Linkuri accesibilitate

Un bărbat și-a recuperat bicicleta dintr-un bloc distrus de bombardamente în Irpin, regiunea Kiev. 2 martie 2022
Un bărbat și-a recuperat bicicleta dintr-un bloc distrus de bombardamente în Irpin, regiunea Kiev. 2 martie 2022

Rusia atacă Ucraina | Discuție Putin - Macron: „Ce e mai rău abia urmează”. Zelenski către NATO: Dați-ne avioane!

Ucraina a fost atacată miercuri pe mai multe fronturi de către trupele rusești, care au bombardat orașele mari.

Orașul Herson, aflat în sudul Ucrainei, a fost capturat de forțele armate ruse în noaptea de miercuri spre joi, au anunțat oficialii ucraineni. Moscova anunțate miercuri că l-a cucerit încă de dimineaţă după lupte aprige.

Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile.

Luptele dintre forțele ruse și cele ucrainene au continuat miercuri în toată țara. Armata rusă a cucerit un port-cheie ucrainean, Berdiansk, şi a atacat Mariupol, unde primarul Vadim Boicenko a spus că forţele ucrainene „au respins cu demnitate" atacurile. Un alt oraș atacat grav a fost Harkov.

În Kiev s-au auzit mai multe explozii, una s-a produs în apropierea unei gări din Capitală miercuri seara, unde mii de femei și copii erau evacuați în momentul respectiv.

Bilanțul zilei de miercuri arată că peste 2.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului și până acum. Salvatorii au stins peste 400 de incendii care au izbucnit după bombardamentele rusești în toată țara și au dezamorsat 416 explozibili.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei ruse.

Statele Unite se tem de o creştere a numărului victimelor civile în Ucraina, într-un context în care armata rusă pare hotărâtă să bombardeze marile oraşe pentru a-i forţa pe ucraineni să capituleze, a indicat miercuri un responsabil cu rang înalt al Pentagonului, citat de AFP.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a declarat, joi că un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, potrivit AFP.

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie care „cere ca Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei".

O nouă rundă de negocieri pentru pace va avea loc joi, în Belarus, între ucraineni și ruși.

06:35 4.3.2022

În noaptea de joi spre vineri, în urma bombardamentelor un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie, scrie BBC.

Președintele Ucrainei a postat un video pe Twitter în care îndeamnă la „acțiuni imediate” pe fondul atacurilor rusești asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.

„Cea mai mare centrală nucleară din Europa este în flăcări chiar acum”, a spus Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Twitter.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a transmis în noaptea de joi spre vineri, că este „la curent cu rapoartele privind bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie” și în contact permanent cu autoritățile ucrainene.

Ulterior, primarul din localitate, Dmitro Orlov, a spus la BBC Ucraina că luptele la centrala nucleară au încetat, iar pompierii au putut merge să stingă incendiile de la centrala nucleară.

23:56 3.3.2022

SUA impune noi sancțiuni oligarhilor și elitei rusești

Administrația prezidențială a Statelor Unite a anunțat joi seara o nouă rundă de sancțiuni împotriva oligarhilor ruși, potrivit BBC.

Opt membri ai elitei rusești vor fi înlăturați de la participarea în sistemul financiar american, iar activele acestora vor fi înghețate. Printre aceștia se numără Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, dar și Alisher Usmanov și Nikolai Tokaev, doi oligarhi ruși.

Alisher Usmanov, oligarh rus și om de afaceri.
Alisher Usmanov, oligarh rus și om de afaceri.

Statele Unite impun, de asemenea, interdicții de călătorie altor 19 oligarhi, 47 de membri ai familiei acestora și asociați apropiați. Casa Albă a mai transmis că va sancționa șapte entități legale din Rusia și 26 de persoane pentru răspândirea de „informații false ce promovează obiectivele strategice ale Rusiei și justifică în mod fals activitățile Kremlinului”.

23:35 3.3.2022

Pisicile crescute în Rusia nu mai pot participa la competiții internaționale

Organizația Fédération Internationale Féline a transmis că este „îngrozită” de decizia Rusiei de a invada Ucraina și, ca urmare, a decis să descalifice pisicile rusești din a mai putea participa la competițiile organizate de aceasta, potrivit BBC.

Potrivit reprezentanților organizației, interdicția va fi în vigoare până la sfârșitul lunii mai, cu potențialul ca aceasta să fie reînnoită în funcție de situația din Ucraina.

22:59 3.3.2022

Parlamentarii americani au introdus un proiect de lege pentru a-i finanța pe ucraineni cu veniturile din bunurile rusești confiscate

Un grup de parlamentari americani a prezentat joi un proiect de lege care ar permite administrației Biden să folosească veniturile din activele confiscate de la oligarhii ruși, apropiați ai președintelui Vladimir Putin, pentru a ajuta Ucraina.

Națiunile occidentale au impus sancțiuni paralizante mai multor miliardari ruși, intenționând să le înghețe sau să le confisce bunurile.

„De obicei, bunurile sancționate sunt înghețate, nu confiscate definitiv, o protecție adecvată în circumstanțe mai normale”, a spus Tom Malinowski, coautor al legislației, citat de BBC.

„Dar în acest caz extraordinar, credem că ar fi potrivit și corect să folosim bogăția care l-a sprijinit pe Putin pentru a ajuta țara pe care o distruge”.

Dilbar, al patrulea cel mai lung iaht din lume, proprietatea oligarhului rus Ulișer Usmanov, sancționat joi de Marea Britanie
Dilbar, al patrulea cel mai lung iaht din lume, proprietatea oligarhului rus Ulișer Usmanov, sancționat joi de Marea Britanie

Malinowski a adăugat că, văzând confiscate apartamentele, vilele și iahturile de lux ale oligarhilor, asta le-ar „da ucrainenilor și rușilor care îl urăsc pe Putin un impuls uriaș”, într-un război cu o componentă foarte puternică de natură morală.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG