Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina | Joe Biden: Rusia ar putea ataca Ucraina în februarie


Președintele Joe Biden a avut o nouă convorbire cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski, căruia i-a spus că Rusia ar putea ataca Ucraina în februarie.
Președintele Joe Biden a avut o nouă convorbire cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski, căruia i-a spus că Rusia ar putea ataca Ucraina în februarie.

Președintele american Joe Biden a avertizat că există posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina luna viitoare, a spus un purtător de cuvânt de la Casa Albă.

Președintele SUA a făcut această afirmație într-o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski care a avut loc joi.

„Președintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie. El a spus asta public și am avertizat despre asta de luni de zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Emily Horne.

Între timp, Rusia spune că vede „puțin loc pentru optimism” în rezolvarea crizei, după ce SUA au respins, miercuri, printr-o scrisoare oficială, principalele cereri ale Rusiei.

În timpul discuției cu Volodimir Zelenski, președintele Biden „a reafirmat disponibilitatea Statelor Unite, împreună cu aliații și partenerii săi, de a răspunde decisiv dacă Rusia va invada în continuare Ucraina”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

De cealaltă parte, un oficial ucrainean a spus pentru CNN că discuția dintre președintele Biden și președintele ucrainean „nu a mers bine”.

Oficialul ucrainean a descris apelul telefonic drept „lung și sincer”. Președintele Biden și-a avertizat omologul său ucrainean că un atac rusesc ar putea fi iminent, iar acest lucru e posibil să se întâmple în luna februarie.

Președintele Zelenski i-a spus lui Joe Biden că amenințarea din partea Rusiei rămâne „periculoasă, dar ambiguă” și nu este sigur că va avea loc un atac.

Discuția dintre cei doi lideri vine în timp ce SUA și NATO continuă să se pregătească pentru perspectiva unei invazii ruse.

Deși a subliniat nevoia de diplomație, Casa Albă a avertizat că o invazie ar putea fi iminentă, ținând cont de zecile de mii de trupe rusești de la granița cu Ucraina.

Apelul dintre cei doi președinți a durat o oră și 20 de minute, potrivit unui oficial american de securitate națională. Oficialul a descris apelul drept „lung și serios”, dar „productiv”, întrucât Biden și Zelensky au discutat despre recentele agresiuni ale Rusiei.

Joi, departamentul american al Apărării a anunţat că „în ultimele 24 de ore” s-a constatat o creştere în ceea ce priveşte desfăşurarea de forţe militare de către Rusia în apropierea frontierei cu Ucraina.

„Vedem în continuare, inclusiv în ultimele 24 de ore, o acumulare mai mare a unor forţe de luptă desfăşurate de ruşi în partea de vest a ţării şi în Belarus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit CNN.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG