Linkuri accesibilitate

Un bărbat și-a recuperat bicicleta dintr-un bloc distrus de bombardamente în Irpin, regiunea Kiev. 2 martie 2022
Un bărbat și-a recuperat bicicleta dintr-un bloc distrus de bombardamente în Irpin, regiunea Kiev. 2 martie 2022

Rusia atacă Ucraina | Discuție Putin - Macron: „Ce e mai rău abia urmează”. Zelenski către NATO: Dați-ne avioane!

Ucraina a fost atacată miercuri pe mai multe fronturi de către trupele rusești, care au bombardat orașele mari.

Orașul Herson, aflat în sudul Ucrainei, a fost capturat de forțele armate ruse în noaptea de miercuri spre joi, au anunțat oficialii ucraineni. Moscova anunțate miercuri că l-a cucerit încă de dimineaţă după lupte aprige.

Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile.

Luptele dintre forțele ruse și cele ucrainene au continuat miercuri în toată țara. Armata rusă a cucerit un port-cheie ucrainean, Berdiansk, şi a atacat Mariupol, unde primarul Vadim Boicenko a spus că forţele ucrainene „au respins cu demnitate" atacurile. Un alt oraș atacat grav a fost Harkov.

În Kiev s-au auzit mai multe explozii, una s-a produs în apropierea unei gări din Capitală miercuri seara, unde mii de femei și copii erau evacuați în momentul respectiv.

Bilanțul zilei de miercuri arată că peste 2.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului și până acum. Salvatorii au stins peste 400 de incendii care au izbucnit după bombardamentele rusești în toată țara și au dezamorsat 416 explozibili.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei ruse.

Statele Unite se tem de o creştere a numărului victimelor civile în Ucraina, într-un context în care armata rusă pare hotărâtă să bombardeze marile oraşe pentru a-i forţa pe ucraineni să capituleze, a indicat miercuri un responsabil cu rang înalt al Pentagonului, citat de AFP.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a declarat, joi că un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, potrivit AFP.

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie care „cere ca Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei".

O nouă rundă de negocieri pentru pace va avea loc joi, în Belarus, între ucraineni și ruși.

07:14 3.3.2022

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în cursul nopţii de miercuri spre joi pentru că a zădărnicit planurile „perfide" ale Rusiei care i-a invadat ţara, declarându-se mândru de rezistenţa „eroică" a ucrainenilor, potrivit AFP.

„Suntem o naţiune care a dejucat planurile inamicului într-o săptămână. Planuri scrise de ani de zile: perfide, pline de ură pentru ţara noastră, poporul nostru", a spus Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe reţeaua Telegram.

Preşedintele ucrainean a spus că aproape 9.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în ultima săptămână, cifră care nu a putut fi verificată imediat.

Președintele Volodimir Zelenski în timpul unui interviu dat ziariștilor de la CNN și Reuters. Kyiv, 2 Martie 2022
Președintele Volodimir Zelenski în timpul unui interviu dat ziariștilor de la CNN și Reuters. Kyiv, 2 Martie 2022

07:16 3.3.2022

Responsabilii ucraineni au confirmat în cursul nopţii de miercuri spre joi pierderea oraşului Herson, un mare oraş din sudul ţării. Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile.

Şeful administraţiei regionale, Ghenadi Lahuta, a îndemnat locuitorii pe reţeaua Telegram să stea acasă, spunând că „ocupanţii (ruşi) sunt în toate cartierele oraşului şi sunt foarte periculoşi".

07:49 3.3.2022

Departamentul de Stat al SUA a criticat Kremlinul pentru că a reprimat presa rusă și pentru campania sa de dezinformare asupra invaziei Ucrainei, se arată într-un comunicat publicat miercuri noapte.

„Acasă, Kremlinul este angajat într-un atac total asupra libertății presei și a adevărului, iar eforturile Moscovei de a induce în eroare și de a suprima adevărul invaziei brutale se intensifică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

De asemenea, în același comunicat, oficialii SUA vorbesc oprirea în Rusia a platformelor de social media precum Twitter, Facebook și Instagram, care permiteau milioanelor de ruși să acceseze informații independente și să se conecteze între ei în întreaga lume.

08:23 3.3.2022

Hartă cu situația din Ucraina, în baza informațiilor publice acumulate între 27 februarie și 2 martie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG