Amendamentul aprobat de comisiile de specialitate din Parlament a fost depus miercuri de deputații Steluța Cătăniciu, Grațiela Gavrilescu, Ana Predescu și Vlad Popescu Piedone. Toți sunt membri ai Partidului Umanist Social Liberal, dar au candidat pe listele PSD în 2020. În prezent, ei sunt afiliați grupului PSD din Camera Deputaților.
Până la adoptarea acestui amendament, subvenție de la bugetul de stat primeau partidele care au depășit pragul de 5% la alegerile parlamentare sau au aleși locali.
În 2021, au obținut dreptul de a avea subvenție PSD, PNL, USR și AUR pentru scorul obținut la parlamentare și locale, dar și Pro România și PMP pentru rezultatele de la alegerile locale. UDMR are dreptul să încaseze subvenția, dar preferă banii ca minoritate națională, deoarece suma este mai mare.
Partidul Umanist Social Liberal, care se proclamă continuatorul Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu, nu a avut dreptul la subvenție anul acesta. Situația se va schimba însă de anul viitor.
„75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărțite partidelor politice care aveau ca membri cel puțin un deputat sau un senator afiliat unui grup parlamentar la finalul primei sesiuni a anului 2021”, prevede amendamentul introdus de cei patru deputați.
PPU-SL nu a candidat la alegerile parlamentare, dar are parlamentari afiliați la alt grup. Acesta va fi argumentul pentru a încasa subvenție în 2022. Prezența celor patru parlamentari pe listele PSD a fost o înțelegere între Dan Voiculescu și liderii din Kiseleff, susțin surse politice.
Amendamentul impune o derogare de la legea în vigoare. Articolul din legea finanțării partidelor politice prevede la articolul 18, alineat 3, că printre criteriile de acordare a subvenție de la buget se află și numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaților și Senatului. Acest articol nu se va mai aplica în 2022, pentru ca PPU-SL să primească bani de la bugetul de stat.
Subvenția pe care o vor primi toate partidele în 2022 va fi de 214 milioane de lei, procentul care revine fiecărei formațiuni politice urmând să fie stabilit de Autoritatea Electorală Permanentă.
Legătura cu Dan Voiculescu
PPU-SL nu își ascunde legăturile cu Dan Voiculescu. În statutul partidului se citează intens din Dan Voiculescu, iar pe site-ul PPU-SL, când se fac un scurt istoric al partidului, reapare des același nume.
„Ceea ce leagă, peste ani, PUSL de astăzi de partidul fondat în 1991 înseamnă un set de valori, o echipă formată din oamenii atașați de aceste valori și de acest proiect doctrinar. Dar mai ales este vorba despre un om: profesorul Dan Voiculescu, fondatorul PUR și al doctrinei umaniste... Prof. Dan Voiculescu, fondatorul PUR, a fost cel care a formulat pentru prima dată principiile umanismului pragmatic, care avea să devină temelia doctrinară a PUR de atunci și a PUSL de astăzi”, apare pe site-ul partidului.
Dan Voiculescu a fost ales de trei ori senator, dar în 2013 și-a dat demisia din Parlament, după ce obținuse mandatul în decembrie 2012.
În august 2014, fondatorul Partidului Conservator a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. El a fost eliberat condiționat în iulie 2017.
Precedentul Pro România și Forța Națională
Modificarea aplicării legii finanțării partidelor politice nu este la primul episod. Pro România nu avea dreptul să încaseze subvenție de la bugetul de stat în 2020, dar, tot printr-un amendament, a obținut acces la banii publici.
Guvernul Orban a fost de acord ca subvenția să fie încasată pe baza numărului de parlamentari din fiecare grup și nu pe baza rezultatelor de la alegerilor din 2016. În acest fel, Pro România și Forța Națională au încasat banii în 2020.
Facebook Forum