Linkuri accesibilitate

La Vama Siret, Alexandra Masiuchevici, din Kiev, se pregătește să-și ia rămas bun de la tatăl ei.
Bărbatul are 58 de ani și nu poate părăsi Ucraina ca urmare a mobilizării militare generale a bărbaților între 18 și 60 de ani.
La Vama Siret, Alexandra Masiuchevici, din Kiev, se pregătește să-și ia rămas bun de la tatăl ei. Bărbatul are 58 de ani și nu poate părăsi Ucraina ca urmare a mobilizării militare generale a bărbaților între 18 și 60 de ani.

Rusia atacă Ucraina | Cozile din vămi se întind pe zeci de kilometri. Luptele continuă pe mai multe fronturi

În a cincea zi a invaziei asupra Ucrainei, armata rusă a reluat, luni dimineață, după câteva ore de liniște, bombardamentele asupra capitalei Kiev. Cel puțin 360.000 de ucraineni și-au părăsit până acum țara. Mulți continuă să lupte pe străzile orașelor atacate, alături de militarii ucraineni.

Ucraina anunță că 352 de civili, inclusiv 14 copii, au murit de la începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Potrivit Agenției pentru refugiați a ONU, peste 360.000 de ucraineni și-au părăsit în ultimele zile țara.

Uniunea Europeană (UE) a anunțat, duminică, noi măsuri împotriva Rusiei. În premieră, UE va finanța achiziția și livrarea de armament și echipamente militare pentru o țară aflată sub atac, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE și-a închis spațiul aerian pentru zborurile rusești și a anunțat interzicerea pe teritoriul său a entităților media rusești Russia Today și Sputnik. UE impune interdicții de export pentru Belarus.

Occidentul condamnă invocarea de către Vladimir Putin a arsenalului nuclear, pe care a anunțat că îl pune în alertă ca urmare a „anunțurilor agresive ale țărilor NATO”.

Autoritățile de la Kiev ar urma să se întâlnească, luni, cu o delegație a Rusiei, la granița dintre Ucraina și Belarus.

06:16 1.3.2022

Convoiul militar rusesc care se îndreaptă spre Kiev are o lungime de circa 65 de kilometri, transmite CNN, care semnalează că acesta este mai mare decât se estima inițial.

Oficiali americani au spus pentru CNN că sunt îngrijorați nu doar de dimensiunea convoiului, ci și de amplificarea violenței atacurilor rusești după ce au constatat o creștere a numărului de victime printre civili.

La Harkov, atacurile rusești au fost devastatoare. Ele au fost descrise de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski drept crime de război. Cel puțin 11 persoane au fost ucise și zeci rănite în bombardamente ale unor zone rezidențiale cu ceea ce se bănuiește a fi muniție cu dispersie, interzisă de numeroase țări.

Bombele cu dispersie sunt formată din alte bombe, de dimensiuni mai reduse, care sunt dispersate pe suprafețe mari și sunt devastatoare în zone cu civili.

Imagine din satelit a convoiului care se îndreaptă spre Kiev.
Imagine din satelit a convoiului care se îndreaptă spre Kiev.

00:52 1.3.2022

Canada interzice importurile de țiței din Rusia

Canada devine prima țară din grupul G7 care interzice importurile de țiței venite dinspre Rusia. Anunțul a fost făcut în noaptea de luni spre marți de prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.

Acesta a transmis că industria „a adus beneficii președintelui Putin și oligarhilor ruși”, citat de BBC.

00:40 1.3.2022

Reprezentanții ONU ai Kenyei, Ghanei și Gabonului au condamnat luni după-amiază discriminarea împotriva cetățenilor africani, aflați la granița Ucrainei cu statele din estul Europei.

Un grup de studenti nigerieni, care au intrat cu greutate în România pe la vama Siret, surprinși în Gara de Nord din București.
Un grup de studenti nigerieni, care au intrat cu greutate în România pe la vama Siret, surprinși în Gara de Nord din București.

Ambasadorul ONU al Ghanei, Carolyn Oppong-Ntiri, și-a exprimat dorința ca persoanele care părăsesc Ucraina să o poată face fără a fi discriminate pe baza naționalității sau a culorii pielii. Potrivit lui Oppong-Ntiri, citată de CNN, persoanele africane trebuie să primească „inclusiv îngrijire medicală în conformitate cu principiile umanității, neutralității și imparțialității”.

00:27 1.3.2022

Utilizatorii ruși nu mai pot folosi cardul bancar pentru a se abona la Netflix și Spotify, potrivit presei occidentale, citate de canalul de știri Nexta într-o postare pe Telegram.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG