ONU: Un milion de refugiați ucraineni au părăsit țara
Organizația Națiunilor Unite a transmis joi că mai bine de un milion de refugiați ucraineni au părăsit Ucraina în ultima săptămână de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit Reuters. Mare parte dintre aceștia au traversat granița înspre Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova.
În timp ce armata rusă avansează către principalele centre urbane din țară, inclusiv Kiev, agenția ONU pentru refugiați transmite că războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare criză a refugiaților din Europa din acest secol.
Autoritățile și voluntarii de la punctele de trecere a frontierei cu Uniunea Europeană au montat corturi pentru a oferi asistență medicală și pentru a procesa cererile de azil ale refugiaților în căutare de adăpost. Unul dintre voluntari declară că situația de la granița Poloniei cu Ucraina este gravă.
„Am fost în Bangladesh. Ce se întâmplă acum este la fel de grav cum a fost (a face față refugiaților, n.r.) în Bangladesh”, a declarat Morteza Eshghparast, un voluntar al ONG-ului german Help Dunya, în timp ce îi aștepta în primire pe refugiații ucraineni în localitatea Medyka, Polonia.
China cenzurează știrile despre interzicerea participării Rusiei și Belarusului la Jocurile Paralimpice
Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing încep astăzi. Comitetul Paralimpic Internațional (IPC) a anunțat că le va interzice sportivilor din Rusia și Belarus să concureze la Jocurile Paralimpice din acest an cu puțin timp înainte de începerea ceremoniei de deschidere, potrivit BBC.
China, gazda Jocurilor Olimpice și Paralimpice din acest an, a încercat să mențină o atitudine neutră față de războiul din Ucraina.
Pe Weibo, principala platformă digitală folosită de chinezi pentru a avea acces la informație, căutările legate de decizia IPC nu duc la niciun rezultat.
Statele Unite plănuiesc noi sancțiuni împotriva Rusiei
Administrația prezidențială a Statelor Unite, citată de CNN, plănuiește să impună cât de curând posibil noi sancțiuni împotriva oligarhilor ruși.
Sancțiunile vor afecta mai mulți oligarhi deja sancționați de Uniunea Europeană la începutul acestei săptămâni, însă lista celor sancționați va include și nume diferite.
Canada spune că nu va exista „nicio limită” pentru cererile ucrainene atât pentru rezidența temporară, cât și pentru cea permanentă
Canada a anunțat joi că va accelera cererile ucrainene pentru statutul de rezidență temporară și permanentă, cu acces deplin la programe de muncă și studii, precum și cererile de reîntregire a familiei.
„Canada este pregătită să primească ucrainenii care fug de războiul lui Vladimir Putin și nu există o limită a numărului de cereri pe care vom fi dispuși să le acceptăm”, a declarat Sean Fraser, ministrul canadian al imigrației, la o conferință de presă la Ottawa.
Canada găzduiește cea mai mare diasporă ucraineană din lume după Rusia, cu peste un milion de canadieni care revendică moștenirea ucraineană.
Unul dintre ei este vicepremierul Canadei, Chrystia Freeland, care spune că este mândră de ucraineni și de modul în care aceștia rezistă atacului rusesc, dar are o predicție sumbră pentru ceea ce va urma.
„Există toate motivele să credem că situația se va înrăutăți și că mulți oameni vor muri și noi, canadienii, trebuie să ne pregătim pentru asta. A fost deja o baie de sânge, cred că va fi și mai multă baie de sânge”, a spus Freeland, adăugând că soldații ruși care luptă împotriva voinței lor sunt și ei victime ale acestui conflict.
Canada a mai spus că va revoca statutul de „națiune cea mai favorizată” atât pentru Rusia, cât și pentru Belarus. Consecința este că importurile din cele două țări se vor confrunta cu o taxă de 35%. Freeland a spus că Canada a fost una dintre primele națiuni care a făcut acest pas și i-a încurajat pe aliați să facă același lucru.
Canada a anunțat, de asemenea, că a trimis mai multe transporturi de ajutor militar letal către Ucraina, inclusiv lansatoare de rachete.