Linkuri accesibilitate

Minoritățile sexuale din Europa de Est în 2021: ură, discriminare, atacuri


Comunitatea LGBT din Europa Centrală și de Est a fost supusă la multe presiuni în 2021.
Comunitatea LGBT din Europa Centrală și de Est a fost supusă la multe presiuni în 2021.

De la atacuri fizice până la abuzuri online și eșecuri legislative, comunitatea LBGT din Europa Centrală și de Est nu a avut de ce să se bucure prea mult în 2021.

Guvernele populiste din Polonia, Ungaria și din alte țări au reușit să exploateze frustrările și temerile, unele alimentate de liderii bisericii, altele de pandemia de Covid, pentru a promova legislația anti-LGBT, potrivit unei analize publicate de Europa Liberă.

Evelyne Paradis, director executiv al filialei europene a Asociației Internaționale pentru Lesbiene, Gay, Bisexuali, Trans și Intersex (ILGA-Europe) arată că a existat o tendință anti LGBT în toată Europa.

„Polonia și Ungaria nu sunt anomalii. În ultimul an, am văzut o represiune politică crescută împotriva persoanelor LGBT, o creștere puternică a dificultăților socio-economice și răspândirea urii împotriva LGBT în întreaga regiune”, a spus Evelyne Paradis în comentariul trimis prin e-mail.

Cele mai grave acte împotriva comunității LGBT în Europa de Est au fost:

  • în Bulgaria, la Sofia, unde un lider de extremă dreaptă a condus un atac asupra unui centru comunitar LGBT;
  • în Ungaria, care a dat o nouă lege care interzice în școală răspândirea informațiilor considerate că promovează homosexualitatea și schimbarea de gen;
  • în Polonia, unde au continuat să funcționeze și mai multe așa-numite „zone libere de ideologie LGBT”;

Noua legislație din Ungaria a atras multe critici din partea liderilor europeni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, numind-o „o rușine”. Dar aproape toți liderii din fosta Europă de Est comunistă au refuzat să semneze o scrisoare de condamnare a legii maghiare.

Unii analiști au apreciat că se formează o „Uniune Europeană de Est” bazată pe poziții care contrazic valorile fundamentale ale UE, cum ar fi statul de drept, drepturile omului, drepturile mass-media și drepturile LGBT.

„Cred că întreaga atitudine a acestei alinieri este foarte anti-europeană. Ea dă semne ale instituirii unei noi Cortine de Fier", a declarat Marko Milosavljevic, profesor de jurnalism și politică media la Universitatea din Ljubljana, într-un comentariu pentru Reuters.

Teodora Ion Rotaru, directorul executiv al Asociației Accept de la București, arată că Rusia ar putea alimenta sentimentele de ură împotriva comunității LGBT în Europa Centrală și de Est.

„Vedem în mass-media și pe rețelele sociale o cantitate semnificativă de amestec rusesc și diseminare de știri false, menite să incite la conflict, inclusive în privința drepturilor LGBT. Ar trebui să realizăm că experții în securitate văd deja acest tip de comportament ca parte a unui război hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva UE, atacând valorile noastre europene de bază - libertatea, democrația, statul de drept și egalitatea”, a declarat Teodora Rotaru pentru RFE/RL.

Guvernele conservatoare din Europa Centrală și de Est nu doar alimentează atitudinile anti-LGBT, ci complică și eforturile de a proteja persoanele LGBT.

În octombrie, miniștrii justiției din UE nu au reușit să adopte o poziție comună cu privire la strategia UE pentru drepturile copilului, atunci când Polonia și Ungaria au respins referirile la conținutul LGBT.

„Există un impas aproape complet cu privire la drepturile și egalitatea LGBTI în UE și Europa, ceea ce este extrem de îngrijorător, mai ales într-un moment atât de critic pentru comunitățile LGBTI. Mișcarea care atacă drepturile femeilor, drepturile LGBTI, drepturile sexuale și reproductive a devenit mult mai prezentă, mai bine dotată cu resurse și mai activă în toată Europa. În unele țări există o regresie reală, iar drepturile care au fost recunoscute sunt acum contestate”, avertizează Evelyne Paradis.

În privința recunoașterii drepturilor minoritățile sexuale, Europa Centrală și de Est nu a fost tot timpul în această situație. La momentul căderii Zidului Berlinului în 1989, Europa Centrală și de Est era în general primitoare cu persoanele LGBT.

Mai mult, multe țări din regiune s-au aflat în avangarda promovării unor astfel de drepturi, cel puțin pe hârtie. „În fostul bloc de Est, aceste țări au fost cu adevărat progresiste în ceea ce privește drepturile LGBT. Polonia, de exemplu, a dezincriminat homosexualitatea în 1932, ceea ce a fost foarte devreme”, a spus Agnieszka Koscianska, profesor invitat la Oxford School of Global and Area Studies pentru RFE/RL.

Ungaria a dezincriminat homosexualitatea în 1961, la fel ca Cehoslovacia. Bulgaria le-a urmat exemplul șapte ani mai târziu, în 1968.

În România, drepturile persoanelor din comunitatea LGBT au fost recunoscute abia în 2001, când țara a dezincriminat homosexualitatea în armonie cu legile cu UE pentru a obține calitatea de membru.

Homosexualitatea a rămas ilegală în Serbia și Kosovo până în 1994, în Macedonia până în 1996 și în Bosnia-Herțegovina până în 1998.

XS
SM
MD
LG