Linkuri accesibilitate

Biden, despre evacuarea americanilor din Ucraina: „Când SUA și Rusia încep să tragă unii în alții este vorba de un război mondial”


În timp ce Rusia continuă să amenințe cu o invazie, președintele Joe Biden a lansat joi un avertisment pentru toți cetățenii americani care se află în Ucraina: „Plecați acum!”
În timp ce Rusia continuă să amenințe cu o invazie, președintele Joe Biden a lansat joi un avertisment pentru toți cetățenii americani care se află în Ucraina: „Plecați acum!”

Președintele SUA, Joe Biden, a cerut tuturor cetățenilor americani rămași în Ucraina să părăsească imediat țara, invocând amenințările tot mai mari cu acțiuni militare rusești.

Departamentul de Stat al SUA a emis un nou avertisment prin care îi îndeamnă pe americanii aflați în Ucraina să părăsească țara cât mai curând posibil. Anunțul reprezintă o reiterare a avertismentelor anterioare, prin care cetățenii americani erau îndemnați „ia în considerare” o astfel de acțiune.

„Nu călătoriți în Ucraina din cauza amenințărilor sporite cu acțiuni militare rusești și a COVID-19”, se arată în avertismentul din 10 februarie.

„Cei care se află în Ucraina ar trebui să plece acum prin mijloace comerciale sau private”, se precizează în anunțul oficial.

Avertismentul Departamentului de Stat a venit în același moment cu sfatul președintelui american Joe Biden, într-un interviu la NBC News.

Președintele SUA a precizat că nu va trimite trupe pentru a salva americani dacă Moscova invadează Ucraina, deoarece „lucrurile ar putea să o ia razna rapid” în regiune.

„Nu e ca și cum am avea de-a face cu o organizație teroristă. Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume. Este o situație foarte diferită, iar lucrurile ar putea să o ia razna rapid”, a spus Joe Biden.

Întrebat ce scenariu l-ar putea determina să trimită trupe pentru a-i salva pe americanii care fug din Ucraina, Joe Biden a răspuns: „Nu există. Când americanii și Rusia încep să tragă unii în alții este vorba de un război mondial”.

„Ne aflăm într-o lume foarte diferită, diferită de cea în care am fost vreodată”, a adăugat el.

Biden îl consideră pe Putin „suficient de nebun” să atace Ucraina

Joe Biden a mai spus că, dacă președintele rus Vladimir Putin este „suficient de nebun pentru a intra (în Ucraina), el este suficient de inteligent pentru a nu face, de fapt, nimic care ar avea un impact negativ asupra cetățenilor americani”.

Președintele SUA a adăugat în acest context că „nu a trebuit” să-i transmită acest lucru lui Putin. „Am vorbit despre asta. El știe asta” a spus Biden.

Potrivit unei evaluări a armatei și a serviciilor de informații americane, armata rusă ar putea lansa o invazie la scară largă, cu tancuri care ar putea ajunge la Kiev în 48 de ore.

În acest context, Departamentul de Stat a continuat: „În cazul în care rămâneți în Ucraina, manifestați o prudență sporită din cauza criminalității, a tulburărilor civile și a potențialelor operațiuni de luptă în cazul în care Rusia ar întreprinde o acțiune militară. Unele zone prezintă un risc sporit”.

Tensiunile sunt ridicate în regiune, pe fondul unui val de activități diplomatice în care sunt implicați liderii occidentali și Rusia, în urma demersurilor Moscovei de a trimite cel puțin 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina.

Liderii occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă nouă invazie a Rusiei în Ucraina, după cea din 2014, când a ocupat regiunea Crimeea și a ajutat separatiștii din partea de est a țării.

Rusia neagă că plănuiește să invadeze Ucraina, chiar dacă organizează manevre militare masive cu Belarusul, o țară aliată, la care participă aproximativ 30.000 de soldați.

Cum s-a schimbat tonul avertizărilor

Avertismentul de acum al Departamentului de Stat vine după cel din 1 februarie, când cetățenii americani erau sfătuiți să evite Belarusul din cauza „aplicării arbitrare” a legilor, a riscului de detenție și a acumulării militare rusești „neobișnuite și îngrijorătoare” de-a lungul graniței dintre Belarus și Ucraina.

În același timp, Canada le-a spus cetățenilor săi să evite orice călătorie în Ucraina, invocând „amenințările rusești continue și riscul unui conflict armat”.

Pe 26 ianuarie, Ambasada SUA la Kiev a emis o alertă prin care îi îndemna pe americanii aflați în Ucraina să ia în considerare posibilitatea de a părăsi țara, având în vedere situația „imprevizibilă” pe fondul tensiunilor crescute cu Rusia din cauza acumulării de trupe în apropierea graniței care înconjoară Ucraina dinspre nord, est și sud.

„Situația de securitate din Ucraina continuă să fie imprevizibilă din cauza amenințării crescute a unei acțiuni militare rusești și se poate deteriora cu puțin timp înainte”, a precizat atunci ambasada într-un comunicat.

„Ambasada SUA îi îndeamnă pe cetățenii americani aflați în Ucraina să ia în considerare plecarea acum folosind mijloace de transport comerciale sau alte opțiuni de transport disponibile în mod privat”, a adăugat sursa citată.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG