Linkuri accesibilitate

Franța vrea să trimită forțe militare în România în misiuni NATO


Președintele Emmanuel Macron a spus miercuri că „Franța este solidară cu statele europene îngrijorate pentru propria lor securitate”.
Președintele Emmanuel Macron a spus miercuri că „Franța este solidară cu statele europene îngrijorate pentru propria lor securitate”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat, miercuri, că Franța este dispusă să aducă militari pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO. 

Macron a ținut miercuri un discurs de o oră în fața militarilor din Haguenau (Alsacia). Declaraţia preşedintelui francez vine în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina iar România are graniță comună cu Ucraina.

„Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO, la prietenii noștri din zona baltică și vom continua să o facem. Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip 'prezenţă înaintată consolidată', mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a spus președintele francez în discursul său.

În timpul discursului, europarlamentarul francez Natalie Loiseau a făcut anunțul desfășurării de trupe în România pe Twitter:

„În această seară Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a participa la o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris Natalie Loiseau pe Twitter.

Președintele Klaus Iohannis a salutat anunțul omologului său francez Emmanuel Macron.

„Salut cu căldură anunțul președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic dintre România și Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Tot pe Twiteer a scris și premierul un mesaj prin care a arătat că angajamentul SUA de a întări prezenţa americană în România este o dovadă reală a unui parteneriat strategic puternic.

„Angajamentul SUA de a întări prezenţa americană în România este o dovadă reală a unui parteneriat strategic puternic! Anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden este cu adevărat binevenit pentru români", a afirmat premierul Nicolae Ciucă într-un mesaj pe pagina de Twitter a Guvernului.

Informația privind trupele franceze a fost confirmată și de europarlamentarul Dacian Cioloș, miercuri seară pe Facebook.

„Salut decizia președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat că Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României. Anunțul a fost făcut în fața șefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg, potrivit colegei noastre din grupul Renew Europe Nathalie Loiseau, care a fost prezentă la eveniment”, a scris el.

Macron vrea „un dialog exigent cu Rusia” privind Ucraina

Tot miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut un discurs de aproape o jumătate de oră la Parlamentul European, la începutul preşedinţiei franceze a Uniunii Europene. El a evocat un dialog „sincer, exigent, împotriva destabilizărilor, amestecurilor şi manipulării” şi a subliniat că intenţionează să se bazeze pe „valori adoptate nu împotriva ci împreună cu Rusia în urmă cu 30 de ani”.

Macron a prezentat o listă a acestor valori - „respingerea recursului la forţă, la ameninţare, la coerciţie, alegerea liberă a statelor de a participa la organizaţii, la alianţe, la aranjamente de securitate aşa cum doresc ele, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă”.

„Nouă ne revine să reafirmăm valorile şi să sancţionăm în mod eficient încălcarea acestor”, a subliniat el.

În privința Rusiei, președintele francez a spus că „ne vom asigura că Europa îşi face auzită vocea, unică şi puternică”, a subliniat Emmanuel Macron.

„Trebuie să o construim, noi, europenii, şi apoi să o împărtăşim aliaţilor noştri din cadrul NATO, iar apoi să o propunem Rusiei în vederea negocierii”, a spus Emmanuel Macron a îndemnat, de asemenea, la „căutarea unei soluţii politice în Ucraina, care rămâne generatoarea acţunilor actuale”.

Un anunț despre trimiterea de trupe franceze în România a fost publicat pe Twitter de europarlamentarul francez Natalie Loiseau.

„În această seară Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a participa la o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris Loiseau pe Twitter.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG