Linkuri accesibilitate

La un an de la arestarea sa, Navalnîi nu regretă nimic


Muncitorii acoperă cu vopsea o creație în graffiti cu chipul lui Alexei Navalnîi. La un an de la întemnițarea sa, opozantul cel mai aprig al lui Vladimir Putin spune că nu știe dacă va mai ieși vreodată din închisoare.
Muncitorii acoperă cu vopsea o creație în graffiti cu chipul lui Alexei Navalnîi. La un an de la întemnițarea sa, opozantul cel mai aprig al lui Vladimir Putin spune că nu știe dacă va mai ieși vreodată din închisoare.

La exact un an de la momentul reținerii sale pe aeroportul din Moscova, Alexei Navalnîi spune că nu are niciun regret și le-a cerut susținătorilor săi să nu le fie frică.

Alexei Navalnîi a fost reținut de autoritățile moscovite la 17 ianuarie 2021, ziua în care s-a întors din Germania, unde se recupera după o tentativă de otrăvire împotriva sa care-i putea fi fatală și în urma căreia s-a aflat o perioadă în comă.

La un an de la eveniment, el a spus că nu regretă că s-a întors în țară și că s-a „alăturat acelor oameni cinstiți care nu vor să fie sau nu mai pot fi speriați.”

„Am făcut-o, nu regret nicio secundă și voi continua să o fac”, a transmis Navalnîi într-o postare făcută pe Instagram, din închisoarea în care ispășește o condamnare pentru așa-zisă delapidare despre care nimeni nu mai are vreun dubiu că a fost instrumentată politic.

„După primul meu an de închisoare, vreau să le spun tuturor exact ce le-am strigat celor adunați în fața instanței, când am fost dus la duba poliției: să nu vă fie frică de nimic”, spune și acum Alexei Navalnîi.

„Aceasta este țara noastră și nu avem alta”, a scris Navalnîi deasupra unei fotografii care îl înfățișează îmbrăcat în deținut, la braț cu soția sa, Iulia.

Amnesty International a marcat împlinirea unui an de la arestarea lui Alexei Navalnîi, îndemnând comunitatea internațională și oamenii din întreaga lume să își unească vocile pentru a cere eliberarea lui și pentru a pune capăt „campaniei fără precedent de represiune” împotriva susținătorilor săi.

Otrăvit cu Noviciok

Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost reținut pe aeroportul Șeremetievo din Moscova pe 17 ianuarie 2021, la sosirea sa de la Berlin, unde a fost transferat și internat după ce a fost otrăvit în Siberia, în august 2020.

Un tribunal din Moscova a hotărât două săptămâni mai târziu că, în timp ce se afla în Germania, în comă, a încălcat condițiile de eliberare condiționată. El era vizat într-un caz de delapidare din 2014, care presupunea prezentarea sa la intervale regulate la autoritatea penitenciară.

Pedeapsa cu suspendare de 3 ani și 6 luni a fost transformată într-una cu închisoare, de 2 ani și jumătate, având în vedere timpul în care a fost ținut în detenție.

Politicianul de opoziție a susținut permanent că otrăvirea cu Noviciok, care-i putea fi fatală, a fost comandată de președintele rus Vladimir Putin. Kremlinul a negat orice rol în otrăvirea sa.

Noviciok este o neurotoxină interzisă, folosită de serviciile secrete ruse în perioada Războiului Rece.

Apropiații lui Navalnîi, persecutați

În postarea sa de pe Instagram din 17 ianuarie, Navalnîi a spus că nu știe cât va mai sta în închisoare și dacă va fi vreodată eliberat.

Într-un interviu telefonic acordat Current Time, un avocat al lui Navalnîi a spus că „se face totul ca să fie ținut cât mai mult timp în închisoare”.

„Și cred că această perioadă poate fi nedeterminată, având în vedere numărul uriaș de dosare penale care au fost deschise împotriva sa și în care este anchetat”, a spus Olga Mihailova.

În anul care a trecut de la arestarea lui Navalnîi, susținătorii săi și organizațiile societății civile ruse „au suferit un atac necruțător” în materie de represiune, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, într-o declarație dată pe 17 ianuarie.

„Zeci de asociați și susținători ai lui Navalnîi se confruntă cu acuzații false, în timp ce tot mai mulți dintre ei sunt deja în închisoare”, a spus Struthers. În acest timp, autoritățile ruse „au etichetat organizațiile sale drept „extremiste” și le-au blocat site-urile”, a adăugat ea.

Unii dintre asociații lui Navalnîi au fugit din țară, temându-se de persecuția politică, „dar acum se tem că rudele lor din Rusia vor avea o soartă similară și că vor fi urmărite penale sau vor face închisoare fără niciun temei”, a spus ea.

„La un an de la arestarea sa, Navalnîi și activiștii politici asociați cu el se află într-un iad viu”, spune directoarea Amnesty International.

În iunie 2021, două organizații fondate de Navalnîi - Fundația Anticorupție (FBK) și Fundația pentru Apărarea Drepturilor Cetățenilor (FZPG) - au fost etichetate oficial „extremiste” și interzise. De atunci, activitățile lor au fost incriminate penal.

În septembrie 2021, un dosar penal a fost deschis împotriva lui Navalnîi și a asociaților săi sub acuzația de creare a unei „asociații extremiste”.

Politicianul riscă și până la 15 ani de închisoare dacă este condamnat pentru acuzații care includ fraudă și spălare de bani în legătură cu presupusa deturnare a donațiilor făcute către organizațiile sale neguvernamentale.

Pe 14 ianuarie, doi asociați ai lui Navalnîi - Leonid Volkov și Ivan Jdanov - au fost adăugați de autoritățile rusești pe o listă de „extremiști și teroriști”, iar bunurile lor din țară au fost blocate.

Tatăl lui Jdanov a fost condamnat anul trecut la închisoare cu suspendare într-un caz de corupție despre care criticii Kremlinului spun că este motivat politic.

„Acțiunile insensibile ale Kremlinului, preocupat să-i reducă la tăcere și să-i denigreze pe Alexei Navalnîi și pe susținătorii săi, trebuie să se încheie acum”, a spus Struthers, adăugând că poporul Rusiei „nu ar trebui să sufere din cauza suprimarii necruțătoare a drepturilor omului”.

Potrivit șefei Amnesty International, peste 360.000 de oameni din întreaga lume au semnat o petiție lansată de organizația de apărare a drepturilor omului, în care li se cere autorităților ruse să-l elibereze imediat și necondiționat pe Navalnîi.

Pe 17 ianuarie, șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a cerut autorităților ruse să o elibereze imediat și necondiționat pe Lilia Cianișeva, fosta șefă a biroului regional din orașul Ufa, capitala Bașcortostanului (Bașchiria).

Împotriva ei a fost deschis în noiembrie trecut un dosar penal și a fost acuzată de crearea și gestionarea unei comunități extremiste. Cianișeva a fost plasată în arest preventiv până pe 9 aprilie 2022.

Mii de ruși au fost reținuți în timpul protestelor din toată țara, din ianuarie 2021 și până acum, doar pentru că au cerut eliberarea lui Navalnîi.

Întemnițarea și otrăvirea lui Navalnîi au atras protestele Uniunii Europene, Marii Britanii și altor țări, care au cerut la unison impunerea de noi sancțiuni împotriva oficialilor ruși și apropiaților Kremlinului.

Parlamentarii europeni i-au acordat lui Navalnîi, pe 20 octombrie 2021, Premiul Saharov oferit anual pentru libertatea de gândire, spunând că „a militat constant împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin”.

XS
SM
MD
LG