Medicii de familie susțin că nu au spații de depozitare adecvate pentru pastilele de iod și, în plus, activitatea din cabinetele lor ar fi blocată pentru mai mult de 2-3 săptămâni. De cealaltă parte, Ministerul Sănătății susține că, în prezent, caută alte soluții.
Oamenii din toată Europa au început să caute în farmacii pastile de iod în urma războiului Rusiei din Ucraina, mai ales după ce rușii au capturat centrala de la Cernobîl și au atacat o clădire administrativă de la centrala de la Zaporojie. Vânzările de tablete de iod din farmacii și online au explodat în țări precum Danemarca, Italia sau Belgia, dar și în România.
Unele țări din Europa au început să distribuie iod către populație. De exemplu, în Elveția, oamenii au primit prin poștă tabletele de iod. Pastilele sunt însoțite de instrucțiuni clare de utilizare. În Austria, guvernul a decis că, în caz de nevoie, pastilele de iod vor fi distribuite prin farmacii și prin școli.
Sunt și țări care nu au decis distribuirea în avans a pastilelor de iod, cum e Marea Britanie. De asemenea, Franța, care are mai multe centrale nucleare, are exercițiu în distribuirea pastilelor de iod, însă autoritățile franceze au subliniat că există stocuri suficiente de iod pentru întreaga populație în caz de nevoie. Producția de tablete de iod este controlată de armata franceză, iar stocul este asigurat de guvern.
Ministerul Sănătății din România a făcut și el un stoc de 30 de milioane de pastile cu iod pe care să le distribuie populației, iar aceste pastile trebuie să fie luate numai în caz de accident nuclear. Pastilele au fost produse în România, la Iași.
Problema iodului din România a apărut și New York Times, unde într-un editorial, premierul Nicolae Ciucă a spus că „nu și-a imaginat nevoia că va cheltui milioane de dolari pentru producția de urgență de pastile cu iod pentru a contracara efectul radiațiilor în cazul unei explozii nucleare”.
Ministrul Alexandru Rafila s-a gândit că medicii de familie ar fi cei mai potriviți pentru această activitate de distribuire a pastilelor de iod pentru români.
Însă, aceștia spun că nu le permite nici legea și nici codul deontologic al medicilor, în care există un articol care prevede că este interzisă distribuția de medicamente de către medici, iar articolul se referă inclusiv la distribuirea de astfel de medicamente.
Comunicarea proastă din pandemie a speriat medicii de familie
O altă temere a medicilor este că autoritățile vor comunica din nou la fel de prost, ca în cazului vaccinului din pandemie. Multe dintre cabinetele de medicină de familie mai au și acum vaccinuri pentru protecția împotriva coronavirusului.
Medicii de familie spun că această procedură de distribuire și administare a iodului trebuie să fie foarte clară.
„Trebuie să fie foarte bine reglat mecanismul prin care vor fi distribuite și administrate. E foarte important să existe un document oficial din partea profesioniștilor despre cine trebuie să ia și când. Cred că nu trebuie să mai facem greșeala cu vaccinul anti Covid, când toată lumea s-a priceput la vaccin și apoi ați văzut ce greu a fost cu vaccinarea. Eu, personal, cred că distribuția ca atare se poate face prin comunitățile locale, în comune prin primării, poate în marile orașe ar trebui găsită o soluție”, spune Dana Popescu, medic de familie de la Societatea Națională de Medicină de Familie, cu cabinet în comuna Deleni, județul Iași.
Medicii de familie mai arată că primăriile din urban și rural, farmaciile sau chiar Inspectoratele pentru Situații de Urgență deţin capacitatea logistică pentru a distribui pastilele populației eligibile într-un timp scurt, de 2-3 săptămâni, așa cum vrea Ministerul Sănătății.
„Ministrul a spus că în 2-3 săptămâni le-am distribui pe toate, dar în acest interval nu am mai face altceva. Cabinetele de medicină de familie au un medic și o asistentă. Nu avem când să mai facem și distribuția de pastile care nu e atât de simplă că îi dai o tabletă și gata, trebuie să verifici persoana căreia îi dai pastilele, să îi explici”, a spus Raluca Zoițanu, președinta Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
„Nu este o activitate ca să ne putem permite în acest moment să ne paralizăm cabinetele. La lista noastră de pacienți, ține 2-3 săptămâni dacă aloci 5 minute fiecărui pacient. Dar nu poți să aloci doar 5 minute pentru că trebuie să explici când se ia, cum se ia pentru toți cei din familie”, spune și Sandra Alexiu, medic de familie din județul Ilfov.
