu vaccinurile existente sau trecerea prin boală pot proteja populația.

Din perspectiva OMS, indiferent de cât de letală sau rezistentă se va dovedi noua tulpină, este important ca țările să nu ajungă în situația în care sistemele sanitare sunt blocate din cauza numărului mare de cazuri.

În Marea Britanie, unde au fost descoperite deocamdată nouă cazuri, autoritățile urmează să extindă, luni, la întreaga populație adultă recomandarea de vaccinare cu doza a treia.

Noua tulpină a fost semnalată OMS în 24 noiembrie, de autoritățile medicale din Africa de Sud. De atunci s-a răspândit în întreaga lume, din Marea Britanie, până în Olanda și Australia.

Numeroase țări au introdus restricții pentru accesul persoanelor care vin din Africa de Sud iar state precum Israel și Japonia au luat măsuri drastice de închidere totală a granițelor pentru cetățenii străini.

„Abordăm noua tulpină, Omicron, cu seriozitate maximă. Cât timp experții o analizează, este important să ne protejăm. Vaccinați-vă dacă încă nu ați făcut-o și faceți doza trei” a transmis, luni, președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen.

În România nu a fost confirmată încă noua tulpină, dar autoritățile spun că monitorizează situația și sunt „în alertă”.

Potrivit epidemiologului Octavian Jurma, „probabilitatea ca Omicron să ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100%”. Acesta arată însă, într-o postare pe Facebook, că este încă prea devreme pentru a ști dacă Omicron va fi suficient de puternică pentru a produce un nou val pandemic.

„Debutul său fulminant însă, pe radarul Covid-19 într-un spațiu aflat încă sub supremația Delta, justifică pe deplin îngrijorarea și măsurile luate până acum", spune Octavian Jurma.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG