Linkuri accesibilitate

Joe Biden și Volodimir Zelensky vorbesc pentru a treia oară despre amenințarea rusească


Președintele Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelensky vor vorbi din nou în cursul zilei de duminică despre situația de la granița dintre Ucraina și Rusia.
Președintele Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelensky vor vorbi din nou în cursul zilei de duminică despre situația de la granița dintre Ucraina și Rusia.

Președintele Joe Biden va avea o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelensky, pe 2 ianuarie, cei doi lideri plănuind să revizuiască pregătirile pentru viitoarele angajamente diplomatice menite să reducă tensiunile legate de trupele militare ruse din apropierea Ucrainei.

În timpul apelului, Biden intenționează să „reafirme sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii ruse”, a spus un oficial de la Casa Albă.

Este al treilea apel pe care cei doi lideri îl au în ultimele trei săptămâni. Casa Albă încearcă să abordeze amenințarea militară de la granița Ucrainei cu Rusia, care a alarmat NATO, în timp ce autoritățile de la Kiev și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea invada Ucraina în săptămânile următoare.

Apelul telefonic urmează după discuțiile dintre Biden și președintele rus Vladimir Putin din 30 decembrie, în care Biden a spus că Statele Unite și aliații săi vor impune sancțiuni severe Rusiei dacă aceasta va invada Ucraina. Atunci, Biden și Putin s-au avertizat reciproc cu privire la Ucraina.

Rusia a trimis aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina și solicită garanții de securitate din partea Statelor Unite și a NATO.

Moscova dorește ca NATO să refuze aderarea la Ucraina și alte foste țări sovietice și să anuleze desfășurarea militară în Europa Centrală și de Est.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a reafirmat pe 31 decembrie că Rusia își susține cererile de garanții scrise de securitate.

„Dacă nu vine niciun răspuns constructiv într-un timp rezonabil și Occidentul își continuă să fie agresiv, Rusia va trebui să ia toate măsurile necesare pentru a menține un echilibru strategic și pentru a elimina amenințările inacceptabile la adresa securității noastre”, a declarat Serghei Lavrov agenției de presă de stat RIA Novosti.

Cu președintele ucraininan a vorbit pe 29 decembrie și secretarul de stat Antony Blinken, iar în cadrul convorbirii oficialul american a reiterat „sprijinul neclintit al Washingtonului pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața acumulării militare a Rusiei la granițele Ucrainei”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price într-un comunicat.

Oficialii americani și ruși se vor întâlni în perioada 9-10 ianuarie la Geneva pentru a discuta despre controlul armelor și tensiunile crescânde asupra Ucrainei în cadrul Dialogului lor bilateral de stabilitate strategică. Ulterior, pe 12 ianuarie, va avea loc o reuniune separată a Consiliului Rusia-NATO la Bruxelles.

O altă întâlnire va avea loc la Viena, pe 13 ianuarie, în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care include Statele Unite, aliații săi europeni, Ucraina și Rusia.

XS
SM
MD
LG