DNA a informat Parlamentul, pe 4 ianuarie 2022, că a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Eugen Pîrvulescu, senator PNL, actual secretar al Senatului României.
„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA din luna ianuarie.
Liderul PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, a fost acuzat de procurori că și-a folosit influența pentru a truca un concurs la Serviciul județean de Ambulanță, conform documentului citat. Direcția Națională Anticorupție susține că liberalul a aflat subiectele de la un concurs pentru funcția de asistent medical și șofer autosanitară și le-a divulgat unor candidați. Concursul din primăvara lui 2021 nu a mai avut loc, fiind întrerupt de procurorii anticorupție.
În momentul comunicatul DNA, senatorii se aflau în vacanță parlamentară.
Eugen Pârvulescu: Oameni nevinovați și-au pierdut funcția
La reluarea sesiunii, începând cu 1 februarie 2022, Eugen Pîrvulescu a continuat să fie susținut de grupul PNL pentru funcția de secretar al Senatului, funcție de conducere în Biroul Permanent al instituției. Din grupul senatorilor PNL face parte și Florin Cîțu, care este și președintele partidului.
Nu a existat nicio obiecție printre senatorii liberali în legătură cu propulsarea lui Pîrvulescu în funcția de conducere din Senat, după problemele apărute cu DNA, potrivit lui Daniel Fenechiu, liderul grupului parlamentar.
Astfel că la începutul sesiunii parlamentare, Pîrvulescu se află la tribuna Senatului, în calitatea sa de secretar al instituției.
„Suntem la camera preliminară, mai am până voi fi trimis în judecată. Nu am nici un fel de incompatibilitate cu această poziție, funcția de senator este aleasă, iar dosarul nu privește sub nicio formă parlamentarul”, a declarat senatorul PNL pentru Europa Liberă.
Eugen Pîrvulescu se află la a treia sesiune parlamentară când ocupă funcția de secretar al Senatului, membru în Biroul Permanent, cu susținerea PNL.
„Mi-am făcut treaba în cele două sesiuni, sunt un om care se ocupă de ceea ce înseamnă secretar al Senatului și nu are nicio legătură dosarul cu ce fac în Senat. Există și prezumția de nevinovăție, sunt situații în România, oameni care au fost dați afară din anume funcții și poziții, au pierdut anumite funcții și apoi s-a constatat că sunt nevinovați. Nu s-au mai întors niciodată pe acea poziție”, și-a justificat Pîrvulescu menținerea postului în Senat.
Întrebat de Europa Liberă dacă are informații despre o altă țară în care un membru al conducerii Senatului e trimis în judecată, dar rămâne în funcție, senatorul a răspuns: „nu cunosc o astfel de situație”.
Președintele Klaus Iohannis a luat o poziție publică față de persoanele cu probleme penale din PNL în aprilie 2021. Referirea era atunci la Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, și la Costel Alexe, fost vicepreședinte PNL și președinte al Consiliului Județean Iași.
„Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat de problemele penale ale liderilor PNL din Iași. A doua zi, 28 aprilie 2021, Mihai Chirica și Costel Alexe s-au autosuspendat din partid.
„Nu comentez mesajul președintelui. Îmi cunosc foarte bine capacitățile, nu încurcă cu nimic poziția de secretar, nu sunt atât de vizibil”, a răspuns Pîrvulescu, când a fost întrebat de poziția președintelui față de liderii PNL care au probleme penale.
Daniel Fenechiu (PNL): Am fost mai catolici decât Papa, am sacrificat oameni
Senatorul este lăudat chiar de liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, care îl caracterizează pe colegul său drept „unul dintre cei mai buni secretari ai Senatului pe care i-a avut PNL”.
Fenechiu subliniază nu a existat vreo solicitare în Senat, din partea vreunui parlamentar, ca Pîrvulescu să nu mai ocupe funcția din cauza problemelor cu DNA.
