Linkuri accesibilitate

Rusia atacă zone rezidențiale. Câteva sute de civili au fost uciși de la începerea atacului ordonat de Vladimir Putin, potrivit estimărilor confirmate de ONU. Imagine din 25 februarie, Kiev.
Rusia atacă zone rezidențiale. Câteva sute de civili au fost uciși de la începerea atacului ordonat de Vladimir Putin, potrivit estimărilor confirmate de ONU. Imagine din 25 februarie, Kiev.

Rusia atacă Ucraina | Zelenski către NATO: Ați dat undă verde Rusiei să ne bombardeze orașele și satele

Bombardamentele au continuat în noaptea de joi spre vineri în Ucraina. Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie a fost stins la câteva ore de pompieri.

Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma bombardamentelor rusești. Incendiul a fost stins de pompierii care au putut intra în zonă după câteva ore, a spus primarul localităţii învecinate Enerhodar.

Potrivit oficialilor ucraineni, luptele au declanșat incendii la etajul trei, al patrulea și al cincilea al unei clădiri din complexul nuclear.

Incendiul a pus în alertă toată țările europene și SUA. Joe Biden a discutat cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incendiu şi a cerut Rusiei să înceteze acţiunile militare în zonă şi să permită intervenţia pompierilor.

Potrivit BBC, şeful administraţiei regionale Oleksandr Starukh a afirmat că siguranţa centralei de la Zaporojie este „asigurată”. El a arătat că a discutat cu directorul centralei din Enerhodar, care i-a spus că securitatea nucleară a obiectivului este asigurată.

Bombardamentele au continuat joi în marile orașele ale Ucrainei. Herson a fost capturat de ruși după cum au confirmat ucrainenii. Lupte grele s-au dat în apropiere de Kiev. Mariupol a fost bombardat puternic.

O nouă rundă de negocieri a avut loc între delegațiile Ucrainei și Rusiei, în urma cărora s-a ajuns un acord de încetare parțială a focului. Negociatorul ucrainean, Mihail Podolyak, a spus că diplomații ucraineni și ruși au convenit pentru crearea de coridoare umanitare.

Joi, președintele francez Emmanuel Macron a discutat cu Vladimir Putin, care i-a transmis că Rusia va „demilitariza” cu succes Ucraina și o va face „neutră”. În urma convorbirii, Emmanuel Macron a spus că el crede că „ce e mai rău urmează să vină” în Ucraina.

Tot joi, președintele Ucrainei a cerut Occidentului să-i trimită avioane de război. „Dacă nu aveți puterea de a închide cerul deasupra Ucrainei, atunci dați-ne avioane”, a spus Zelenski.

Între timp, oamenii continuă să fugă din calea războiului. Organizația Națiunilor Unite a transmis joi că mai bine de un milion de refugiați ucraineni au părăsit Ucraina în ultima săptămână, iar cea mai mare parte dintre aceștia au traversat granița înspre Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova.

Pentru cei care fug din calea războiului, Uniunea Europeană va acorda protecție temporară tuturor refugiaților.

01:01 5.3.2022

CNN și Bloomberg își suspendă activitatea în Rusia

CNN și Bloomberg News au anunțat că își suspendă temporar activitatea în Rusia, după ce o nouă lege ce pedepsește jurnaliștii care răspândesc „informații false” despre războiul din Ucraina cu închisoare de până la 15 ani a intrat în vigoare vineri seara.

„Schimbarea în codul penal rus, ce pare desemnată să convertească orice reporter independent într-un criminal doar prin asociere, face imposibilă continuarea oricărei forme de jurnalism normal în această țară”, a transmis editorul șef al Bloomberg, John Micklethwait, citat de BBC.

Un purtător de cuvânt al CNN a spus că vor înceta transmisiile în direct în Rusia „în timp ce continuăm să evaluăm situația și să decidem ce pași următori să luăm”.

Mai multe agenții de presă străine au anunțat că nu mai pot opera în Rusia, după ce Vladimir Putin a aprobat legea în urmă cu doar câteva ore.

00:37 5.3.2022

Zelenski condamnă decizia Occidentului de a nu închide cerul Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat în termeni duri decizia liderilor din Occident de a nu introduce o interdicție de zbor Rusiei deasupra Ucrainei.

În timpul unei declarații televizate, târziu în noapte, Zelenski a transmis că liderii occidentali știau de agresiunea rusă împotriva Ucrainei urma să se intensifice, însă aceștia i-au dat undă verde lui Vladimir Putin să continue bombardarea orașelor din Ucraina.

„Știind că noi lovituri și noi morți aveau să fie inevitabile, NATO a ales în mod deliberat să nu închidă spațiul aerian deasupra Ucrainei”, a afirmat președintele Ucrainei.

„Astăzi, conducerea NATO i-a dat undă verde (Rusiei, n.r.) să continue bombardarea orașelor și satelor ucrainene, refuzând să închidă cerul deasupra Ucrainei”, a continuat acesta.


Liderii din Occident au refuzat să-i interzică Rusiei să zboare deasupra teritoriului Ucrainei întrucât vor să evite un conflict direct și deschis cu Moscova. Acest lucru ar duce la globalizarea conflictului, spun aceștia.

00:29 5.3.2022

Echipă de jurnaliști străini, atacată de soldații ruși

O echipă de jurnaliști ai agenției de presă britanice Sky News au fost atacați de soldații ruși, care au tras în mașina lor în timp ce aceștia se deplasau înspre localitatea Bucha, aflată la 30 de kilometri de centrul capitalei Ucrainei, Kiev.

Unul dintre jurnaliștii aflați în mașină a fost rănit.

23:57 4.3.2022

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, în vizită săptămâna viitoare în România

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a anunțat vineri că se va afla în vizită în România și Polonia în perioada 9-11 martie, potrivit CNN.

„Vizita ei va demonstra puterea și unitatea NATO și arată sprijinului Statelor Unite pentru Flancul Estic al NATO în fața agresiunii Rusiei”, s-a arătat într-un comunicat dat de purtătorul adjunct de cuvânt al Biroului Vicepreședintelui american.

Kamala Harris, surprinsă în fotografie în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, Germania, în luna februarie a acestui an.
Kamala Harris, surprinsă în fotografie în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, Germania, în luna februarie a acestui an.

CNN anunța mai devreme că Harris era așteptată să călătorească în Polonia săptămâna viitoare, potrivit unui oficial american al Casei Albe. Vizita acesteia în Europa de Est vine după ce vicepreședintele american a participat luna trecută la Conferința de Securitate la Munchen, în Germania.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG