Linkuri accesibilitate

Negocieri pentru siguranța nucleară | Rusia nu vrea să poarte discuțiile la Cernobîl


Forțele rusești au bombardat cea mai mare centrală nucleară din Europa și o controlează militar, începând din data de 4 martie 2022. (Fotografia din satelit arată centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar, Ucraina, 2 septembrie 2019.)
Forțele rusești au bombardat cea mai mare centrală nucleară din Europa și o controlează militar, începând din data de 4 martie 2022. (Fotografia din satelit arată centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar, Ucraina, 2 septembrie 2019.)

Șefului organismului de supraveghere atomică al ONU, Rafael Grossi, a propus Rusiei și Ucrainei să poarte negocieri la Cernobîl pe tema îngrijorărilor cu privire la siguranța centralelor nucleare din Ucraina.

Rusia a anunțat luni că susține ideea lui Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, de a organiza o reuniune trilaterală pentru a asigura securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina, dar nu la Cernobîl.

„Rusia a sprijinit ideea lui Grossi privind o întâlnire trilaterală și ne așteptăm ca și ucrainenii să fie cooperanți”, a declarat ambasadorul Rusiei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, Mihail Ulianov, potrivit Reuters.

„Cred că Cernobîl nu este cel mai bun loc pentru o astfel de întâlnire. Există numeroase capitale în lume”, a completat el, făcând referire la ideea lansată de șeful AIEA.

Cernobîl este locul în care, în 1986, a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume.

Rusia acuză Ucraina

Mai mult, Ministerul Apărării de la Moscova a acuzat Ucraina că ar intenționa să arunce în aer un reactor de la Centrul Naţional de Cercetare al Institutului de Fizică şi Tehnologie din Harkov şi să acuze armata rusă pentru atac, transmite Agerpres citând agenția TASS.

Acuzațiile Moscovei vin în contextul în care Rusia controlează cu începere de vineri centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, după ce cu câteva zile înainte a ocupat instalaţiile de combustibil uzat şi deşeuri radioactive de la Cernobîl.

De altfel, Uniunea Europeană a cerut organismului de supraveghere nucleară să păzească centralele nucleare ale Ucrainei şi să mobilizeze ajutor internaţional în caz de urgenţă, se arată într-o scrisoare datată pe 4 martie și văzută de jurnaliștii de la Reuters.

Rafael Grossi a afirmat luni că AIEA face tot ce este posibil pentru evitarea unui accident nuclear în Ucraina.

„Vedem ce se întâmplă pe teren în Ucraina. De data aceasta, dacă va avea loc un accident nuclear, cauza nu va fi un tsunami provocat de mama natură. În schimb, va fi rezultatul eșecului uman de a acționa atunci când am știut că putem și că ar trebui să acționăm”, a spus el.

Șeful AIEA a numit situația din Ucraina ca fiind „precară” și a completat că operațiunile trupelor rusești „au provocat un pericol de accident nuclear fără precedent, punând în pericol viețile oamenilor care locuiesc în Ucraina și în țările vecine, inclusiv în Rusia”.

Declarația sa vine în contextul în care, duminică, Agenția Internațională pentru Energie Atomică și-a arătat îngrijorarea cu privire la situația de la centrală nucleară Zaporojie.

Ucraina a informat AIEA că managementul se află sub ordinele comandantului forțelor ruse care controlează situl.

Rafael Grossi a spus că personalul centralei „trebuie să fie capabil să își îndeplinească sarcinile de siguranță și securitate și să aibă capacitatea de a lua decizii fără presiuni nejustificate”, iar această situație „contravine (...) celor șapte piloni indispensabili ai siguranței și securității nucleare”.

Kievul a mai reclamat că are probleme de comunicare cu personalul care operează centrala, AIEA precizând că și această situație contravine siguranței nucleare.

Forțele rusești de la centrală au oprit unele rețele de telefonie mobilă și internetul „astfel încât nu se pot obține informații fiabile de la sit prin intermediul canalelor normale de comunicare”, se mai arată în comunicatul AIEA. Comunicațiile prin telefonie mobilă au fost încă posibile, dar cu o calitate slabă, a adăugat sursa citată.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată și ocupată de forțele rusești în noaptea de 3 spre 4 martie. Un incendiu a izbucnit la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală, iar flăcările au fost stinse după aproximativ o oră.

De asemenea, cei peste 200 de oameni care lucrau în data de 23 februarie la centrala nucleară de la Cernobîl sunt încă acolo, sub controlul soldaților ruși, după ce nu au mai putut să plece acasă, a mai arătat AIEA.

România reface stocul de iod

Premierul Nicolae Ciucă, în ședință de Guvern.
Premierul Nicolae Ciucă, în ședință de Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat duminică seară că Guvernul a luat legătura cu firmele autohtone pentru producerea în regim de urgenţă a pastilelor de iod.

„În momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod, el este insuficient, motiv pentru care, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente, astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”, a declarat Nicolae Ciucă, la Digi24.

Premierul a dat asigurări că nu a fost depășit nivelul de radiații după ce rușii au bombardat centrala de la Zaporojie, dar că măsura pe care a decis-o este una de „precauție”, astfel încât „să putem să reacţionăm într-o prezumtivă situaţie de acest fel”.

Luni, ministrul Sănătății a declarat că Antibiotice Iaşi va începe de marți să producă circa 2,5 milioane de pastile de iodură de potasiu la fiecare 48 de ore. Alexandru Rafila a menționat că necesarul este de maxim 30 de milioane de comprimate.

El a mai spus că pastilele vor fi trimise către primării, prin Direcţia de Sănătate publică.

XS
SM
MD
LG