Medic de familie: „Această sperietoare că vine bomba atomică a cuprins și autoritățile”
Medicul Raluca Zoițanu susține că pastilele nu ar trebui lăsate la îndemâna populației, pentru că riscurile administrării după ureche sunt foarte mari. România, spre deosebire de țările vestice, nu are educație medicală suficientă, spune medicul.
„Populația din România are un grad redus de conștientizare despre riscurile administrării nepotrivite de medicamente, și avem cazul antibioticelor, dar și al Azitromicinei și a altor medicamente în pandemie. Nu ar trebui lăsate la mâna populației, în special într-o țară în care avem un fake-news și apar cozi la benzinării. E clar că pe noi nu rațiunea ne conduce, ci emoția”, a spus Raluca Zoițanu.
Medicii de familie arată că, în cazul iodului, autoritățile au comunicat mai mult sub emoție decât rațional.
„Această sperietoare că vine bomba atomică a cuprins și autoritățile care puteau să gândească un pic mai rațional, puteau să explice oamenilor ce înseamnă acel nor radioactiv, în caz de accident nuclear, și că nu brusc toată populația României va fi expusă riscului și va trebui să-și administreze acele pastile”, a mai spus medicul Raluca Zoițanu.
Aceasta arată că, în alte țări, cele care vor distribui pastilele de iod în caz de nevoie vor fi școlile. De exemplu, în Austria.
„Colegii mei din Austria mi-au spus că, în școlile lor, s-au stocat aceste pastile pentru că acolo copiii stau cel mai mult timp și în cazul în care se întâmplă să le poată administra direct. Acest lucru s-ar putea face și în România”, a spus medicul de familie.
„Dacă pacienții nu vin să ia pastilele, atunci noi rămânem cu ele, așa cum s-a întâmplat și cu vaccinurile anti Covid”
Un alt argument pentru care medicii de familie nu vor să distribuie iodul este că nu au spații de depozitare pentru cantități mari de medicamente.
„Cantități atât de mari de medicamente trebuie să stea în depozite. Ele trebuie ținute la sub 25 de grade Celsius, nu în directa expunere la soare”, a mai spus medicul de familie Raluca Zoițanu.
În plus, medicii de familie se tem să nu rămână cu pastilele în cazul în care comunicarea privind administrarea pastilelor eșuează.
„Dacă pacienții nu vin să ia pastilele, atunci noi rămânem cu ele, așa cum s-a întâmplat și cu vaccinurile anti Covid. Peste 3 ani, pastilele expiră și trebuie să plătim firma de deșeuri medicale să vină să le ia, ceea ce costă sute, chiar mii de lei”, a mai spus Raluca Zoițanu
Ministerul Sănătății caută alte soluții prin care să distribuie iodul
În lipsa medicilor de familie, Ministerul Sănătății spune că vrea să găsească alte instituții care să distribuie pastilele de iod. „Se caută alte soluții. Când va exista o procedură definită o vom comunica”, arată Ministerul Sănătății într-un răspuns pentru Europa Liberă.
Cum se administrează pastilele de iod
Profesorul Corin Badiu, medic endocrinologie, avertizează că pastilele de iod se păstrează ca orice medicament, însă trebuie înghițite numai la indicația autorităților.
„Aceste tablete se administrează cu scopul de a încărca tiroida cu iod. Doza de administrare este de 1.000 de ori cât are nevoie tiroida zilnic. Adică suprasaturează tiroida și determină blocarea oricărei captări a iodului și implicit a iodului radioactiv”, a spus Corin Badiu.
Indicația medicilor este ca adulții tineri, până în 40 de ani, să ia 2 pastile în caz de accident nuclear, iar copiii iau o tabletă, adulții tineri iau 2 tablete. Vârstnicii nu este indicat să ia.
„De precizat că dacă există persoane care nu mai au tiroidă și iau zilnic pastile pentru substituția de iod, atunci aceste persoane nu mai iau aceste pastile”, spune profesorul Badiu.
„Când norul începe să circule și e la peste 24 de ore de noi, noi trebuie să avem o protecție. Absorbția iodului este între 4-6 ore. După 8 ore după ce am luat pastila tiroida e complet protejată”, a mai precizat Badiu.