NATO nu intenţionează să trimită trupe de luptă în Ucraina, care nu este membră a Alianţei, în eventualitatea unei invazii ruse, a spus duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Nu avem planuri de a desfășura trupe de luptă NATO în Ucraina... ne concentrăm pe acordarea de sprijin. Există o diferență între a fi membru NATO și a fi un puternic și foarte apreciat partener ca Ucraina”, a declarat Stoltenberg pentru BBC în timpul unui interviu pe 30 ianuarie.
Comentariile lui Stoltenberg vin în contextul unei tensiuni sporite între NATO și Moscova, pentru că Rusia a adunat peste 100.000 de soldați de-a lungul graniței cu Ucraina, ceea ce a condus la îngrijorarea privind o invazie iminentă.
Kremlinul, care a negat că intenționează să invadeze teritoriul ucrainean, așa cum a făcut-o în 2014 când a ocupat Peninsula Crimeea a Ucrainei, a insistat în negocierile recente cu Washington și NATO să aibă garanții că Ucraina și alte state foste sovietice nu vor fi admise în alianță.
Ucraina dorește să adere la NATO, dar nu i s-a oferit un plan de acțiune pentru aderare, care ar oferi o foaie de parcurs pentru aderare. Cu toate acestea, NATO a spus că politica sa de „uși deschise” nu este negociabilă, iar Washingtonul a subliniat că statele suverane au dreptul de a-și alege propriile alianțe militare.
După ce Statele Unite au răspuns în scris solicitărilor Moscovei, președintele rus Vladimir Putin i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron pe 28 ianuarie că simte că Occidentul a „ignorat” preocupările de securitate ale Moscovei.
NATO a declarat că este pregătită să-și intensifice prezența trupelor în statele membre est-europene în cazul în care Rusia invadează Ucraina, iar mulți membri ai alianței au furnizat Kievului echipament militar, inclusiv armament letal.
Marea Britanie urmează să publice în această săptămână o nouă legislație care ar extinde sancțiunile economice împotriva Rusiei dacă va alege să invadeze Ucraina.
Tot pentru BBC, şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a spus că este improbabil ca soldaţii britanici să fie trimişi să lupte alături de trupele ucrainene în eventualitatea unei invazii ruse. Truss a mai spus că este „foarte probabil” ca Rusia să intenţioneze să invadeze Ucraina.
„Ceea ce ne permite legislația să facem este să atingem mult mai multe ținte. Deci nu poate exista nimeni care să creadă că va fi imun la aceste sancțiuni. Orice companie de interes pentru Kremlin și pentru regimul din Rusia ar putea fi vizată, așa că nu va exista loc unde să se ascundă oligarhii lui Putin și nici pentru companiile rusești implicate în susținerea statului rus”, a declarat secretarul britanic de externe Liz Truss pe 30 ianuarie.
Truss, despre care se așteaptă să călătorească în Rusia luna aceasta pentru discuții cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a spus că este „foarte puțin probabil” ca trupele britanice să fie trimise să lupte în Ucraina în caz de război.
Moscova vrea relații „respectuoase” cu Washingtonul
Tot duminică, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova vrea relaţii „respectuoase” cu Washingtonul.
„Noi vrem bune relaţii, echitabile, de respect reciproc şi egale cu Statele Unite, la fel ca şi cu orice altă ţară din lume”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu acordat televiziunii ruse.
În acelați timp, el a mai spus că Rusia „nu vrea să rămână într-o poziţie în care securitatea este încălcată cu regularitate”.
„De fiecare dată se dovedeşte că linia (statelor NATO) trebuie să se deplaseze şi mai mult către est. Acum ea s-a apropiat deja de Ucraina”,a mai spus Serghei Lavrov. .
Şeful diplomaţiei ruse avertizează că o aderare a Ucrainei la NATO ar putea aduce o atingere gravă relaţiilor Occidentului cu Rusia.