„Nu s-a ridicat la nivelul PNL o asemenea problemă. Sunteți primul om care mă întrebați în legătură cu această problemă. Am mers pe ideea că senatorii fiind mulțumiți de activitatea lui Eugen Pîrvulescu, existând prezumția de nevinovăție, hai să lăsăm dosarul să meargă înainte și vom vedea în raport cu decizia din dosar poziția PNL”, a precizat Daniel Fenechiu.
În pledoaria pentru susținerea colegului său, liderul grupului PNL din Senat lansează în discuție teoria „sacrificiilor inutile” făcute de partid.
„Istoria juridică a României a arătat că multe sacrificii făcute de PNL au fost făcute inutil. Vă dau un exemplu: Dan Motreanu, trimis în judecată, l-am scos din politică. Trei ani de zile, Dan Motreanu a stat pe bară până la alegerile europarlamentare. Vasile Blaga s-a aflat în aceeași situație. L-am avut pe George Scutaru, un om pe care l-am pierdut politicii. A fost lider de grup PNL la Cameră, inculpat de DNA, trimis în judecată, achitat după trei ani. Nu a mai revenit în politică. Cred că a prevalat curentul că acolo unde lucrurile nu sunt evidente, este bine să lăsăm omul să se manifeste”, a fost explicația oferită de Daniel Fenechiu despre scutul partidului din jurul lui Pîrvulescu.
Senatorul PNL a adăugat că partidul s-a comportat în cazurile menționate „într-o manieră mai catolică decât Papa și a scos din politică colegi valoroși.”
Dan Motreanu este europarlamentar PNL din 2019 și a fost achitat într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Din cauza acuzelor procurorilor, el rămas în afara listei pentru parlamentare în 2016 și a refuzat, conform unor surse din partid, să preia funcția de președinte PNL în iarna lui 2015.
George Scutaru a fost și el achitat în același dosar. Fost lider al grupului PNL din Cameră în sesiunea 2012 – 2016, Scutaru a părăsit și funcția de consilier prezidențial din cauza acuzațiilor privind mită pentru finanțarea campaniei electorale.
Vasile Blaga a fost achitat, în primă instanță, în noiembrie 2021, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență. Fostul lider PDL este europarlamentar PNL din 2019.
Fostul președinte PNL, Ludovic Orban, a fost și el achitat definitiv, în 2018, în dosarul în care era acuzat că ar fi cerut bani, în 2016, pentru campanie. Orban și-a retras, la momentul apariției acuzațiilor, candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei.
Cu toate acestea, PNL a continuat politica, în ultimii ani, pentru retragerea membrilor cu probleme penale din funcțiile deținute în partid sau în conducerea unor instituții, au remarcat analiștii.
Ovidiu Voicu (analist): PNL a redus standardele de integritate
Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, a declarat că se remarcă un „regres din punctul de vedere al integrității publice" pentru că majoritatea partidelor cereau celor cu probleme penale să facă un „pas în spate".
„Domnul Fenechiu pune un standard scăzut în legătură cu etica clasei politice. Avem o problemă a percepției față de DNA și anticorupție. Au rămas foarte puține voci care mai cer politicienilor integritate”, remarcă Ovidiu Voicu.
El critică și compromisul politic privind desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, deoarece DNA nu va primi competențe pe vreun dosar după desființarea SIIJ.
„Clasa politică după o perioadă în care s-a arătat preocupată de aspectele de integritate și prevenirea corupției, acum nu o mai face. Nu mai există o presiune. Sunt alte subiecte mai sus pe agenda publicului. Sunt de doi ani în pandemie, ne preocupă prețurile, inflația, energia, războiul. Sunt lucruri la care publicul rezonează mai tare și preocuparea pentru partea de integritate este mai scăzută. Politicienii profită să nu mai aibă rigori mari în ceea ce îi privește”, a afirmat Ovidiu Voicu pentru Europa Liberă.
Analistul crede că este o problemă că un caz cum este cel al lui Eugen Pîrvulescu „trece pe sub radar” și nu există vreo presiune pe PNL pentru a lua măsuri concrete.