Linkuri accesibilitate

USR a atacat legea bugetului de stat pe 2022 la Curtea Constituţională


Dan Barna a anunţat  că bugetul pe 2022 îi discriminează pe români şi a arătat că niciun amendament al USR nu a fost acceptat de noua coaliţie din Parlament.
Dan Barna a anunţat  că bugetul pe 2022 îi discriminează pe români şi a arătat că niciun amendament al USR nu a fost acceptat de noua coaliţie din Parlament.

Uniunea Salvaţi România a depus, vineri, la Curtea Constituţională, sesizarea privind legea bugetului pentru 2022. Anunţul privind intenţia de a ataca la CCR bugetul a fost făcut de vicepreşedintele USR Dan Barna încă de miercuri, imediat după votul final din Parlament.

USR-ul susține că bugetul pentru 2022 este unul al discriminării, prin care comunitățile care au votat cu USR sunt pedepsite. De asemenea, nemulțumirea foștilor parteneri de coaliție ai PNL e legată și de faptul că niciun din amendamentele lor nu au fost adoptate.

În sesizarea către CCR, USR a invocat încalcarea prevederilor constituționale privind:

 • 1) Egalitatea în fața legii, prin nealocarea de resurse financiare proporționale cu necesitățile în Sectorul 1, fără aplicarea mecanismelor și algoritmului de alocare prevăzute în Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.
 • 2) Dreptul la învățătură, prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local și județean al elevilor la școală, contrar Legii educației naționale nr. 1/2011.
 • 3) Principiul legalității, prin adoptarea unui amendament lipsit de orice motivare și care profită exclusiv partidului din care fac parte inițiatorii (PPU-SL).
 • 4) Principiul bicameralismului, prin adoptarea în sedinta reunita a unui amendament care eludeaza Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, lege organică ce nu poate fi modificată și completată decât separat, mai întâi de către Senat (camera de reflecție) și apoi de către Camera Deputaților (camera decizională).
 • 5) Principiul calității legii, prin caracterul neclar, imprecis și interpretabil a numeroase prevederi.

USR sesizează neconstituţionalitatea art. 6 alin. (2) din legea bugetului:

 • „În anul 2022, pentru municipiul Bucureşti, prin derogare de la prevederile art. 32 şi 33 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul municipiului Bucureşti, se repartizează prin decizie a directorului Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, astfel:
 • a) o cotă de 50% pentru bugetul local al municipiului Bucureşti;
 • b) 1.500 lei/locuitor/an, pentru bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti;
 • c) diferenţa se repartizează sectoarelor municipiului Bucureşti direct proporţional cu impozitul pe venit estimat a se realiza pe raza fiecărui sector.”

Cei de la USR mai spun că „prin eludarea mecanismelor şi algoritmului de distribuire instituite prin art. 32 şi art. 33 din Legea nr. 273/2006, alocarea pentru Municipiul Bucureşti a sumei de 1.500 lei/locuitor/an (sumă care a crescut arbitrar de la 1.350 lei/locuitor/an, cu mai mult de 11% faţă de prevederea similară din Legea bugetului de stat pe anul 2021) pentru bugetele locale, nediferenţiat pentru fiecare sector în parte, încalcă grav drepturile celui mai întins sector al Capitalei – Sectorul 1”.

De asemenea, potrivit USR, „legea bugetului de stat pe anul 2022 este neconstituţională în ansamblul său, fiind încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţia României, de unde rezultă principiul legalităţii, precum şi dispoziţiile art. 32 din Constituţia României privind dreptul fundamental la învăţătură, deoarece în cuprinsul acesteia nu au fost prevăzute sumele necesare pentru asigurarea transportului elevilor”.

De asemenea, în document, se mai arată că în cuprinsul legii bugetului de stat pe anul 2022 nu au fost cuprinse fondurile la care se referă articolul 56, rezultănd că dispoziţiile art. 56 sunt în contradicţie cu dispoziţiile art. 4 lit. b) şi art. 5 alin. (3) care stabilesc destinaţia sumelor destinate autorităţilor locale.

Mai mult, dispoziţiile art. 56 se referă exclusiv la transportul local, nefiind prevăzute nici fonduri şi nici dispoziţii referitoare la transportul judeţean al elevilor.

În lipsa fondurilor de la bugetul de stat, până în prezent consiliile judeţene au refuzat efectiv să aplice prevederile art. 84 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, chiar şi în contextul în care au fost pronunţate hotărări executorii/definitive împotriva autorităţilor judeţene.

Astfel, prin necuprinderea sumelor de bani pentru transportul local şi judeţean al elevilor, se aduce atingere drepturilor fundamentale prevăzute de art. 32 din Constituţia României, republicată, iar prin modul de redactare al Legii bugetului de stat se aduce atingere principiului legalităţii, fiind astfel încălcat art. 1 alin. (5) din Constituţia României, republicată.

USR mai arată că, întrucât a fost inclusă în legea bugetului de stat o modificare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, care nu putea fi adoptată în şedinţă comună a celor două Camere, ci doar în procedura reglementată de art. 75 din Constituţie, se solicită onoratei Curţi să constate neconstituţionalitatea art. 54 din proiectul de lege ce face obiectul prezentei sesizări.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG