Linkuri accesibilitate

Lukașenko vrea să schimbe Constituția ca să fie președinte până în 2035 și să aibă imunitate


Lukașenko a propus niște modificări ale Constituției care i-ar oferi imunitate în caz de urmărire penală. Imagine generică cu Aleksandr Lukașenko
Lukașenko a propus niște modificări ale Constituției care i-ar oferi imunitate în caz de urmărire penală. Imagine generică cu Aleksandr Lukașenko

Aleksandr Lukașenko a publicat un proiect pentru schimbarea Constituției cu mai multe amendamente care i-ar permite să-și consolideze și mai mult conducerea autoritară și să rămână în funcție până în 2035.

În vârstă de 67 de ani, Aleksandr Lukașenko a declarat că schimbările, prezentate de agenția de presă BelTA și publicate pe site-ul prezidențial pe 27 decembrie, vor fi supuse unui referendum în februarie 2022, scrie Europa Liberă.

Lukașenko a propus modificarea constituției după ce comunitatea internațională și opoziția din Belarus au condamnat represiunea violentă care a urmat alegerilor prezidențiale care au avut loc în august 2020. În timp ce Lukașenko susține că alegerile de anul trecut i-au dat un al șaselea mandat consecutiv, opoziția și Occidentul spun că au fost alegeri fraudate.

Modificările propuse i-ar oferi lui Lukașenko imunitate în caz de urmărire penală și ar instituit o limită de două mandate, fiecare cu o durată de cinci ani. În orice caz, restricțiile s-ar aplica doar în viitor, ceea ce înseamnă că Lukașenko ar putea conduce până la 81 de ani.

Amendamentele ar slăbi, de asemenea, puterea parlamentară și ar întări rolul Adunării Populare din Belarus, o reuniune periodică a loialiștilor președintelui, care în prezent nu are statut de guvernare conform legilor.

Adunarea Populară ar acționa ca o structură paralelă pe lângă parlament, deținând puteri sporite de a aproba politica externă, de securitate și economică. De asemenea, ar putea propune modificări ale constituției, proiecte de legi și membri selectați ai Comisiei Electorale Centrale a țării și judecători ai instanțelor superioare.

Potrivit amendamentelor propuse, un președinte devine automat delegat al adunării de 1.200 de locuri și o poate prezida, dacă este ales de alți delegați.

Tadeusz Giczanun, bursier nerezident de la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, a spus că Lukașenko va deveni „cel mai probabil” președinte al Adunării Poporului din Belarus la un moment dat.

De asemenea, amendamentele ar interzice oricărei persoane care a părăsit țara temporar în ultimii 20 de ani să candideze la funcția de președinte, schimbare care pare să vizeze direct membrii opoziției, mulți dintre ei forțați să plece în exil pentru a evita persecuția politică.

Oponenții lui Lukașenko spun că încercarea acestuia de a rescrie Constituția este un exercițiu fals pentru a-l ajuta să se agațe de putere pe fondul sancțiunilor occidentale și izolării internaționale pentru o reprimare a disidenței după alegeri.

„Proiectul de schimbare a constituției al regimului nu le oferă belarușilor o alegere reală. Acesta va permite dictatorului să-și asigure puterea, să controleze situația prin intermediul Adunării Populare Artificiale din Belarus și să evite urmărirea penală. Noi alegeri prezidențiale sunt singura soluție la actuala criză”, a scris pe Twitter Svyatlana Tsikhanouskaya, liderul opoziției, despre care se crede că a câștigat alegerile de anul trecut.

Departamentul de Stat al SUA i-a cerut lui Lukashenko să poarte un „dialog național” cu opoziția și societatea civilă pentru a ajunge la o soluție politică, a convoca noi alegeri și a aranja eliberarea a sute de prizonieri politici.

XS
SM
MD
LG