„Decizie istorică”: UE va acorda protecție temporară tuturor refugiaților care fug de conflictul din Ucraina
Uniunea Europeană va acorda protecție temporară tuturor refugiaților care fug de conflictul din Ucraina, potrivit comisarului pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
Johansson a făcut anunțul pe Twitter joi, numind decizia „istorică”.
Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a oferit mai multe detalii despre modul în care va fi oferită protecția într-un comunicat de presă.
„Acest dispozitiv va permite statelor membre UE să ofere persoanelor care fug de conflictul din Ucraina un răspuns adaptat situației în care se află. Persoanele eligibile pot beneficia de un statut de protecție similar celui de refugiat, în orice țară din UE pentru o perioadă de un an, care poate fi revizuit.”
Miniștrii UE s-au întâlnit joi pentru a activa Directiva 2001/55/CE, care oferă „protecție temporară în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate”, potrivit comunicatului de presă.
Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene și Comisia Europeană au salutat decizia, spunând că „reflecta angajamentul deplin al UE de a-și manifesta solidaritatea față de Ucraina și de a-și asuma datoria față de victimele acestui război nejustificat”.
„Uniunea Europeană va continua să facă totul pentru a ajuta Ucraina și victimele războiului”, a subliniat Darmanin.
Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a numit decizia UE „fără precedent”. „Va oferi protecție milioanelor aflate în mișcare. Încurajăm aplicarea sa rapidă și largă”, a spus el într-un tweet.
Peste un milion de refugiați au părăsit Ucraina de la invadarea țării în urmă cu o săptămână, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați.
Arabia Saudită se oferă să medieze discuțiile dintre Rusia și Ucraina
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a primit joi un apel telefonic de la președintele rus Vladimir Putin și s-a oferit să depună eforturi pentru a media discuțiile dintre Moscova și Kiev, în timp ce Rusia își continuă invadarea Ucrainei.
Bin Salman a spus că țara sa susține „eforturile care duc la o soluție politică” care să poată aduce sfârșitul războiului și că este dispus să medieze conflictul.
El și-a exprimat, de asemenea, preocupările energetice legate de situația din Ucraina, reafirmând angajamentul țării sale față de acordul OPEC+, un pact
încheiat de 10 mari producători de țiței și Rusia de a pompa treptat mai mult petrol pe piață pentru a satisface cererea.
Arabia Saudită, care consideră Rusia ca partener principal în alianța OPEC+ , a declarat marți că „sprijină eforturile internaționale de detensionare a situației din Ucraina”.
Linie fierbinte SUA-Rusia care să prevină incidentele militare
Pentagonul a înființat o nouă linie telefonică cu ministerul rus al Apărării pentru a preveni „incidentele militare și escaladarea” lor a declarat un oficial american agenției de presă Reuters.
Vorbind sub condiția anonimatului, acesta a spus că, de la 1 martie, a fost stabilită o linie de prevenire a conflictelor.
Armata americană a avut astfel de linii telefonice directe cu Rusia și în trecut, inclusiv în timpul războiului din Siria.
Parlamentarii americani au introdus un proiect de lege pentru a-i finanța pe ucraineni cu veniturile din bunurile rusești confiscate
Un grup de parlamentari americani a prezentat joi un proiect de lege care ar permite administrației Biden să folosească veniturile din activele confiscate de la oligarhii ruși, apropiați ai președintelui Vladimir Putin, pentru a ajuta Ucraina.
Națiunile occidentale au impus sancțiuni paralizante mai multor miliardari ruși, intenționând să le înghețe sau să le confisce bunurile.
„De obicei, bunurile sancționate sunt înghețate, nu confiscate definitiv, o protecție adecvată în circumstanțe mai normale”, a spus Tom Malinowski, coautor al legislației, citat de BBC.
„Dar în acest caz extraordinar, credem că ar fi potrivit și corect să folosim bogăția care l-a sprijinit pe Putin pentru a ajuta țara pe care o distruge”.
Malinowski a adăugat că, văzând confiscate apartamentele, vilele și iahturile de lux ale oligarhilor, asta le-ar „da ucrainenilor și rușilor care îl urăsc pe Putin un impuls uriaș”, într-un război cu o componentă foarte puternică de natură morală.