Linkuri accesibilitate

Rusia l-a adăugat pe Navalnîi pe lista „teroriştilor”


Alexei Navalnîi și apropiații săi au fost trecuți de autoritățile de la Kremlin pe lista teroriștilor și extremiștilor.
Alexei Navalnîi și apropiații săi au fost trecuți de autoritățile de la Kremlin pe lista teroriștilor și extremiștilor.

Rusia i-a adăugat pe Alexei Navalnîi, cel mai virulent critic al președintelui rus Vladimir Putin, și pe câțiva dintre apropiații săi pe lista „teroriștilor și extremiștilor”, timp în care regimul de la Kremlin continuă atacul dat asupra întregii societăți civile.

Navalnîi și cinci dintre asociații săi, Libov Sobol, Viaceslav Gimadi, Ghiorghi Alburov, Lilia Cianișeva și Ruslan Șavedinov au apărut în registrul Rosfinmonitoring pe 25 ianuarie, alături de grupurile naționaliste de dreapta și de organizațiile teroriste străine, cum ar fi talibanii și Statul Islamic.

Este ultima dintre acțiunile puterii de la Kremlin prin care încearcă pe orice cale să reprime orice urmă de activitate a rețelei lui Navalnîi, interzisă oricum, și a societății civile în general.

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, alți doi apropiați ai lui Navalnîi, Leonid Volkov și Ivan Jdanov, au fost adăugați pe aceeași listă, acțiune care are ca primă consecință înghețarea imediată a conturilor bancare.

În ultimul an, de când Navalnîi s-a întors din Germania, mii de protestatari au fost reținuți pentru că au manifestat în sprijinul său, mulți dintre ei fiind și acum închiși.

Navalnîi a fost internat în comă în Germania, la cererea fostului cancelar Angela Merkel, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit în Siberia cu Noviciok, o neurotoxină interzisă, folosită de serviciile secrete rusești în perioada Războiului Rece, care aproape l-a ucis.

În Siberia, Navalnîi documenta o anchetă despre corupția parlamentarilor din partidul Rusia Unită, al președintelui Vladimir Putin.

Mai mult de jumătate dintre coordonatorii săi regionali au părăsit Rusia sau au fost arestați pentru activismul lor, unii fiind dați în căutare internațională ca „terorişti” sau „extremişti”.

Jurnaliştii care au investigat circumstanţele otrăvirii lui Navalnîi sau care au preluat anchetele sale anticorupție au fost și ei declarați „agenţi străini”.

Anul trecut, Tribunalul din Moscova a declarat „extremiste” toate organizațiile care au legătură cu Navalnîi, împiedicând persoanele asociate cu Navalnîi și rețeaua sa de birouri regionale din Rusia să candideze la funcții publice.

De asemenea, toți cei care au legătură cu organizațiile sale și activiștii care au lucrat cu el riscă, în urma acestei decizii, pedepse mari cu închisoarea.

Navalnîi însuși se află în închisoare din februarie 2021, după ce a fost judecat rapid și a primit o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea condițiilor unei eliberări condiționate dintr-un dosar despre care opozantul Kremlinului spune că a fost instrumentat politic.

Pedeapsa cu suspendare a fost preschimbată într-una cu executare pentru că, în perioada în care a fost internat în comă într-un spital din Germania, nu s-a prezentat regulat la Direcția Penitenciarelor, așa cum prevedea pedeapsa cu suspendare.

Navalnîi l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin de otrăvirea sa cu neurotoxina din gama Noviciok.

Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea sa.

XS
SM
MD
LG