Linkuri accesibilitate

Un bărbat și-a recuperat bicicleta dintr-un bloc distrus de bombardamente în Irpin, regiunea Kiev. 2 martie 2022
Un bărbat și-a recuperat bicicleta dintr-un bloc distrus de bombardamente în Irpin, regiunea Kiev. 2 martie 2022

Rusia atacă Ucraina | Discuție Putin - Macron: „Ce e mai rău abia urmează”. Zelenski către NATO: Dați-ne avioane!

Ucraina a fost atacată miercuri pe mai multe fronturi de către trupele rusești, care au bombardat orașele mari.

Orașul Herson, aflat în sudul Ucrainei, a fost capturat de forțele armate ruse în noaptea de miercuri spre joi, au anunțat oficialii ucraineni. Moscova anunțate miercuri că l-a cucerit încă de dimineaţă după lupte aprige.

Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile.

Luptele dintre forțele ruse și cele ucrainene au continuat miercuri în toată țara. Armata rusă a cucerit un port-cheie ucrainean, Berdiansk, şi a atacat Mariupol, unde primarul Vadim Boicenko a spus că forţele ucrainene „au respins cu demnitate" atacurile. Un alt oraș atacat grav a fost Harkov.

În Kiev s-au auzit mai multe explozii, una s-a produs în apropierea unei gări din Capitală miercuri seara, unde mii de femei și copii erau evacuați în momentul respectiv.

Bilanțul zilei de miercuri arată că peste 2.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului și până acum. Salvatorii au stins peste 400 de incendii care au izbucnit după bombardamentele rusești în toată țara și au dezamorsat 416 explozibili.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei ruse.

Statele Unite se tem de o creştere a numărului victimelor civile în Ucraina, într-un context în care armata rusă pare hotărâtă să bombardeze marile oraşe pentru a-i forţa pe ucraineni să capituleze, a indicat miercuri un responsabil cu rang înalt al Pentagonului, citat de AFP.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a declarat, joi că un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, potrivit AFP.

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie care „cere ca Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei".

O nouă rundă de negocieri pentru pace va avea loc joi, în Belarus, între ucraineni și ruși.

18:57 3.3.2022

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană

Președintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Evenimentul a avut loc la Reședința de Stat, scrie Publika.md.

„Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic în democrație", a declarat Maia Sandu.

„Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emmanuel Macron, Președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental", a declarat Maia Sandu.

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat decizia Maiei Sandu de a semna cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană, catalogând gestul acesteia drept „un demers istoric”.

18:49 3.3.2022

Gigantul rus Lukoil cere Kremlinului să pună capăt războiului

Compania petrolieră Lukoil, al doilea cel mai mare producător de petrol din Rusia, a cerut încetarea cât mai curând posibilă a războiului din Ucraina, citată de RTE, o agenție de presă din Irlanda.

Reprezentanții companiei s-au declarat îngrijorați de „evenimentele tragice din Ucraina” și că sprijină negocierile sau orice alte mijloace diplomatice pentru a pune capăt conflictului. Compania este deținută în majoritate de Vagit Alekperov, un oligarh rus cu o avere estimată la 19.6 miliarde de dolari, fiind a 94-a cea mai bogată persoană din lume, potrivit Bloomberg.

18:27 3.3.2022

Zelenski către NATO: Dacă nu închideți spațiul aerian, atunci dați-ne avioane

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Occidentului să-i trimită avioane de război.

„Dacă nu aveți puterea de a închide cerul [a impune o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei], atunci dați-ne avioane”, a spus el.

„Dacă nu mai suntem atunci, Doamne ferește, urmează Letonia, Lituania, Estonia. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!​”

Aceste țări fac parte din Alianța de apărare NATO, ceea ce înseamnă că dacă Rusia ar invada una dintre aceste țări, ar fi în război cu toți membrii.

Liderul de la Kiev a spus că ​discuțiile directe cu Vladimir Putin sunt „singura modalitate de a opri acest război”.

„Nu atacăm Rusia și nu intenționăm să o atacăm. Ce vrei de la noi? Părăsește-ne pământul", a spus el.

„Ia loc alături de mine. Dar nu la 30 de metri depărtare, ca și cu Macron sau Scholz. Sunt un tip normal, nu muşc”, a adăugat el referindu-se la întâlnirile liderului de la Kremlin cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, de care i-a despărțit o masă cu o lungime de șase metri.

18:24 3.3.2022

Canada spune că nu va exista „nicio limită” pentru cererile ucrainene atât pentru rezidența temporară, cât și pentru cea permanentă

Canada a anunțat joi că va accelera cererile ucrainene pentru statutul de rezidență temporară și permanentă, cu acces deplin la programe de muncă și studii, precum și cererile de reîntregire a familiei.

„Canada este pregătită să primească ucrainenii care fug de războiul lui Vladimir Putin și nu există o limită a numărului de cereri pe care vom fi dispuși să le acceptăm”, a declarat Sean Fraser, ministrul canadian al imigrației, la o conferință de presă la Ottawa.

Canada găzduiește cea mai mare diasporă ucraineană din lume după Rusia, cu peste un milion de canadieni care revendică moștenirea ucraineană.

Unul dintre ei este vicepremierul Canadei, Chrystia Freeland, care spune că este mândră de ucraineni și de modul în care aceștia rezistă atacului rusesc, dar are o predicție sumbră pentru ceea ce va urma.

„Există toate motivele să credem că situația se va înrăutăți și că mulți oameni vor muri și noi, canadienii, trebuie să ne pregătim pentru asta. A fost deja o baie de sânge, cred că va fi și mai multă baie de sânge”, a spus Freeland, adăugând că soldații ruși care luptă împotriva voinței lor sunt și ei victime ale acestui conflict.

Canada a mai spus că va revoca statutul de „națiune cea mai favorizată” atât pentru Rusia, cât și pentru Belarus. Consecința este că importurile din cele două țări se vor confrunta cu o taxă de 35%. Freeland a spus că Canada a fost una dintre primele națiuni care a făcut acest pas și i-a încurajat pe aliați să facă același lucru.

Canada a anunțat, de asemenea, că a trimis mai multe transporturi de ajutor militar letal către Ucraina, inclusiv lansatoare de rachete.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG