Linkuri accesibilitate

Peste un milion de ucraineani au părăsit deja țara, estimează Organizația Națiunilor Unite.
Peste un milion de ucraineani au părăsit deja țara, estimează Organizația Națiunilor Unite.

Conflictul din Ucraina | „Bătălii aprige” pentru controlul granițelor. Zelenski cere din nou Occidentului „să închidă cerul” Ucrainei

În a unsprezecea zi de conflict, Rusia continuă atacul asupra marilor orașe din Ucraina, inclusiv în Mariupol, unde locuitorii au rămas fără curent, mâncare și apă. În capitalele occidentale oamenii au mărșăluit pentru pace.

Ziua de duminică a fost marcată de o nouă tentativă eșuată de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol, de la Marea Azov. Forțele implicate în conflict au anunțat că vor înceta temporar focul, însă, la fel ca în ziua precedentă, bombardamentele au continuat.

Anterior, autoritățile din Mariupol anunțau că orașul este de zile întregi sub asediu și fără curent, mâncare și apă.

Între timp, mai multe companii au anunțat că își suspendă activitatea în Rusia, inclusiv giganți din domeniul financiar precum Visa și Mastercard.

Asta înseamnă că toate cardurile emise în Rusia de cele două companii nu vor mai putea fi folosite în afara țării.

De la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a solicitat încă o dată Occidentului să „închidă cerul Ucrainei”, cerere pe care NATO a respins-o deja de teamă că ar putea provoca un conflict direct între Alianță și Rusia.

În Rusia, câteva mii de persoane au fost reținute de Poliție pentru că au ieșit să protesteze împotriva războiului. Președintele Putin a avut discuții telefonice cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cel al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

16:16 6.3.2022

Aeroportul din apropiere de Vinița, distrus

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat duminică distrugerea totală a unui aeroport din apropiere de oraşul Viniţa, din vestul ţării, lovit de opt rachete ruseşti, informează Agerpres.

„Atacul brutal şi cinic cu rachete a lăsat aeroportul complet distrus. Ei (ruşii) continuă să distrugă infrastructura noastră, viaţa noastră, pe care am construit-o noi înşine, părinţii noştri, bunicii noştri, generaţii de ucraineni (...)”, a spus Zelenski într-o nouă înregistrare video postată pe contul oficial de Telegram al preşedintelui, relatează EFE.

Președintele Ucrainei a făcut un nou apel către liderii occidentali să închidă spațiul aerian al țării: „Repetăm în fiecare zi: închideți cerul deasupra Ucrainei, închideți-l pentru toate rachetele rusești, pentru avioanele de luptă rusești, pentru toți acei teroriști. Faceți o zonă aeriană umanitară, fără rachete, fără bombe. Suntem ființe umane și este datoria voastră umanitară să ne protejați, să protejați oamenii.”

16:09 6.3.2022

A doua evacuare din Mariupol a eșuat

Evacuarea civililor din orașul asediat din sud-estul Mariupol a fost oprită, arată Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Forțele ucrainene și ruse s-au acuzat reciproc pentru că nu au respectat încetarea focului pentru a permite localnicilor să plece, după ce un acord similar a fost încălcat și ieri, scrie BBC.

În plus, bombardamentele au început în Irpin în momentul în care locuitorii au încercat să părăsească orașul, scrie Current Time.

Jurnalistul Andrei Dubchak a relatat că mai multe persoane au murit sub ochii lui: „O femeie, un tip, o adolescentă a murit sub ochii mei, un bărbat a fost rănit foarte grav. Trebuie să fi fost o familie”

15:17 6.3.2022

Efectele asupra rețelei sanitare a Ucrainei

34 de spitale din Ucraina au fost scoase din funcțiune din cauza bombardamentelor, a declarat ministrul Sănătății Viktor Lyashko.

Potrivit ministrului, Organizația Mondială a Sănătății a postat deja pe site-ul său rapoarte de încălcare a Convenției de la Geneva, care înregistrează atacuri asupra spitalelor. Ulterior aceste informații vor fi transmise instanțelor internaționale.

38 de spitale din Ucraina au fost scoase din funcțiune din cauza bombardamentelor rusești.
38 de spitale din Ucraina au fost scoase din funcțiune din cauza bombardamentelor rusești.

14:38 6.3.2022

Potrivit datelor preliminare, din 24 februarie și până azi, 38 de copii au fost uciși și 71 au fost răniți în urma bombardamentelor efectuate de armata rusă în Ucraina, arată Current Time.

Cifra a fost raportată de comisarul pentru drepturile omului Lyudmila Denisova. Ea a menționat că aceste date nu sunt definitive, deoarece nu este încă posibil să se stabilească informații exacte cu privire la numărul de locuitori uciși și răniți din orașul Mariupol, regiunea Donețk și orașul Irpin din regiunea Kiev.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG