Linkuri accesibilitate

La Vama Siret, Alexandra Masiuchevici, din Kiev, se pregătește să-și ia rămas bun de la tatăl ei.
Bărbatul are 58 de ani și nu poate părăsi Ucraina ca urmare a mobilizării militare generale a bărbaților între 18 și 60 de ani.
La Vama Siret, Alexandra Masiuchevici, din Kiev, se pregătește să-și ia rămas bun de la tatăl ei. Bărbatul are 58 de ani și nu poate părăsi Ucraina ca urmare a mobilizării militare generale a bărbaților între 18 și 60 de ani.

Rusia atacă Ucraina | Cozile din vămi se întind pe zeci de kilometri. Luptele continuă pe mai multe fronturi

În a cincea zi a invaziei asupra Ucrainei, armata rusă a reluat, luni dimineață, după câteva ore de liniște, bombardamentele asupra capitalei Kiev. Cel puțin 360.000 de ucraineni și-au părăsit până acum țara. Mulți continuă să lupte pe străzile orașelor atacate, alături de militarii ucraineni.

Ucraina anunță că 352 de civili, inclusiv 14 copii, au murit de la începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Potrivit Agenției pentru refugiați a ONU, peste 360.000 de ucraineni și-au părăsit în ultimele zile țara.

Uniunea Europeană (UE) a anunțat, duminică, noi măsuri împotriva Rusiei. În premieră, UE va finanța achiziția și livrarea de armament și echipamente militare pentru o țară aflată sub atac, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE și-a închis spațiul aerian pentru zborurile rusești și a anunțat interzicerea pe teritoriul său a entităților media rusești Russia Today și Sputnik. UE impune interdicții de export pentru Belarus.

Occidentul condamnă invocarea de către Vladimir Putin a arsenalului nuclear, pe care a anunțat că îl pune în alertă ca urmare a „anunțurilor agresive ale țărilor NATO”.

Autoritățile de la Kiev ar urma să se întâlnească, luni, cu o delegație a Rusiei, la granița dintre Ucraina și Belarus.

00:20 1.3.2022

Președintele Ucrainei îl acuză pe Vladimir Putin de crime de război după bombardarea orașului Harkov

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat luni seara, într-un discurs televizat, pe liderul autoritar de la Kremlin, de crime de război, în urma asaltului asupra orașului Harkov, al doilea cel mai mare din Ucraina și situat în nord-estul țării.

„Astăzi, armata rusă a bombardat orașul Harkov din aer. Aceasta este o crimă de război”, a transmis Zelenski.

„Harkov este un oraș pașnic, sunt cartiere pașnice, unde nu există baze militare”, a continuat acesta.

Într-o postare de pe Telegram publicată de canalul de știri Nexta, un grup de civili se află într-un vehicul, când mai mulți soldați (pe care Nexta i-a catalogat ca aparținând armatei Rusiei) au deschis focul asupra lor. În filmări se observă cum unul dintre pasagerii vehiculului suferă răni serioase. Nu se cunoaște starea victimei.

23:28 28.2.2022

Curtea Penală Internațională va ancheta Rusia pentru invadarea Ucrainei

Curtea Penală Internațională, cu sediul la Haga, a anunțat marți seară că va deschide o anchetă cu privire la invadarea Ucrainei,a transmis procurorul Kharim A. A. Khan într-o conferință de presă, citat de CNN.

În urma unei examinări preliminare a situației, Khan a afirmat că există o bază rezonabilă pentru a crede că Rusia a comis crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina.

23:22 28.2.2022

Autoritatea de reglementare a Marii Britanii, Ofcom, a anunțat că va porni oficial 15 investigații separate asupra canalului rusesc de televiziune, Russia Today, potrivit BBC.

Ofcom a transmis că „ a observat o creștere a numărului de programe ce aparțin serviciului Russia Today și care justifică pornirea investigațiilor”.

Săptămâna trecută, ministrul Culturii, Nadine Dorries, i-a cerut Ofcom să revizuiască activitățile întreprinse de Russia Today în Marea Britanie.

23:04 28.2.2022

Statele Unite au expulzat 12 diplomați ruși ai Națiunilor Unite

SUA au expulzat 12 diplomați ruși din Organizația Națiunilor Unite (ONU), din cauza problemelor de securitate cauzate de aceștia, potrivit BBC.

Statele Unite le-a cerut diplomaților ruși să părăsească SUA după ce aceștia ar fi fost implicați în activități non-diplomatice.

„Luăm această acțiune în conformitate cu acordul venit din partea sediului”, a transmis pe Twitter purtătorul de cuvânt al misiunii SUA la ONU, Olivia Dalton.

Într-o conferință de presă separată, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a confirmat marți seară expulzarea celor 12 diplomați și a transmis că Statele Unite și aliații săi nu intenționează să ridică sancțiunile impuse Rusiei.

„La momentul de față, Putin se află în proces de escaladare a tensiunilor. Nu ne aflăm în acest punct. Armata Rusiei avansează către capitala Ucrainei, Kiev, deci nu putem vorbi despre reducerea sancțiunilor”, a punctat Psaki.

Întrebată despre decizia lui Zelenski de a semna aplicația de aderare la Uniunea Europeană, purtătoarea de cuvânt a evitat să se pronunțe, aceasta alegând să menționeze, în schimb, că Statele Unite încurajează aspirațiile fiecărui stat de a adera la alianțele dorite.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG