Linkuri accesibilitate

Copii bolnavi de cancer, folosiți de propaganda rusă pentru susținerea războiului. Ce semnifică litera „Z”


Protestatarii, în mare parte copii bolnavi de cancer și însoțitorii acestora, au pozat în forma literei „Z”, în mijlocul frigului.
Protestatarii, în mare parte copii bolnavi de cancer și însoțitorii acestora, au pozat în forma literei „Z”, în mijlocul frigului.

Vladimir Vavilov, președintele unei organizații caritabile din Rusia ce luptă împotriva cancerului, a organizat un protest simbolic weekend-ul trecut – implicând mai mulți copii bolnavi de cancer, pacienții unui ospiciu al organizației – pentru susținerea războiului din Ucraina.

Potrivit unor imagini difuzate de Sky News, mai mulți copii aflați în stadii avansate ale bolii au fost invitați să pozeze afară, în frig, aliniindu-se în formă de „Z”, pentru a-și arăta susținerea față de militarii ruși, implicați în invazia din Ucraina.

Vasilov a postat fotografia pe site-ul ospiciului, alături de descrierea: „Pacienții noștri și întreaga echipă au luat parte la protest, cam 60 de oameni în total”. Oamenii s-au aliniat în forma literei „Z”, simbolul agresiunii rusești din Ucraina.

„În mâna stângă, am ținut pliante cu steagurile Republicilor Populare Donețk, Luhansk și Tatarstan, iar în mâna dreaptă pliante cu un pumn”. Președintele organizației a folosit o dronă pentru a fotografia.

Republicile Populare Donețk și Luhask sunt situate în regiunea Donbas, din estul Ucrainei. Ambele regiuni și-au auto-proclamat autonomia față de Ucraina în 2014. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a recunoscut independența cu 3 zile înainte de începutul invaziei Ucrainei, pe 21 februarie.

Semnificația literei „Z”

Litera „Z” a devenit un simbol al propagandei ruse pentru susținerea războiului din Ucraina. Mai multe vehicule ale armatei Rusiei au fost marcate cu acest însemn, iar o fotografie folosită de site-urile de propagandă rusă înfățișează soldații ruși cum decupau insignele militarilor ucraineni, uciși pe front, în formă de „Z”.

Un alt incident de propagandă a fost înregistrat zilele trecute în sport. Federația Internațională de Gimnastică a anunțat o anchetă împotriva unui gimnast din Rusia, pe nume Ivan Kuliak, după ce acesta a purtat însemnul în timpul decernării premiilor la o competiție sportivă.

Mai mulți oameni au comentat simbolul pe Twitter, unii dintre ei speculând că litera „Z” e folosită de armata rusă pentru a delimita trupele de infanterie ale țării, aflate pe teritoriul ucrainean.

Kamil Galeev, expert la Centrul Wilson, a scris pe Twitter că unii oameni au interpretat litera „Z” ca prescurtare pentru sintagma „pentru victorie” – za pobedy. Alții au presupus că litera este o prescurtare pentru termenul de zapad – „vest”, în limba rusă – și e menit să desemneze trupele de infanterie trimise la vest de Rusia (în Ucraina, respectiv Belarus). Litera a fost împletită în narativa pro-război a Rusiei, prezentată de agențiile de presă pro-Kremlin.

Mai multe mașini au fost vizibile în trafic purtând însemnul, iar alte afaceri din Rusia au co-optat simbolul.

Un grup de protestatari naționaliști ruși au fost filmați în Sankt Petersburg, purtând hanorace marcate cu „Z” de culoare albă, alături de cuvintele „Noi nu renunțăm la ce e al nostru”. Nu este clar când a avut loc protestul din Sankt Petersburg, însă videoclipul a apărut pe platformele de social media la începutul lunii martie.

Mai multe grupuri pro-Kremlin din străinătate au adoptat, de asemenea, litera „Z” pentru a-și arăta susținerea față de Rusia în războiul din Ucraina. La Belgrad, în Serbia, participanții la un protest al extremei-drepte, organizat pe 4 martie, au fluturat mai multe bannere pe care erau imprimate litera „Z”.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. De atunci și până în prezent, armata rusă se face responsabilă de bombardarea masivă a mai multor localități din Ucraina, precum Kiev, Harkov sau Mariupol.

Aproximativ 406 de civili au fost uciși în urma bombardamentelor efectuate de soldații ruși, potrivit ONU, însă cifrele sunt greu de verificat.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG