Linkuri accesibilitate

Rusia și Belarus – noi exerciții militare comune. Ucraina vede un nou pericol, la granița sa de nord


Rusia și Belarus discută înființarea unei uniuni statale. Exercițiile militare comune sunt obișnuite, dar provoacă îngrijorare sporită în contextul actual al mobilizării de forțe militare ale Rusie la granița cu Ucraina. Belarus este vecinul de la nord al Ucrainei.
Rusia și Belarus discută înființarea unei uniuni statale. Exercițiile militare comune sunt obișnuite, dar provoacă îngrijorare sporită în contextul actual al mobilizării de forțe militare ale Rusie la granița cu Ucraina. Belarus este vecinul de la nord al Ucrainei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a salutat propunerea liderului autoritar din Belarus, Alexandr Lukașenko de a organiza noi exerciții militare comune.

Putin, care s-a întâlnit cu Lukașenko la Sankt Petersburg pe 29 decembrie, a declarat că exercițiile militare vor avea loc în februarie sau martie, în Belarus.

Anunțul vine pe fondul mobilizării de forțe militare rusești în apropierea Ucrainei, care a declanșat temeri cu privire la o eventuală invazie. Situația din estul țării este oricum una tensionată din 2014, de când militarii ucraineni se luptă cu separatiștii sprijiniți de Moscova.

Acum, oficiali din Ucraina și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea ataca și dinspre nord, unde Ucraina se învecinează cu Belarus.

Rusia neagă că ar intenţiona să atace Ucraina, acuzând în schimb Kiev-ul şi NATO de provocări. Rusia desfășoară în mod obișnuit exerciții militare cu Belarus, ultimul de mare amploare fiind un așa-numit „joc de război” din septembrie 2021, la care au participat 200.000 de militari.

Lukașenko s-a bazat pe sprijinul Rusiei în contextul tensiunilor crescânde cu Occidentul din cauza reprimării mișcării pro-democrație din Belarus. Moscova l-a susținut ferm în fața sancțiunilor impuse de Occident.

Cel mai recent conflict a vizat tensiunile de la granița dintre Belarus și Uniunea Europeană (Polonia, Lituania, Letonia), unde mii de migranți au încercat de-a lungul anului să forțeze accesul în UE. Un „război hibrid pus la cale de Minsk”, spune UE.

Întâlnirea din 29 decembrie a celor doi lideri este cea mai recentă dintr-o serie menită să aprofundeze un acord de uniune care prevede legături politice, economice și militare mai strânse.

În ultimele săptămâni, Moscova a trimis în mod repetat bombardiere cu capacitate nucleară în patrulare în spațiul aerian controlat de Belarus. Pe 28 decembrie, avioanele de luptă ale celor două țări au patrulat împreună.

Luna trecută, Lukașenko a spus că țara sa ar fi dispusă să găzduiască arme nucleare rusești dacă NATO mută echipamente americane similare din Germania în Europa de Est.

Într-un interviu din 30 noiembrie, Lukașenko a recunoscut pentru prima dată Crimeea ocupată de Moscova ca parte a Rusiei, adăugând că plănuiește să viziteze peninsula împreună cu Putin.

Anterior, Putin și Lukașenko au aprobat o doctrină militară comună împreună cu o serie de acorduri privind programele de integrare a celor două economii. Vladimir Putin dorește o uniune statala cu Belarus.

XS
SM
MD
LG