Preşedintele Volodimir Zelenski a publicat luni noaptea un nou mesaj video în care a promis că va rămâne în capitala, Kiev, adăugând că nu se va ascunde şi că nu se teme de nimeni.
„Astăzi este a douăsprezecea noapte a luptei noastre, a apărării noastre. Suntem cu toţii prezenţi, toată lumea lucrează. Fiecare la locul său. Sunt la Kiev, echipa mea este cu mine", a adăugat preşedintele Zelenski.
Potrivit administraţiei prezidenţiale, Volodimir Zelenski a rechemat soldaţii ucraineni care servesc în misiuni străine.
Militari „foarte profesionişti" ar fi necesari în lupta împotriva „agresiunii ruse", se arată în comunicat.
Marţi, la ora 17:00, Volodimir Zelenski se va adresa prin legătură video, parlamentului Regatului Unit, după a anunţat luni preşedintele Camerei comunelor, citat de Reuters.
Japonia a înghețat bunurile a 32 de oficiali şi oligarhi din Rusia şi Belarus
Japonia se alătură țărilor care au impus sancțiuni oligarhilor ruși și a îngheţat bunurile a încă 32 de oficiali şi oligarhi din Rusia şi Belarus, ca urmare a invadării Ucrainei de către ruşi, a anunţat Ministerul japonez de Finanţe, potrivit Reuters.
Noile sancţiuni vizează 20 de ruşi, inclusiv pe adjuncţii şefului de cabinet al administraţiei preşedintelui Vladimir Putin, vicepreşedinţii parlamentului, liderul Republicii Cecene şi directori ai companiilor cu legături strânse cu guvernul, cum sunt Volga Group, Transneft şi Wagner.
Ceilalţi 12 vizaţi de sancţiuni sunt oficiali şi oameni de afaceri din Belarus.
Rusia a depășit Iranul ca număr de sancțiuni primite
Rusia a depășit Iranul și Siria în privința sancțiunilor primate și este acum cea mai sancționată țară din lume, potrivit site-ului de urmărire a sancțiunilor Castellum.ai, scrie BBC.
Un număr de 2.754 de sancțiuni erau deja în vigoare împotriva Rusiei înainte de 22 februarie.
Alte 2.778 de sancțiuni au fost impuse în zilele următoare invaziei, în total Rusia având 5.532 de sancțiuni, depășind astfel Iranul care are 3.616 de sancțiuni.
SUA au dat 21% din sancțiuni, fiind urmate de Regatului Unit și al UE, care au dat împreună 18% din sancțiuni.
Rusia amenință că oprește gazele pentru Europa
Rusia a avertizat că ar putea închide principala sa conductă de gaz către Germania dacă Occidentul va continua cu sancțiunile și va interzice petrolul rusesc, potrivit BBC.
Vice prim-ministrul rus a spus luni că o astfel de mișcare va duce la „consecințe catastofale” pentru aprovizionarea globală și va duce la dublarea prețului petrolului la 300 de dolari pe baril.
SUA au explorat împreună cu aliații europeni o posibilă interdicție a gazului rusesc ca o modalitate de a pedepsi Rusia pentru invazia Ucraineia. Germania și Olanda au respins luni acest plan.
UE primește aproximativ 40% din gaz și 30% din petrol din Rusia și nu are de unde să primească energie dacă aprovizionarea este întreruptă.