Linkuri accesibilitate

 
#10Întrebări | Directorul Bursei de Valori București: Performanța din pandemie a fost de 110%, dar astfel de creșteri sunt volatile

#10Întrebări | Directorul Bursei de Valori București: Performanța din pandemie a fost de 110%, dar astfel de creșteri sunt volatile


Directorul BVB, Adrian Tănase, spune că o inflație mare nu înseamnă automat căderea piețelor bursiere.
Directorul BVB, Adrian Tănase, spune că o inflație mare nu înseamnă automat căderea piețelor bursiere.

Directorul general al Bursei de Valori București vorbește, într-un interviu pentru Europa Liberă, despre evoluția piețelor de capital în ultimii doi ani. Pandemia a adus mai mulți investitori la bursă, dar nu e sigur că tendința se va menține. Inflația în creștere nu e în sine un factor de risc.

Adrian Tănase arată că, în urma creșterilor mari la prețurile energiei, BVB vrea să implementeze un sistem de servicii care să facă tranzacționarea energiei mai eficientă.

1. Câte listări la bursă au fost în ultimii doi ani, anii pandemiei, în comparație cu perioada de dinainte de martie 2020?

Adrian Tănase: Pe partea de acțiuni, au fost mult mai multe în 2021 decât în anii precedenți. Am avut în 2018 o singură listare pe piața reglementată. În 2019, tot așa o singură listare. În 2020, am avut 3 listări pe piața AeRO( n.r. AeRO este o piața de acțiuni administrată de Bursa de Valori București, dedicată finanțării, creșterii și promovării întreprinderilor mici și mijlocii și start-up-urilor). În 2021, am avut 23 de listări, 3 pe piața reglementată și 20 pe piața AeRO. A fost un an foarte bun.

Pe partea de obligațiuni, a continuat creșterea începută în 2019. În 2021, am avut 33 emisiuni de obligațiuni corporative față de 2020, când au fost 11.

Putem spune că a mers bine. Bursa are nevoie să fie cunoscută atât în rândul companiilor, cât și al investitorilor. Și Bursa a început să fie din ce în ce mai utilizată. Din ce în ce mai mulți antreprenori încep să o descopere ca o soluție pentru finanțarea afacerilor. Și pe partea de investitori am văzut o creștere a numărului de investitori cu 30-40 în ultimii doi ani.

2. Care este cel mai mare profit obținut la bursă în pandemie?

Adrian Tănase: Dacă luăm minimele care s-au înregistrat din martie 2020 și ne uităm la valorea indicelui de la acel moment, putem spune că indicele BET (n.r. indicele de referinţă al bursei din România) a atins un minim de 7.000 de puncte în pandemie și acum are o valoare de 13.000 de puncte. Deci putem spune că e o performanță de peste 90%. Dacă includem și dividendele care au fost încasate în această perioadă, performanța din pandemie a fost de 109-110%. Este o performanță foarte bună. Dar ceea ce trebuie să știe investitorii este aceste performanțe nu sunt liniare, sunt foarte volatile. Iar ultimul an nu este deloc o garanție că așa se va întâmpla în următorul an. Investitorii la Bursă trebuie să aibă o strategie pe termen lung, să investească în portfolii diversificate și să aibă un orizont de timp foarte lung când investesc la bursă.

Adrian Tănase conduce Bursa de Valori din 2018, mandatul său a fost prelungit până la finalul lui 2022.
Adrian Tănase conduce Bursa de Valori din 2018, mandatul său a fost prelungit până la finalul lui 2022.

3. Ce faceți când vedeți că cineva vrea să manipuleze piața? Care sunt mecanismele?

Adrian Tănase: Avem un departament dedicat, foarte important, pentru așa ceva. Nu putem spune că avem evenimente de stimulare pe piața noastră de capital. Avem instrumente pe care le utilizăm pentru a detecta aceste evenimente în eventualitatea în care ele există. Avem oameni care se uită la aceste lucruri în fiecare zi și este un aspect foarte important, atât din punctul nostru de vedere, cât și al Autorității de Supraveghere Financiară, să meținem o piață ordonantă, care să nu fie manipulată. Dar ce pot spune este că Bursa funcționează în parametri normali.

4. Prețurile la energie și la gaze au crescut în toată Europa. Cum a influențat acest lucru acțiunile la bursă?

Adrian Tănase: Sunt companii care au fost impactate negativ și companii care au fost impactate pozitiv, cum ar fi producătorii de energie. Însă, ce concluzie am tras este că sunt foarte multe mecanisme pe care trebuie să le implementăm, cel puțin în modul de tranzacționare a energiei. Și aici aș vrea să mă refer la modul de contraparte centrală ( n.r. companie înființată cu acest nume care se va interpune între cumpărător și vânzător, un fel de garanție pentru piața energiei) pe care vrem să o implementăm și unde avem parteneri operatorii de energie electrică și gaze în România, în care vrem să venim cu niște servicii care să facă tranzacționarea energiei mai eficientă. Contrapartea centrală va impune o disciplină mult mai mare la contractele la termen în ceea ce privește piața de energie. Participanții la piața de energie vor avea o siguranță mult mai mare că cel puțin contractele la termen vor fi onorate la timp.

