Avioanele rusești care pătrund în spațiul aerian al Regatului Unit vor comite o „infracțiune”
Ministrul britanic al Transportului, Grant Shapps, a transmis că avioanele rusești ce vor pătrunde în spațiul britanic vor comite o „infracțiune”.
„Vom sufoca capacitatea prietenilor lui Putin de a continua să ducă o viață normală în timp ce mii de oameni nevinovați mor”, a transmis Shapps pe Twitter.
Într-o scrisoare adresată tuturor aeroporturilor și aerodromurilor din Marea Britanie, Gary Shapps îi instruiește pe controlorii de trafic aerian „să nu ofere acces la nicio aeronavă despre care au motive să creadă că este o aeronavă rusă”. Noua lege va intra în vigoare pe 25 februarie.
Premierul Ungariei: Sancțiunile împotriva Rusiei nu trebuie să interzică importul de energie
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a transmis marți că Ungaria condamnă acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei, însă nu sprijină sancțiunile ce interzic importurile rusești de energie.
„Deși condamnăm ofensiva armată a Rusiei și, de asemenea, condamnăm războiul, nu vom permite ca familiile maghiare să fie obligate să plătească prețul războiului; astfel, sancțiunile nu trebuie să cuprindă interzicerea importului de gaze și petrol”, a transmis Orban, citat de CNN, în urma unei discuții purtate cu premierul britanic, Boris Johnson.
Potrivit lui Orban, interzicerea importului de energie rusească ar reprezenta o „povară disproporționat de mare” pentru Ungaria.
PepsiCo suspendă vânzarea de băuturi în Rusia
Compania Pepsi a devenit ultimul gigant care anunță că și-a redus afacerile în Rusia, potrivit BBC.
Firma spune că suspendă vânzările de Pepsi-Cola în țară, precum și mărcile sale globale de băuturi, precum 7up și Mirinda. Compania va continua, în schimb, să vândă produse esențiale zilnice, precum laptele pentru bebeluși.
Anunțul PepsiCo vine la scurt timp după ce Coca-Cola, Starbucks și McDonald’s au anunțat vești similare legate de suspendarea operațiunilor în Rusia.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică, fără acces la sistemul de monitorizare a Centralei Nucleare Cernobîl
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că a pierdut accesul la transmisia de date provenite de la sistemele de monitorizare ale Centralei Nucleare Cernobîl, potrivit CNN. Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei la finalul lunii trecute.
Reactoarele centralei sunt scoase din funcțiune, precum și instalațiile de deșeuri radioactive. Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a transmis Agenției Internaționale pentru Energie Atomică faptul că poate vorbi cu angajații centralei dezafectate doar prin e-mail. Aceștia se află în prezent la Cernobîl, fiind ținuți ostatici de către armata rusă de când aceasta a preluat controlul asupra centralei în urmă cu 13 zile.