Linkuri accesibilitate

Coaliția aprobă un plan de măsuri sociale de 17,5 miliarde de lei. PSD îi oferă un cadou premierului Ciucă


Liderii Coaliției au ajuns la un acord pentru un pachet socio-economic de 17.5 miliarde de lei, dar măsurile propuse de fostul lider PNL, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale și reducerea TVA, nu au fost aprobate. De la întâlnirea de la guvern a lipsit Florin Cîțu.
Liderii Coaliției au ajuns la un acord pentru un pachet socio-economic de 17.5 miliarde de lei, dar măsurile propuse de fostul lider PNL, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale și reducerea TVA, nu au fost aprobate. De la întâlnirea de la guvern a lipsit Florin Cîțu.

PSD, PNL și UDMR au negociat, la Guvern, un plan de măsuri sociale de 17,5 miliarde de lei. Marcel Ciolacu susține că o sumă importantă, 7 miliarde de lei, urmează vină din partea UE. Printre măsurile agreate: vouchere de 50 de euro, majorare valoare bonuri de masă, ajutor plată carburant.  

Premierul Ciucă a fost desemnat să prezinte deciziile luate în Coaliție, dar s-a decis ca totul să fie făcut public luni, au precizat surse din PSD și PNL.

Nicolae Ciucă urmează să fie ales, duminică, 10 aprilie, președinte al PNL într-un Congres extraordinar. Biroul Executiv al liberalilor îi va oferi, marți, o derogare pentru a candida la funcția de președinte pentru care nu are vechimea necesară de cinci ani.

Liderii PSD și PNL promit de peste o lună un pachet socio-economic care urmează să fie adoptat în Guvern. El nu a fost prezentat integral, dar Marcel Ciolacu precizează că valoarea acestuia se apropie de 4 miliarde de euro. Coaliția de guvernare s-a întâlnit, marți, la Guvern, pentru a discuta despre măsurile propuse și a ajuns la un acord.

Comunicarea a venit în ultima lună exclusiv din zona PSD, prin vocea lui Marcel Ciolacu, în timp ce liberalii nu au avansat propuneri în Coaliție. Mai mult, în acest interval, PNL și-a schimbat liderul și secretarul general, ceea ce îl impune pe premierul Ciucă drept principal jucător din partea liberalilor la masa negocierilor.

Dacă planul prevede cheltuieli în valoare de 17,5 miliarde de lei, Coaliția mizează că 7 miliarde de lei vor veni din partea Uniunii Europene.

Voucherele de 50 de euro s-ar acorda din două în două luni, pentru cumpărarea a șase alimente de bază, doar gospodăriilor în care venitul net mediu lunar per membru este sub 600 de lei. În această categorie, s-ar încadra potrivit calculelor celor din PSD 151.000 de gospodării. Ar beneficia de acest ajutor și persoanele care primesc venitul minim garantat, persoanele cu dizabilități și pensionarii cu un venit mai mic de 1.500 de lei.

În total, ar fi aproximativ 3,5 milioane de beneficiari, iar costul totul ar fi de aproape 700 de milioane de euro. Marcel Ciolacu susține că a obținut acordul Comisiei Europene pentru această sumă. Nu există o declarație oficială din partea Comisiei în privința utilizării fondurilor europene pentru acordarea de vouchere. Europa Liberă a solicitat un punct de vedere din partea instituției, însă până la ora publicării acestui material nu am primit un răspuns.

Un alt tip de voucher, de 30 de euro, ar urma să fie distribuit pentru elevi, iar impactul bugetar ar fi de 32,7 milioane de euro.

Marcel Ciolacu a repetat în mai multe declarații că există un acord din partea comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni, pentru măsurile pe care Coaliția vizează să le implementeze.

Trebuie găsită sursa de fonduri europene, unde nu există absorbție efectivă și trebuie mutată pe această componentă socială. Acest lucru s-a discutat cu comisarii europeni, cu domnii Gentiloni și Schmit (n.r – comisari europeni), adică de această dată este un mecanism funcțional și predictibil, cu discuții în Guvern, cu partenerii sociali și Comisia Europeană”, a precizat liderul PSD.

În Coaliție s-a agreat și majorarea valorii bonurilor de masă, susțin surse participante la discuții. PSD a propus ca valoarea acestora să crească la 30 de lei, în prezent fiind de 20,17 lei. O creștere de 10 lei echivalează cu o majorare a venitului de 200 de lei pe lună (40 euro). Tichetele nu se acordă bugetarilor decât în agențiile autonome, iar firmele private nu sunt obligate să acorde bonuri de masă. Măsură nu ar avea impact bugetar, deoarece tichetele nu se acordă de la buget.

Social-democrații au propus, conform surselor din Coaliție, ca angajatorii care acordă un stimulent de 200 de lei pentru persoanele care au salariul minim pe economie să nu plătească impozite pentru supliment. Potrivit surselor citate, măsura ar fi fost solicitată de IMM-uri.

Guvernul a pus în dezbatere proiectul privind actualizarea prețurilor materialelor de construcție în contractele aflate în derulare. Potrivit oficialilor, multe lucrări înregistrează întârzieri sau sunt în pericol să nu fie finalizate din cauza exploziei prețurilor la materiale. O măsură similară a fost aplicată și în 2021.

Toată România e blocată din cauza prețului la materialului de construcție din cauza războiului tembel din Ucraina”, a spus Marcel Ciolacu.

O altă măsură convenită este sprijinul pentru firmele de transport. Schema de ajutor pentru decontarea accizei reduse la motorină pentru operatorii economici din transportul rutier ar avea un impact bugetar de 50 de milioane, și s-ar putea adresa la 1.500 de firme din zona de transport. Carburantul ar trebui cumpărat din România.

De asemenea, s-a decis plafonarea prețului poliței RCA.

În Parlament, urmează să fie adoptat rapid un proiect legislativ prin care valoarea normei de hrană în spitale se va majora de la 11 lei pe zi la 22 de lei.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG