La reuniunea șefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est, cele patru țări au anunțat evoluțiile și intențiile în privința conectării la gazul și energia din Grecia și Turcia.
„Avem deja conducta Trans-Balkan care are o capacitate semnificativă de a transporta gaze din România, prin Bulgaria până în Turcia. E timpul să inversăm acest proces. Este timpul să vedem cum putem folosi gaz din Turcia și LNG din Grecia pentru a le aduce în România și Bulgaria care are capacitatea de a livra mai departe în Balcani aceste resurse”, a spus premierul Bulgariei Kiril Petkov.
Kiril Petrov a mai spus este vorba atât de un coridor 8 care să înceapă de la Podgorița și să continue spre Duras, Skopie, Sofia, Dimitrovgrad, Burgas, Varna, cât și de un alt coridor dinspre sud-nord, de la Alexandropolis spre Burgas, Varna și Constanța.
„Aceste coridoare nu sunt importante numai pentru energie, ci și pentru mobilitatea militară”, a adăugat Kiril Petkov.
Interconectarea cu Grecia și Turcia, până la finalul lunii iunie
Premierul României, Nicolae Ciucă, a arătat că interconectarea cu Grecia si Turcia va asigura o alternativă energetică. „Am cerut ministerelor noastre de la Agricultură, Energie și Transporturi să lucreze împreună și să găsească acele soluții tehnice specific pentru toate aceste probleme”, a spus premierul Ciucă.
Kiril Petrov a precizat că această conducă ce va aduce gaz din Grecia va fi gata la finalul lunii iunie, iar gazul va circula prin coridorul 8 foarte curând.
Nicolae Ciucă: Rusia, cea mai mare amenințare pentru securitatea noastră
În timpul declarației de presă comune de la Sofia, Nicolae Ciucă a spus că „Rusia este acum cea mai serioasă ameninţare pentru securitatea noastră comună. Avem nevoie de o apărare mai puternică”.
Premierul a mai spus că războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei afectează grav climatul de securitate din regiunile Mării Negre şi din Europa de Sud-Est și a subliniat importanța coordonării între aliați și parteneri.
„Am luat act de presiunile maligne ale Rusiei și de influența sa în regiune. Am decis să o contracarăm prin creșterea rezilienței noastre. Asta include reducerea dependenței energetice de Rusia, combaterea narativelor false ale Rusiei, mai multă protecție cibernetică și o creștere a comerțului între noi", a adăugat Nicolae Ciucă.
La întâlnirea de la Sofia, au participat alături de premierii Bulgariei și României, premierul din Muntenegru, Zdravko Krivokapić şi premierul Republicii Macedonia de Nord, Dimitar Kovačevski.