Belarus afirmă că armata sa nu participă la invazia din Ucraina
Alexander Lukașenko a declarat că armata sa nu participă la invazia rusă din Ucraina, după ce Kievul a anunțat că trupele Moscovei intră în țară de pe teritoriul Belarusului.
„Forțele noastre armate nu iau parte la această operațiune”, a declarat Lukașenko, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin. Moscova a staționat zeci de mii de soldați în Belarus.
Lukașenko a mai spus că Putin l-a informat despre „evoluția” situației în timpul apelului de joi dimineață.
El a precizat că Putin i-a spus că „scopul” operațiunii este de a „opri genocidul populației din republicile Donețk și Lugansk”.
De asemenea, el a spus că i-a „sugerat personal” președintelui rus ca „o parte din forțele armate ruse” să rămână în sudul țării, în ciuda faptului că exercițiile militare comune se apropie de sfârșit.
Un convoi rusesc a intrat în sudul Ucrainei
Serviciul ucrainean de pază a frontierelor, DPSU, a publicat fotografii în care arată că un convoi militar rusesc traversează sudul Ucrainei dinspre peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
DPSU spune că trupele rusești au tras obuze de artilerie înainte de a-și trimite vehiculele militare.
Ucraina spune că trupele rusești au traversat, de asemenea, în nord dinspre Belarus și dinspre Rusia în est.
Poroșenko: Putin este un Hitler al zilelor noastre
Petro Poroșenko, fost președinte ucrainean între 2014 și 2019 și actual deputat, a declarat că „astăzi este o zi tragică”, dar că Ucraina va învinge.
El a vorbit în fața parlamentului, în timp ce parlamentarii poartă discuții de criză la Kiev.
Poroșenko l-a comparat pe președintele rus Vladimir Putin cu „un Hitler al zilelor noastre”.
Situația din parlamentul ucrainean este tensionată, iar înăuntru sunt multe persoane înarmate, a declarat pentru BBC un jurnalist ucrainean aflat în clădire.
România a cerut activarea Articolului 4 al NATO
„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea Articolului 4 din Tratatul de la Washington - care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi - cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a anunțat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
CNN transmite că aceeași solicitare a fost făcută de Polonia și țările baltice.
Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o „amenințare pentru întreaga Europă”.
„Agresiunea generalizată a Rusiei reprezintă o amenințare pentru întreaga lume și pentru toate țările NATO, iar consultările NATO privind consolidarea securității aliaților trebuie inițiate pentru a pune în aplicare măsuri suplimentare pentru asigurarea apărării aliaților NATO”, a declarat premierul estonian.
Ce presupune articolul 4 al NATO
În conformitate cu articolul 4 din Acordul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăruia dintre aliați este amenințată.
Ucraina nu este membră a NATO. Cu toate acestea, Rusia a cerut ca NATO să se angajeze să nu admită niciodată Ucraina în cadrul alianței, lucru pe care membrii NATO l-au respins, invocând politica „ușilor deschise” a alianței.
Panica a cuprins orașul Harkov, în estul Ucrainei, și mulți oameni încercau să plece, iar din oraș se auzeau explozii, relatează Reuters citând declarația telefonică a unui localnic.
Martorul, care a cerut să nu fie numit, a spus că ferestrele blocului în care locuiește au tremurat din cauza exploziilor.