Procesul lui Alexei Navalnîi a început într-o colonie penitenciară, politicianul rus fiind judecat pentru noi acuzații de deturnare de fonduri - pe care el le numește motivate politic - care i-ar putea adăuga încă 10 ani de închisoare la sentință. El se află încarcerat de peste un an.
Tribunalul districtual Lefortovo din Moscova a început procesul pe 15 februarie în interiorul coloniei corecționale nr. 2 din orașul Pokrov, la aproximativ 200 de kilometri est de Moscova.
Militantul anticorupție, în vârstă de 45 de ani, a fost încarcerat aici în ultimul an sub o altă acuzație, după ce s-a întors din Germania, unde s-a recuperat după un atac cu otravă aproape fatal pe care îl pune pe seama Kremlinului.
În noul caz, lansat în decembrie 2020, Navalnîi este acuzat că a deturnat bani de la fundația sa anticorupție (FBK), acum fără activitate și interzisă, și pentru sfidarea unui tribunal din Moscova.
Inițial, anchetatorii au declarat că Navalnîi a fost acuzat că a luat peste 4,7 milioane de dolari în donații care au fost date organizațiilor sale și le-a folosit în scopuri personale.
Cu toate acestea, la 14 februarie, Leonid Volkov, asociat al lui Navalnîi, a declarat că, după ce a obținut materialele cazului, suma presupus „deturnată” apare acum ca fiind de 33.770 de dolari.
Legea penală prevede o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare, în timp ce Navalnîi riscă, de asemenea, până la șase luni de închisoare pentru o acuzație de sfidare a instanței, care provine de la una dintre audierile sale de anul trecut.
Navalnîi a respins toate acuzațiile, numindu-le motivate politic.
Iuliei Navalnîi i s-a permis să intre pe teritoriul coloniei penitenciare pentru a asista la procesul soțului ei, la o zi după ce aceasta a cerut acces și a acuzat autoritățile că au organizat o procedură judiciară „ilegală și rușinoasă”.
La câteva săptămâni după ce s-a întors din convalescența sa din Germania, în ianuarie 2021, Navalnîi a primit o sentință de 2 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor unei eliberări condiționate anterioare.
Condamnarea sa este considerată pe scară largă ca fiind rezultatul unui caz inventat și motivat politic.
Kremlinul a negat orice rol în otrăvirea, care, împreună cu arestarea sa, a declanșat o condamnare și sancțiuni pe scară largă din partea Occidentului.