Dacă înainte de pandemie, românii cumpărau cadouri, în medie, pentru 10 persoane din rândul familiei, prietenilor, colegilor de serviciu, acum cumpără pentru maximum cinci persoane.
Un studiu realizat de platforma Compari.ro pe un eșantion de 1.627 de respondenți arată că, spre deosebire de perioada de dinainte de pandemie, românii vor cheltui în medie 910 lei pe cadourile de Crăciun în acest an.
Conform datelor, aceasta reprezintă o scădere de aproximativ 17% față de anul 2020.
Cheltuiala medie pe cadou va fi de aproximativ 180 de lei, ceea ce este, de asemenea, sub cheltuiala medie pe cadou de anul trecut. Analiștii economici spun că scumpirea prețului la energie a influențat atât bugetul unei familii, cât și prețurile cadourilor.
64% dintre respondenți au spus că vor cumpăra cumpere un cadou pentru partenerul lor, în timp ce 52% intenționează să cumpere un cadou pentru copiii lor, 49% pentru mama lor și 32% pentru tatăl lor. În același timp, aproximativ o treime din bugetul de cadouri va fi dat pentru cadourile dedicate copiilor.
Daniela S. și-a propus să nu cheltuie mai mult de 800 de lei pentru cadourile de Crăciun. Va cumpăra pentru soț și pentru cele două fete, dar și pentru părinții ei și ai soțului. Cel mai mult va cheltui pentru copii, cărora le va cumpăra haine și dulciuri.
„Socrilor le-am luat deja o sticlă de vin bun. Iar părinților mei le-am luat câte o carte. Dar o carte bună nu găsești mai jos de 50 de lei. Probabil că cel mai puțin vom primi eu și soțul. Prietenilor noștri le vom da tot vin”, spune Daniela S.
Adrian N. se va limita la cadouri pentru soția lui și pentru băiatul lui. „În general, le fac daruri care să rămână, adică să le folosească mai multă vreme. Îmbin utilul cu plăcutul cum se spune. Dar un buget la care m-am gândit este de 500 de lei”, a spus Adrian.
Analistul economic, Aurelian Dochia, susține că bugetul cadourilor pentru Sărbătorile din 2021 este influențat direct de creșterea prețurilor la energie.
„Deja avem datele privind inflația care este la 9%. Cele mai mari creșteri de prețuri, după cum știm, sunt la energie, ceea ce desigur că influențează și celelalte produse. Pentru coșul de consum al familiilor, creșterea prețurilor la energie este cea care apasă cel mai tare. Pe lângă facturile pentru electricitate și pentru gaze, au crescut și prețurile pentru produsele alimentare”, explică Aurelian Dochia
Acesta susține că bugetul pentru cadourile din perioada Sărbătorilor este redus de creșterea prețurilor la energie, și aici vorbește inclusiv de bugetul pentru haine.
„În plus, mai este și necazul că de obicei crește cererea, iar comercianții mai măresc și ei prețurile. Probabil că în ianuarie, aceleași produse le poți cumpăra mult mai ieftin”, mai spune Aurelian Dochia.
Economistul arată că ponderea cadourilor din coșul de consum pentru luna decembrie mai e influențat indirect și de ce se întâmplă pe piața externă.
„Anul acesta, există dificultăți în lanțurile de transport pentru produsele care vin din China și care întârzie, și de aceea cresc prețurile. Au crescut foarte mult prețurile la transporturile internaționale, iar în anumite perioade au avut creșteri uimitoare de 5-6-7 ori. Toate astea au făcut ca acum să fie un vârf de prețuri foarte mari. Și fără îndoială că anumite familii își vor permite mult mai puțin. Nu putem spune că toate familiile fac la fel, există oameni care prefer substituirea, adică iau din altă parte pentru a putea face cadouri. Oricum, dacă vrem să facem cadourile măcar la valoarea de anul trecut, trebuie să pregătim mai mulți bani, cu 10-15% mai mult”, a mai spus Dochia.
Consultantul pentru cadouri, Velter Wilhem, susține că, față de 2019, situația din prezent este cu totul alta inclusiv pentru companii. În urmă cu doi ani, Velter Wilhem abia prididea să onoreze toate comenzile pe care le făceau companiile pentru diverse persoane cu care colaborau.
„Anul ăsta lumea își face cadouri individual. Companiile nu mai fac comenzi de cadouri. S-au scumpit inclusiv sacoșile bumbac, pe care lumea le comandă mult mai puțin, o sacoșă costă acum 25-30 de lei. Asta pentru că s-au scumpit materiile prime. De pildă, în pandemie, India nu a mai lucrat o perioadă, iar stocurile de sacoșe de bumbac au fost puține”, a spus Velter Wilhem
Situația creșterii bugetului pentru cadourile de Crăciun din 2021 nu este numai în România. Un studiu Deloitte Holiday Retail Survey 202, realizat la nivel mondial, arată că 68% dintre consumatori se așteaptă la prețuri mai mari față de sezonul precedent.
Conform studiului, anul acesta sumele alocate cheltuielilor de sărbători se vor ridica, în medie, la 1.463 de dolari de persoană, în creștere de la 1.387 de dolari în 2020.
Cercetarea mai arată că 39% dintre consumatori pun suplimentarea sumelor pentru cheltuielile de sărbători pe seama creșterii prețurilor. Dintre cei care spun că vor cheltui mai puțin anul acesta, 50% dau vina pe scumpirea alimentelor.
„Cumpărătorii conștientizează trendul inflaționist care se manifestă la nivel global și rămân prudenți în privința cheltuielilor. Spre exemplu, în zona euro, ponderea cetățenilor care estimează o inflație mai mare în 2021 față de 2020 este de 67%, cea mai ridicată din 2008 până în prezent, potrivit unui Eurobarometru publicat recent”, a declarat Raluca Bâldea, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.
Studiul arată că, pentru 60% dintre consumatori, principalul criteriu în alegerea unui comerciant este reprezentat de amploarea reducerilor acordate, dar creșterea prețurilor și scăderea numărului de promoții ar putea să diminueze impactul ofertelor.