5. Economiștii prognozează o inflație de 10%, în 2022, pentru România. Cum influențează inflația indicii bursieri?

Adrian Tănase: Indicii bursieri sunt influențați de activitatea economică. Nu este o influență directă a inflației. O inflație mai ridicată se poate traduce în profituri mai ridicate pentru anumite companii. Da, inflația poate să influențeze costurile, dar pe de altă parte și cash-flow-urile viitoare vor putea să fie mai mari, din cauza faptului că inflația este un semn al revenirii economice și a faptului că cererea crește, ceea ce este un lucru bun.

La o inflație mare nu putem să traduce că va avea un impact mare asupra piețelor de capital, dar depinde foarte mult cum această inflație este gestionată de băncile centrale prin politicile monetare pe care le implementează.

Bursa de Valori București a avut mai multe listări din partea companiilor în 2021, comparativ cu alți ani.
Bursa de Valori București a avut mai multe listări din partea companiilor în 2021, comparativ cu alți ani.

6. Rata inflației în Statele Unite a ajuns la 7,5 la sută în ianuarie, un record al ultimilor 40 de ani. Cum se va simți acest lucru la București?

Adrian Tănase: Bineînțeles că e un semnal. Cel puțin acum nu simțim un impact. Dar vom vedea cum va fi influențată activitatea economică, pentru că acest lucru contează foarte mult. Sperăm ca politicile monetare care vor fi implementate la nivel global de băncile central să fie unele balansate, să nu impacteze activitatea economică. Faptul că e inflație nu este neapărat tot timpul un lucru rău. Inflația de anul acesta este generată de elemente care nu trebuie să fie recurente, cum ar fi prețul la energie electrică. Pe de altă parte, e influențată și de pandemie.

7. Care e condiția pentru ca o companie să fie listată la bursă?

Adrian Tănase: Noi avem două segmente de piață. Piața AeRO este cvasireglementată și și este dedicată companiilor de dimensiuni mici. Și aici avem o condiție ca valoarea de piață a respectivei companii să fie de cel puțin 250.000 de euro.

Avem și piața reglementară, unde condiția este ca valoarea acțiunilor tranzacționabile să fie de cel puțin un milion de euro.

Însă, în primul rând sunt condiții calitative, adică dacă o companie vine la bursă trebuie să fie o companie cu viziune despre ceea ce vrea să facă cu banii pe care să-i atragă de pe bursă, să aibă o echipă foarte bună care să o implementeze. Trebuie să aibă și o comunicare bună cu investitorii și să comunice încontinuu cu acționarii. Sunt condiții intuitive, aplicabile oricărei companii care vrea să acceseze investiții.

8. Revenirea din pandemie a dus la o cădere a indicilor bursieri la începutul acestui an. La asta a contribuit și anunțul privind iminenta creștere a dobânzilor din SUA. Ce sfaturi îi dați unei persoane care vrea să investească la bursa în această perioadă?

Adrian Tănase: Nu cred că e vorba de o cădere, cel puțin indicii bursieri sunt pe o tendință liniară. Sunt foarte multe elemente care influențează pe termen scurt bursa. Nu există un scenariu că o inflație mare înseamnă o cădere bursieră, în nicun caz nu se întâmplă acest lucru.

Sfatul pe care îl dau eu întotdeauna investitorului este că trebuie să aibă un orizont investițional pe termen lung. Pe termen scurt, se pot întâmpla foarte multe lucruri foarte greu de previzionat. Pe de altă parte, și o diversificarea în portofoliu este recomandată, dacă ne uităm la ce se întâmplă în energie.

Clopotul de la Bursa de Valori București anunță încheierea tranzacțiilor.
Clopotul de la Bursa de Valori București anunță încheierea tranzacțiilor.

9. De ce credeți că în România există încă o reticență din partea populatiei nespecializată în domeniul financiar de a investi la bursă?

Adrian Tănase: Din cauza necunoașterii modului în care funcționează piețele de capital. Într-adevăr, piețele de capital manifestă o volatilitate foarte mare pe termen scurt și probabil asta vede orice om care nu are un background financiar solid. Însă, trebuie știe că pe termen lung piețele de capital tind să evolueze mult mai ordonat, cu niște randamente superioare.

10. Emoția este unul dintre principalii factori care influențează valoarea indicilor bursieri internaționali. O simplă știre poate duce la scăderi drastice ale valorii de capital ale unei companii. Cât de important e acest aspect și la BVB București. Poate o știre, fie ea și falsă, să ducă o scăderi sau creșteri considerabile ale unei companii?

Adrian Tănase: Este important să avem o piață eficientă, cu participarea unui număr foarte mare de investitori. În momentul în care mai mulți ochi se uită și judecă acele știri riscul ca o știre să influențeze semnificat indicia bursieri e din ce în ce mai mic. Noi ne dorim ca participarea la piața de capital să fie din ce în ce mai mare decât cea din prezent, pentru că cu cât se va dezvolta astfel de influențe vor fi minime.

Cine este Adrian Tănase
Adrian Tănase, 47 de ani, este director al Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din 2018. Înainte a fost director de investiţii la NN Pensii Private. A lucrat la ING Bank în perioada 2006-2013, unde a fost manager de investiții. Este absolvent al Facultății de Cibernetică din cadrul ASE București
  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG