Într-o conferință de presă alături de Blinken, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a spus că miniștrii de Externe NATO „cer Rusiei să ia măsuri de urgență pentru detensionarea situației”.
„Orice altă atitudine agresivă, orice altă agresiune va avea consecințe grave”, a punctat Baerbock.
Antony Blinken a spus că Rusia s-ar putea folosi de o serie de măsuri, precum atacurile de tip hibrid sau prin intermediul forțelor paramilitare din estul Ucrainei, pentru a destabiliza zona.
Întâlnirea de la Berlin are loc cu o zi înainte ca secretarul de Stat american să se întâlnească la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Acesta s-a întâln ir în ultimele zile cu miniștrii de Externe din Franța, Germania și Marea Britanie și a vizitat Kievul.
În paralel,Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus noi sancțiuni asupra patru foști și actuali membri ai Parlamentului ucrainean. Aceștia sunt acuzați de discreditarea actualului Guvern, condus de Vladimir Zelenski.
De cealaltă parte, Rusia, China și Iranul au anunțat că vor susține exerciții militare navale comune în nordul Oceanului Indian pe 21 ianuarie, potrivit presei de stat iraniene. Purtătorul de cuvânt al armatei iraniene, Mostafa Tajoldin, a transmis agenției de știri ISNA că scopul exercițiilor este acela de a „consolida securitatea și fundațiile regiunii”.
Exercițiile militare navale, denumite Marine Security Belt, vor avea loc pentru a treia oară de când au fost organizate prima dată, în 2019. Tajoldin a afirmat că acestea vor continua și pe viitor.
De când a venit la putere în iunie 2021, liderul conservator al Iranului, Ebrahim Raisi, a căutat să reconsolideze relația Teheranului cu Moscova și Beijingul. Rusia, Iran și China sunt, în prezent, supuse sancțiunilor venite din Occident pentru diverse motive:
- Rusia, datorită amenințărilor la adresa siguranței teritoriale a Ucrainei.
- China, datorită încălcării drepturilor omului în regiunea Xinjiang, predominant populată de etnici uiguri.
- Iran, pentru dezvoltarea programului său nuclear.
După o întâlnire de pe 19 ianuarie dintre președintele Iranian și omologul său rus, Vladimir Putin, Raisi a declarat că nu există „limite asupra extinderii relațiilor cu Rusia”, în timp ce liderul de Kremlin a aplaudat „cooperarea îndeaproape” a celor două țări pe scena politică internațională.
Săptămâna trecută, ministrul de Exeterne iranian, Hossein Amir-Abdollahian, a vizitat China, în timpul căreia a anunțat că Beijingul și Teheranul au lansat un acord de cooperare pe 25 de ani, menit să consolideze legăturile economice și politice dintre cele două țări.
Antony Blinken a vizitat pe 19 ianuarie Kievul, unde i-a reasigurat pe oficialii ucraineni de susținerea necontenită a Ucrainei din partea Statelor Unite în fața agresiunii ruse.
Miercuri, președintele american, Joe Biden, a declarat în timpul unei conferințe de presă că Rusia va înfrunta consecințe economice grave dacă va lansa o ofensivă militară în Ucraina. Biden a precizat că Putin va lansa, cel mai probabil, o operațiune militară în Ucraina.
„Nu știu dacă (Putin, n.r.) este sigur cu privire la ce va face. Presupunerea mea este că va invada Ucraina. Trebuie să facă ceva”, a spus Biden în timpul unei conferințe de presă ce a marcat un an de la venirea sa la putere.
Creșterea tensiunilor dintre Occident și Rusia are loc după ce, săptămâna trecută, diplomații ruși s-au întâlnit săptămâna trecută cu înalți oficiali din Statele Unite, NATO și alte state din Europa pentru a discuta garanțiile de securitate cerute de Moscova. Cele trei întâlniri nu au dus la rezultate concrete.