Linkuri accesibilitate

Republica Moldova a plătit gazele pentru decembrie către Gazprom


În octombrie 2021, Moldova a declarat stare de urgență și a început să cumpere gaze din alte țări decât Rusia.
În octombrie 2021, Moldova a declarat stare de urgență și a început să cumpere gaze din alte țări decât Rusia.

Compania de distribuție a gazelor din Moldova, Moldovagaz, declară că a plătit concernului rus Gazprom întreaga factură pentru gazele importate în luna decembrie.

Mai rămâne de achitat un avans pentru luna ianuarie, termenul limită expiră pe data de 20 ianuarie.

Moldovagaz arăta cu numai o zi mai devreme că există riscul reducerii livrărilor. Compania are dificultăți cu plata gazelor după ce prețul gazelor pentru luna ianuarie a crescut. Prețul la care cumpără gazele de la Gazprom este acum de 647 de dolari, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

În octombrie 2021, Moldova a declarat stare de urgență și a început să cumpere gaze din alte țări decât Rusia, după ce contractul său cu Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie și cele două părți nu au reușit să cadă de acord asupra detaliilor și prețului unui nou acord pe termen lung.

La sfârșitul lunii octombrie, guvernul Republicii Moldova și Gazprom au anunțat o nouă formulă de preț pentru un acord pe cinci ani pentru a menține fluxul de gaz.

Pe 11 ianuarie, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat că prețul de achiziție a crescut de la 550 de dolari per mia de metri cubi în decembrie la 647 de dolari în ianuarie, o creștere care ar putea cauza probleme uneia dintre cele mai sărace țări din Europa.

Spînu a spus că i-a cerut directorului general al Gazprom, Aleksei Miller, să ia în considerare posibilitatea amânării plății în avans pentru ianuarie cu 10-20 de zile, astfel încât Moldovagaz să poată strange fondurile necesare. Deocamdată nu a primit niciun răspuns de la șeful Gazprom.

Unii observatori spun că Rusia folosește energia ca armă împotriva țării sărace cuprinse între România, membră a UE, și Ucraina, pentru a se răzbuna pentru că în alegerile din 2020 a ales-o pe Maia Sandu președinte, respingându-l pe Igor Dodon, candidatul susținut de Rusia.

Rusia a respins acuzațiile, spunând că majorarea la prețul gazelor a fost pur comercială și a reflectat piețele globale.

XS
SM
MD
LG