Linkuri accesibilitate

A început noul proces al lui Navalnîi. Politicianul rus riscă peste 10 ani de închisoare


Liderul opoziției și activistul rus Alexei Navalnîi și soția lui, Iulia, văzuți pe un ecran de monitorizare în timpul ședinței de judecată din Pokrov, Rusia, 15 februarie 2022.
Liderul opoziției și activistul rus Alexei Navalnîi și soția lui, Iulia, văzuți pe un ecran de monitorizare în timpul ședinței de judecată din Pokrov, Rusia, 15 februarie 2022.

Un nou proces în care este judecat Alexei Navalnîi a început marți în Rusia, criticul Kremlinului riscând o pedeapsă de peste 10 ani de închisoare.

Procesul lui Alexei Navalnîi a început într-o colonie penitenciară, politicianul rus fiind judecat pentru noi acuzații de deturnare de fonduri - pe care el le numește motivate politic - care i-ar putea adăuga încă 10 ani de închisoare la sentință. El se află încarcerat de peste un an.

Tribunalul districtual Lefortovo din Moscova a început procesul pe 15 februarie în interiorul coloniei corecționale nr. 2 din orașul Pokrov, la aproximativ 200 de kilometri est de Moscova.

Militantul anticorupție, în vârstă de 45 de ani, a fost încarcerat aici în ultimul an sub o altă acuzație, după ce s-a întors din Germania, unde s-a recuperat după un atac cu otravă aproape fatal pe care îl pune pe seama Kremlinului.

În noul caz, lansat în decembrie 2020, Navalnîi este acuzat că a deturnat bani de la fundația sa anticorupție (FBK), acum fără activitate și interzisă, și pentru sfidarea unui tribunal din Moscova.

Inițial, anchetatorii au declarat că Navalnîi a fost acuzat că a luat peste 4,7 milioane de dolari în donații care au fost date organizațiilor sale și le-a folosit în scopuri personale.

Cu toate acestea, la 14 februarie, Leonid Volkov, asociat al lui Navalnîi, a declarat că, după ce a obținut materialele cazului, suma presupus „deturnată” apare acum ca fiind de 33.770 de dolari.

Legea penală prevede o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare, în timp ce Navalnîi riscă, de asemenea, până la șase luni de închisoare pentru o acuzație de sfidare a instanței, care provine de la una dintre audierile sale de anul trecut.

Navalnîi a respins toate acuzațiile, numindu-le motivate politic.

Iuliei Navalnîi i s-a permis să intre pe teritoriul coloniei penitenciare pentru a asista la procesul soțului ei, la o zi după ce aceasta a cerut acces și a acuzat autoritățile că au organizat o procedură judiciară „ilegală și rușinoasă”.

La câteva săptămâni după ce s-a întors din convalescența sa din Germania, în ianuarie 2021, Navalnîi a primit o sentință de 2 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor unei eliberări condiționate anterioare.

Condamnarea sa este considerată pe scară largă ca fiind rezultatul unui caz inventat și motivat politic.

Kremlinul a negat orice rol în otrăvirea, care, împreună cu arestarea sa, a declanșat o condamnare și sancțiuni pe scară largă din partea Occidentului.

XS
SM
MD
LG