Forțele rusești, la aproximativ 30 de kilometri de Kiev
Forțele mecanizate rusești care au intrat în Ucraina prin Belarus se aflau la aproximativ 32 de kilometri de Kiev, au declarat joi, la o ședință informativă, oficiali de top ai administrației Biden pentru membrii Camerei Reprezentanților, relatează CNN citând două persoane care au participat la discuții.
Oficialii au descris că alte forțe rusești, care au intrat în Ucraina dinspre Rusia, ca fiind puțin mai departe, dar că se îndreaptă spre Kiev ca să înconjoare orașul, cu intenția de a răsturna guvernul ucrainean, a mai spus unul dintre legiuitorii participanți.
Video: O înregistrare arată schimburi intense de focuri în orașul ucrainean Sumî
Armata ucraineană a publicat imagini cu ceea ce spune că este un schimb de focuri între apărătorii ucraineni din orașul Sumî, situat în nord-estul țării, și atacatorii ruși.
Cu o populație de peste 260.000 de persoane, Sumî este o capitală regională care se află la mai puțin de 30 kilometri de granița cu Rusia.
Șeful administrației locale a declarat că un convoi militar rusesc de mari dimensiuni a trecut de oraș și se îndreaptă spre vest, în direcția capitalei Kiev.
El a mai spus că orașul Konotop, aflat în apropiere, este în prezent încercuit.
Zelenski: Rusia va trebui să vorbească cu noi pentru a pune capăt războiului
Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, s-a adresat din nou cetățenilor săi, la primele ore ale dimineții. Discursul televizat a fost ținut atât în ucraineană, cât și în rusă.
„Rusia va trebui să vorbească cu noi mai devreme sau mai târziu despre cum să punem capăt ostilităților și să oprim această invazie. Cu cât mai repede va începe conversația, cu atât mai mici vor fi pierderile Rusiei”, a spus el.
Cu câteva ore înainte, el avertizase asupra intensificării atacului asupra capitalei. Zelenski a spus că nu are nicio intenție de a părăsi capitala și că știe că este ținta numărul 1 a Rusiei în acest moment.
Președintele Ucrainei: „Avem nevoie de o coaliție anti-război”
„Ne apărăm libertatea, țara noastră. Avem nevoie de o asistență internațională eficientă. Am discutat acest lucru cu Andrzej Duda (președintele Poloniei, n.red.). Am făcut apel la (Formatul) București 9 pentru ajutor de apărare, sancțiuni, presiune asupra agresorului. Împreună trebuie să punem Rusia la masa negocierilor. Avem nevoie de o coaliție anti-război”, a scris Zelesnki, pe Twitter, vineri dimineață.
Formatul București 9 (B9) este o inițiativă comună a României și Poloniei, la care s-au alăturat celelalte state membre NATO de pe Flancul Estic: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Ungaria.