Linkuri accesibilitate

Cernăuți | Aglomerație la punctul de intrare în România. „Toată lumea e în panică”


Orașul Cernăuți este situat la mai puțin de 50 de kilometri distanță de România.
Orașul Cernăuți este situat la mai puțin de 50 de kilometri distanță de România.

În cel mai apropiat oraș ucrainean de nordul României, Cernăuți, locuitorii au luat cu asalt joi benzinăriile și bancomatele. Mulți dintre ei au plecat spre Vama Porubne, punctul de intrare în România, acolo unde s-a format o coloană de mașini de câțiva kilometri.

Vasile Bărbuță, un tânăr de 28 de ani din oraș, a relatat pentru Europa Liberă România că, la unele benzinării din oraș, cozile de mașini s-au întins și pe câteva sute de metri.

Locuitorii din Cernăuți au stat la cozi și la bancomate, de unde s-au grăbit să scoată numerar. Magazinele alimentare din oraș au fost, de asemenea, extrem de aglomerate de-a lungul zilei de joi, din cauza temerii locuitorilor că ar putea urma o penurie alimentară.

„Oamenii sunt un pic stresați, deoarece sunt trei regiuni vecine, Ivano-Francovsk, Hmelnițkii și Vinnița – care au fost deja lovite cu rachete”, a povestit Vasile Bărbuță.

Un alt român din Cernăuți, Nicolae Costaș, cadru didactic la Universitatea de Stat din oraș, a transmis pentru Europa Liberă că „toată lumea e în panică” în Cernăuți din cauza bombardamentelor de joi, chiar dacă orașul din sud-vestul Ucrainei nu a fost vizat de operațiunile militare rusești până în prezent.

„Sunt cozi infernale la benzinării, la piețele alimentare. Multă lume e pe calea refugiului. Transportul public circulă. La graniță e aglomerație mare”, ne-a transmis Costaș.

Aglomerația de la Vamă

Cernăuți se află la aproximativ 35 de kilometri de Vama Siret, cel mai important punct de intrare în România dinspre Ucraina din nordul țării. Martori oculari citați de Monitorul de Suceava arată că în Ucraina, pe sensul de intrare în România, s-au format cozi pe câțiva kilometri cu mașini care vor să intre în România.

Imagini care circulă pe grupurile de Telegram ucrainene arată sute de persoane, printre care și părinți cu copii mici, care așteaptă la Vama Porubne pentru a intra în România.

În regiunea Cernăuți se află mai multe sate populate majoritar de etnici români. În jur de 180.000 de persoane românofone locuiesc în regiune, potrivit datelor oficiale.

Președintele rus Vladimir Putin a decis, joi dimineață, să trimită forțe militare în Ucraina în ceea ce el a numit o „operațiune specială” pentru „denazificarea” Ucrainei.

Mai multe explozii au fost raportate în marile orașe ale țării, printre care Kiev, Mariopul, Harkov sau Odesa.

Un consilier al președintelui ucrainean, Olexii Arestovici, a declarat că aproximativ 40 de persoane au fost ucise până joi, la prânz, în urma atacul rusesc, relatează Associated Press. Alte câteva zeci de persoane au fost rănite.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG