Linkuri accesibilitate

3 minute | Scandalul facturilor, Nole – neatentul, jumătate de continent infectat cu Omicron


Sistemele centralizate de încălzire de marile sunt și ele afectate de creșterea prețului la gaze. Marea problemă este însă în rândul consumatorilor casnici. Imagine generică din București.
Sistemele centralizate de încălzire de marile sunt și ele afectate de creșterea prețului la gaze. Marea problemă este însă în rândul consumatorilor casnici. Imagine generică din București.

O bombă cu ceas, în mijlocul iernii: autoritățile de la București spun că mai multe companii din energie nu au emis facturi la preț redus, așa cum prevede legea. Protecția Consumatorului verifică în această perioadă toți operatorii.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh vor plăti pentru gaze un TVA redus la 5%, față de 19% cum este în prezent.
  • Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății estimează că jumătate din populația Europei se va infecta cu Omicron în următoarele șase-opt săptămâni.
  • Tenismenul sârb Novak Djokovici a încălcat carantina Covid în decembrie pentru a se întâlni cu un jurnalist. El a recunoscut ieri și că agentul său a furnizat informații false la intrarea în Australia.

Problema facturilor la gaz

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dezvăluit ieri că unele companii din domeniul energetic au eludat legea privind plafonarea prețurilor la energie.

Consumatorii ar fi primit facturi mai mari decât trebuia, în condițiile în care, chiar și cu plafonarea respectată, acestea ar fi fost considerabil mai scumpe decât anul trecut.

Problema facturilor la energie devine, în mijloc de iarnă, una acută. Mulți români au aflat la început de 2022 că au de plată sume pe care nu și le pot permite, în ciuda măsurilor de sprijin anunțate în toamnă de autoritățile centrale.

Premierul Nicolae Ciucă a spus ieri că Guvernul va implementa și alte scheme de sprijin pentru a ajuta populația. De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh vor plăti pentru gaze un TVA redus la 5%, față de 19%, iar bonusurile de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi vor fi compensate de stat.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, îndeamnă populație să nu plătească facturile dacă consideră că acestea nu sunt corecte.
Virgil Popescu, ministrul Energiei, îndeamnă populație să nu plătească facturile dacă consideră că acestea nu sunt corecte.

Operatorii din domeniul energetic sunt verificați în această perioadă de Protecția Consumatorului, în timp ce Ministrul Energiei spune că cei care au supra-facturat populația ar trebui să dea banii înapoi.

Virgil Popescu vine și cu un mesaj periculos pentru consumatorii care consideră că au primit facturi greșite: „Eu nu le-aș plăti”.

Pe fond, fiecare cetățean care ar proceda astfel ar avea 100% dreptate. Pe formă, un ministru care îndeamnă populația să fie rău-platnică depășește cu mult doza de populism tolerabilă la un politician.

Un avertisment OMS

Criza facturilor ar putea fi dublată de una sanitară. Creșterea numărului de cazuri de Omicron este deja un fapt în Europa, iar specialiștii sanitari vorbesc despre un val dinspre Vest spre Est.

Țările vest-europene se confruntă cu sute de mii de cazuri noi pe zi, îmbolnăvirile fiind – din fericire – mai ușoare decât cele din valurile precedente. Spania, de pildă, a testat pozitiv în ultimele două săptămâni 3% din populație.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că Europa ar trebui să se pregătească la ce e mai rău. Jumătate din populație ar urma să se infecteze cu Omicron în următoarele șase, până la opt săptămâni.

Proiecția se bazează pe cele șapte milioane de cazuri noi raportate în Europa în prima săptămână a anului 2022, scrie BBC, care citează o conferință de presă de ieri susținută de dr. Hans Kluge, directorul regional pe Europa al OMS.

Directorul pe Europa al OMS, d.r Hans Kluge, spune că în maxim două luni jumătate de continent va fi infectată cu Omicron.
Directorul pe Europa al OMS, d.r Hans Kluge, spune că în maxim două luni jumătate de continent va fi infectată cu Omicron.

România a raportat ieri 8.861 de cazuri noi. 3.023 de persoane diagnosticate cu Covid se aflau în spitale, dintre care 415 la terapie intensivă. Dintre cele aflate la ATI, sub 10% sunt vaccinate.

Djokovici a încălcat carantina

Tenismenul sârb a recunoscut ieri că a făcut o „eroare de judecată” atunci când a mers la un interviu programat cu un jurnalist francez deși știa că este infectat cu Covid. Novak Djokovici a recunoscut și că unul dintre membrii echipei sale a depus o declarație falsă privind istoricul său de călătorie.

Sârbul în vârstă de 34 de ani a intrat în Australia săptămâna trecută cu o scutire de vaccin din cauza unui test pozitiv pentru Covid. Presa a aflat însă că a doua zi după ce a fost diagnosticat a apărut fără mască la lansarea unei ștampile sârbești cu imaginea sa și la un eveniment pentru tinerii jucători de tenis.

Novak Djokovici speră să joace în 2022 la Australian Open, pentru a-și apăra titlul.
Novak Djokovici speră să joace în 2022 la Australian Open, pentru a-și apăra titlul.

Ulterior, deși ar fi trebuit să fie în carantină, a participat și la interviul cu jurnalistul francez.

Soarta statului sârb este încă incertă, în ciuda deciziei judecătorești de zilele trecute care i-a acordat dreptul de a intra în Australia. Autoritățile au posibilitatea de a anula încă o dată viza lui Djokovici, o decizie în acest sens fiind așteptată zilele acestea.

Alte subiecte:

Dacă aveți sugestii sau recomandări de subiecte pe care să le abordăm la Europa Liberă ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși!

Pe mâine,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG