Macron a ținut miercuri un discurs de o oră în fața militarilor din Haguenau (Alsacia). Declaraţia preşedintelui francez vine în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina iar România are graniță comună cu Ucraina.
„Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO, la prietenii noștri din zona baltică și vom continua să o facem. Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip 'prezenţă înaintată consolidată', mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a spus președintele francez în discursul său.
În timpul discursului, europarlamentarul francez Natalie Loiseau a făcut anunțul desfășurării de trupe în România pe Twitter:
„În această seară Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a participa la o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris Natalie Loiseau pe Twitter.
Președintele Klaus Iohannis a salutat anunțul omologului său francez Emmanuel Macron.
„Salut cu căldură anunțul președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic dintre România și Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.
Tot pe Twiteer a scris și premierul un mesaj prin care a arătat că angajamentul SUA de a întări prezenţa americană în România este o dovadă reală a unui parteneriat strategic puternic.
„Angajamentul SUA de a întări prezenţa americană în România este o dovadă reală a unui parteneriat strategic puternic! Anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden este cu adevărat binevenit pentru români", a afirmat premierul Nicolae Ciucă într-un mesaj pe pagina de Twitter a Guvernului.
Informația privind trupele franceze a fost confirmată și de europarlamentarul Dacian Cioloș, miercuri seară pe Facebook.
„Salut decizia președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat că Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României. Anunțul a fost făcut în fața șefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg, potrivit colegei noastre din grupul Renew Europe Nathalie Loiseau, care a fost prezentă la eveniment”, a scris el.
Macron vrea „un dialog exigent cu Rusia” privind Ucraina
Tot miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut un discurs de aproape o jumătate de oră la Parlamentul European, la începutul preşedinţiei franceze a Uniunii Europene. El a evocat un dialog „sincer, exigent, împotriva destabilizărilor, amestecurilor şi manipulării” şi a subliniat că intenţionează să se bazeze pe „valori adoptate nu împotriva ci împreună cu Rusia în urmă cu 30 de ani”.
Macron a prezentat o listă a acestor valori - „respingerea recursului la forţă, la ameninţare, la coerciţie, alegerea liberă a statelor de a participa la organizaţii, la alianţe, la aranjamente de securitate aşa cum doresc ele, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă”.
„Nouă ne revine să reafirmăm valorile şi să sancţionăm în mod eficient încălcarea acestor”, a subliniat el.
În privința Rusiei, președintele francez a spus că „ne vom asigura că Europa îşi face auzită vocea, unică şi puternică”, a subliniat Emmanuel Macron.
„Trebuie să o construim, noi, europenii, şi apoi să o împărtăşim aliaţilor noştri din cadrul NATO, iar apoi să o propunem Rusiei în vederea negocierii”, a spus Emmanuel Macron a îndemnat, de asemenea, la „căutarea unei soluţii politice în Ucraina, care rămâne generatoarea acţunilor actuale”.
Un anunț despre trimiterea de trupe franceze în România a fost publicat pe Twitter de europarlamentarul francez Natalie Loiseau.
„În această seară Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a participa la o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris Loiseau pe Twitter.