Linkuri accesibilitate

ROBOR, la nivelul din 2013. Ratele la bancă au explodat. Consultant BNR: „Se vor duce tot mai sus”


Ratele bancare au crescut semnificativ în ultimele luni iar scumpirea lor tot mai accentuată pare inevitabilă, cred specialiștii.
Ratele bancare au crescut semnificativ în ultimele luni iar scumpirea lor tot mai accentuată pare inevitabilă, cred specialiștii.

Ratele la bancă se măresc lună de lună, odată cu creșterea indicelui ROBOR la 3 luni, care a atins nivelul din vara anului 2013. Diferența este că, acum nouă ani, indicele după care se calculează majoritatea creditelor se afla pe un puternic trend de scădere.

Indicele ROBOR la trei luni a crescut joi la 4,6%, iar cel calculat la şase luni a ajuns la 4,68%. Ambele dobânzi la care se împrumută băncile pe piața interbancară au crescut până la nivelul la care se aflau în vara anului 2013.

Iar de la 1 aprilie urmează să crească și indicele trimestrial de referință pentru creditele consumatorilor, care se aplică creditelor luate după luna mai 2019. Valoarea IRCC, aferentă trimestrului IV al anului trecut, este în prezent de 1,17%, potrivit BNR. Economiștii estimează o apropiere de 2%.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională, spune că „dobânzile vor fi în creștere în toată lumea și în România”, deoarece „probabil că o inflație mare, cum este acum de aproape 10%, ar putea să mai crească în lunile următoare”.

Asta înseamnă că ratele care deja au crescut cu câteva sute de lei în ultimele luni vor fi și mai mari în perioada următoare. În aceste condiții, mulți români se gândesc cum să plătească, dacă nu mai puțin, măcar aceeași sumă.

Consilierul BNR spune că, pentru a scăpa de ROBOR și a beneficia de IRCC, refinanțarea este o soluție pentru mulți dintre românii cu credite, însă în cazul în care „IRCC-ul se duce mai sus, aici nu există refugiu”.

Banca a acceptat cererea Cristinei de a beneficia de IRCC, inclusiv pentru că era un client bun-platnic.
Banca a acceptat cererea Cristinei de a beneficia de IRCC, inclusiv pentru că era un client bun-platnic.

Cristina este unul dintre românii care au trecut de la ROBOR la IRCC.

„Înainte să înceapă războiul din Ucraina m-am dus la bancă și am spus că vreau să schimb indicele de referință, să trec la IRCC, pentru că altfel mă mut la altă bancă cu creditul”, spune ea pentru Europa Liberă.

De profesie consultant de afaceri pentru o firmă de IT, ea era convinsă că ar fi plătit mult mai mult pentru creditul ipotecar în valoare de 266.190 de lei, luat în februarie 2019 pentru o casă.

„În februarie am avut o rată de 1.238 de lei. Prima lună în care se aplică noul indice este martie, am plătit 1.176 lei. Calculasem că ar fi fost de vreo 1.600 de lei dacă nu treceam de la ROBOR la IRCC”, mai spune tânăra.

Momentan, ea este avantajată de această schimbare, însă nu se știe cât timp IRCC va rămâne sub valoarea indicelui ROBOR.

Alternative la scăderea ratelor

Despre o posibilă intervenție a Guvernului pentru ca românii care au dificultăți să poată amâna plata creditelor, așa cum a fost în cazul pandemiei de Covid, consilierul BNR spune că nu are informații dacă o astfel de decizie a fost luată.

„Deocamdată nu am văzut că Guvernul ar fi răspuns favorabil. M-ați întrebat unde se duc dobânzile, este irevocabil faptul că se duc în sus și se vor duce tot mai în sus”, spune Adrian Vasilescu, pentru Europa Liberă.

Adrian Vasilescu.
Adrian Vasilescu.

El avertizează că, dacă Guvernul va aproba o astfel de hotărâre, mulți români care speră că vor beneficia de măsură se vor păcăli.

„Nu există o soluție bună pentru o măsură de amânare a plății la credite, pentru că s-ar putea ca această măsură să le aducă un ROBOR mai mare în clipa în care vor plăti creditul. (...) Fără un caz de forță majoră nu aș sfătui pe nimeni să recurgă la amânări de plată, pentru că lunile viitoare și anii viitori vor aduce cu siguranță dobânzi în creștere și credite mai scumpe”, spune consilierul BNR.

Adrian Vasilescu afirmă că mai există o altă variantă care i-ar putea ajuta pe cei cu probleme la achitarea creditelor.

„Dacă cuiva i se întâmplă ceva și pentru câteva luni este imposibilitate să-și plătească creditul, soluția cea mai bună, mai ales dacă este un bun platnic, este o negociere cu banca, pentru amânarea plății pentru cât crede persoana respectivă că va fi nevoie ca să-și refacă potențialul financiar”, spune consultantul Băncii Centrale.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG