Linkuri accesibilitate

Documentarul despre Navalnîi a câștigat două premii la Festivalul de Film de la Sundance


Alexei Navalnîi a fost reținut de autoritățil de la Moscova la 17 ianuarie 2021, ziua în care s-a întors din Germania, unde s-a tratat după ce a fost otrăvit.

Un documentar despre opozantul rus, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare și trecut pe lista „teroriștilor” din Rusia, a câștigat două premii de top la un festival de film din SUA.

Filmul „Navalnîi” a câștigat premiul publicului pentru documentare și premiul favorit al festivalului la Festivalul de Film de la Sundance. Premiile au fost anunțate pe 28 ianuarie în cadrul unei ceremonii transmise în direct pe Twitter.

Documentatul „Navalnîi” a fost adăugat târziu în competiție. Spune povestea opozantului rus în timp ce se recuperează la Berlin după ce a fost otrăvit.

Institutul Sundance a anunțat pe 24 ianuarie că festivalul va organiza premiera mondială a lui filmului „Navalnîi” , făcând din documentar al 10-lea și ultimul film din secțiunea Competiție de documentare din SUA. A fost ținut secret înainte de premiera sa pe 25 ianuarie.

„Când am văzut acest film la începutul toamnei, am știut cu toții imediat că îl dorim și că îl vom aștepta: cinema captivant la timpul prezent, acces incredibil, jurnalism de investigație îndrăzneț, un protagonist convingător care spune adevărul puterii”, a spus directorul festivalului Tabitha Jackson, într-un comunicat de presă la începutul acestei săptămâni.

Filmul „Navalnîi” spune povestea a ceea ce s-a întâmplat după ce opozantul rus a supraviețuit otrăvirii și încearcă să pună laolaltă cine era în spatele acestei otrăviri. În parteneriat cu grupul de investigații Bellingcat, directorul Daniel Roher și echipa sa și-au propus să-l intervieveze pe Navalnîi în timp ce acesta se recupera la Berlin.

Daniel Roher a spus că dorește ca filmul să stârnească „indignare și proteste globale” în legătură cu întemnițarea lui Navalnîi.

Navalnîi s-a întors în Rusia la începutul anului trecut și, după un proces rapid, a primit o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea condițiilor unei eliberări condiționate dintr-un dosar despre care opozantul Kremlinului spune că a fost instrumentat politic. Condamnarea sa este considerată pe scară largă ca un caz fals, motivat politic.

Navalnîi l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin pentru otrăvirea sa cu o substanță chimică, însă Kremlinul a negat orice rol în otrăvirea lui Navalnîi.

Documentarul „Navalnîi” a câștigat și Premiul Favorit al Festivalului, care este determinat de un vot al publicului care a vizionat cele 84 de filme proiectate în timpul Festivalului de Film de la Sundance din 2022.

În aceeași zi cu premiera mondială a filmului, Rusia l-a adăugat Navalnîi și pe câțiva dintre aliații săi pe lista sa de „teroriști și extremiști”, aceasta fiind ultima dintr-o serie de acțiuni ale autorităților pentru a înlătura opoziția față de Putin. Mulți dintre cei desemnați „teroriști” au fugit deja din Rusia.

Printre ceilalți câștigători de top ai Festivalului de Film de la Sundance din acest an s-au numărat Nanny, o dramă despre o dădacă fără documente din New York și The Exiles, un documentar despre trei dizidenți emigrați care au părăsit China în urma protestelor mortale din Piața Tiananmen din 1989.

Toate filmele câștigătoare vor fi proiectate pe platforma online Sundance pe 29 și 30 ianuarie.

XS
SM
MD
LG